Hilde Vandermeeren schreef het Wablieft-boek ‘Moord in de wijk’

interview - 11 11 2019
Hilde Vandermeeren
Foto door Florian Van Eenoo

“Bij een spannend verhaal vergeet je even al je zorgen”

Er is een nieuw boek van Wablieft uit. Dat heet ‘Moord in de wijk’. Het is een spannend boek. Het gaat over Rita. In de wijk waar ze woont, is een man vermoord. De politie onderzoekt de zaak. Rita en haar buurman Abu speuren ook. Dat is niet zonder gevaar.

Auteur Hilde Vandermeeren schreef ‘Moord in de wijk’. Zij weet goed hoe je een spannend boek moet schrijven. Ze schreef al acht andere thrillers. Met die boeken won ze belangrijke prijzen. Ze schreef ook al 45 boeken voor kinderen en jongeren. Ook voor die boeken kreeg ze veel prijzen.

 

Wablieft: Waar haalde je het idee voor ‘Moord in de wijk’?

Hilde Vandermeeren: Ik wilde al langer graag iets doen met een figuur die lijkt op Miss Marple. Dat is een personage uit de spannende boeken van Agatha Christie. Miss Marple is een oudere vrouw die misdaden oplost. Rita uit ‘Moord in de wijk’ lijkt een beetje op haar. Door goed na te denken, probeert ze een misdaad op te lossen. Ze is een oudere vrouw. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet veel meer kan. Integendeel.

Ik bedacht dan meteen een tweede figuur voor mijn boek. Dat werd Abu, de buurman van Rita. Hij is een jonge man uit Afghanistan. Abu en Rita zijn heel verschillend. Toch kunnen ze het heel goed met elkaar vinden. En nu hebben ze samen hetzelfde doel: de moord in de wijk oplossen. 

 

Denk je bij personages aan mensen die je kent? Of zijn ze volledig verzonnen?

Rita en Abu zijn helemaal verzonnen. Dat werkt voor mij het best. Dan kan ik ze helemaal laten doen wat ik wil. Denk ik bij personages aan echte mensen? Dan voel ik me minder vrij. Dan kan ik die personages niet los zien van de echte mens.

Ik vond het heel fijn om Rita en Abu te laten samenwerken. Ze zijn gewone mensen. Ze zijn geen helden. En toch doen ze een onderzoek dat best wel gevaarlijk is. Dat maakt het verhaal spannend. Lezers kunnen zich afvragen: zou ik dit zelf ook doen? 

 

Je schreef lange tijd alleen boeken voor kinderen. Waarom koos je daarna om ook voor volwassenen te schrijven?

In 2001 verscheen mijn eerste boek. Dat was een boek voor kinderen. Ik heb in totaal 45 boeken voor kinderen en jongeren geschreven. In 2015 verscheen mijn laatste jeugdboek. Ik ben nu helemaal gestopt met schrijven voor kinderen en jongeren. Ik vond dat ik voor kinderen alles geschreven had wat ik kon. Ik wilde niet in herhaling vallen. Maar ik wilde natuurlijk ook niet stoppen met schrijven. Daarom besloot ik om voor volwassenen te gaan schrijven.   

 

Wist je dan meteen dat je thrillers wilde schrijven?

Ik wilde boeken schrijven die ik zelf graag zou lezen. En ik hou al van spannende boeken sinds ik 13 jaar was. Toen begon ik de boeken van Agatha Christie te lezen. Thrillers geven je altijd zin om verder te lezen. Je wil weten hoe dat spannende verhaal afloopt. Daarom vind ik ze zo leuk. Dus ik besloot om zelf ook thrillers te gaan schrijven. De overstap was niet heel erg groot. Sommige van mijn boeken voor kinderen waren ook al heel spannend. Ik wist dus wel hoe je zo een verhaal moet schrijven. 

 

Lees je zelf nog altijd veel spannende boeken? En kijk je ook graag naar spannende series of films op tv?

Ja, zeker. Ik probeer elke avond een beetje te lezen in een spannend boek. Dat geeft me rust. Zelfs al is het een spannend boek (lacht). Je kan helemaal opgaan in zo een verhaal. En dan vergeet je heel even je kleine en grote problemen van elke dag. Dat maakt lezen heel erg leuk. Ik hoor dat ook van lezers. Zo kreeg ik pas nog een mail van een lezer, die was verstuurd om drie uur ‘s nachts. Die lezer schreef: “Bedankt dat je zo een fijn boek schreef. Ik ben zo lang wakker gebleven omdat ik het helemaal wou uitlezen.” (lacht) Het doet me veel plezier dat lezers mijn boeken zo leuk vinden.

Uit

‘Moord in de wijk’ van Hilde Vandermeeren is binnen enkele dagen te koop via de website van Wablieft. Het boek kost 9,95 euro. Wil je het bestellen? Surf dan naar wablieft.be/boeken. Op de website vind je nog veel andere leuke boeken in klare taal

Aan
Moord in de Wijk
Wablieft-boek
Uit
Top
50-50
Uit