enkel voor abonnees

Frans Bauer houdt van het leven

interview - 09 11 2019
Frans Bauer
Foto: Universal Music / De Greef

“Er bestaat geen slechte muziek”

De Nederlandse zanger Frans Bauer treedt volgend jaar vaak op in België. Hij komt zijn nieuwe plaat ‘Ik heb je lief’ voorstellen. Daarover wilde hij nu al praten met de pers. Ook Wablieft zat samen met hem aan tafel.



Wablieft: Ken je Wablieft? We maken een krant, een website en boeken in eenvoudige taal.

Frans Bauer
: Dan moet je zeker bij mij zijn. Ik hou het graag helder en duidelijk. Ik ben niet graag vaag. Ik vertel geen dingen waarmee ik eigenlijk iets anders bedoel. Ik kom dat wel vaak in de politiek tegen. Luister maar eens naar een politiek debat. Een uur later kan bijna niemand nog zeggen waarover het ging. De zaken helder uitleggen. Ik denk dat de samenleving daar echt om vraagt.



Mensen zeggen weleens dat je in de politiek moet gaan. Je zou zo verkozen worden.

Ik ben dat niet van plan. Maar wie weet komt het er ooit toch van. Ik zou me dan inzetten voor dingen die echt belangrijk zijn. Dat zijn dan zaken waar nu te weinig inzet voor is. Dan heb ik het over de zorg en het onderwijs. Daarop wordt te veel bespaard. Iedereen moet de kans krijgen om kinderen te laten studeren. Die kans mag er niet alleen zijn voor mensen die genoeg geld verdienen. Daar moet veel meer aandacht naar gaan. Dat zeg ik ook omdat ik uit een gezin kom dat het niet makkelijk had. We moesten hard werken voor elke cent. Gelukkig konden we naar school.



Er staat daarover ook een liedje op je nieuwe plaat. Dat heet ‘Woonwagen Mama’.

Ja, dat heeft te maken met mijn afkomst. Ik ben daar trots op. Mijn vader zei altijd: “Vergeet nooit waar je vandaan komt.” Ik heb heel veel mogen bereiken in mijn leven. Ik trad op in het buitenland. Ik kreeg een onderscheiding van de koningin. Ik kreeg gouden platen, en noem maar op. Toch blijf ik wie ik ben. Ik probeer oprecht en eerlijk te blijven. Dat heeft te maken met mijn afkomst. Dat komt dankzij mijn ouders. Met dat liedje wil ik mijn ouders eren. De persoon wie je bent, blijft voor mij het belangrijkst.



Mensen die in een woonwagen wonen, zijn soms niet welkom in een gemeente. Vind je dat jammer?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillen. Je hebt de Roma-zigeuners die rondtrekken. En je hebt mensen die in een woonwagen wonen die altijd op dezelfde plek blijft staan. Wij leefden gewoon samen met alle andere mensen in de gemeente. Dat is een groot verschil, denk ik. Ik was nog jong toen ik in een huis ging wonen. Ik kreeg al snel een gezin. Maar de normen en waarden die ik thuis meekreeg, die zijn gebleven.



Frans Bauer is de meest positieve mens van Nederland, hoor je weleens.

Ik hou wel van het positieve, dat klopt. Ik hou van alle mensen. Welke kleur ze ook hebben. Wat ze ook doen in het leven. Voor mij is iedereen gelijk. ‘Het leven is een feest’, dat is een liedje van mij. Zo zie ik dat. Geniet van elke dag. Zeker als je wat ouder wordt. Als je jong bent, sta je daar niet bij stil. Maar ik werd 45 jaar. Dan sterven er mensen die je goed hebt gekend. Of je ziet relaties van vrienden eindigen. Je ziet mensen om je heen die ongelukkig zijn. Ik probeer van elke dag een mooie dag te maken. Daarom heb ik dat liedje gemaakt. Denk niet te veel aan het negatieve. Kijk naar buiten, zoek de zon op.



Dat is voor veel mensen niet gemakkelijk. Ook het nieuws maakt mensen vaak triest.

Dat is zo. Sla de krant maar eens open. Maar je mag niet vergeten dat daar niet alleen negatieve dingen in staan. Je leest ook positief nieuws. Er staan soms leuke dingen in de kranten. Maar daar is te weinig aandacht voor. Het gaat te vaak over ruzies en problemen.



Er bestaan websites die alleen maar positief nieuws brengen.

Dat vind ik goed. Kijk naar de goede dingen die er in de wereld al gedaan zijn voor het klimaat. Kijk naar wat een grote stad al gedaan heeft voor een veiliger verkeer. Dat positieve breng ik ook bij mijn optredens. Dat komt omdat ik mijn werk zie als mijn hobby. Dat zie je wanneer ik op het podium sta. Zo maak ik de mensen gelukkig. Ik heb geen uitleg voor die blijdschap. Ik probeer gewoon zo te zijn. En alles wat je graag doet, dat straal je uit. Daar draait voor mij alles rond.



Niet elke zanger kan dat. Roy Orbison maakte drama’s mee. Daarna droeg hij alleen nog zwarte kleren.

Ik maakte ook drama’s meer, hoor. Ik denk nu aan de dood van mijn schoonbroer of van mijn tante. Die zaken probeer ik een plek te geven. Dat mag niet je leven gaan beheersen. Ik vind het niet goed om dan de rest van je leven zwarte kleren te dragen.



Jij doet het op het podium anders. Straks ga je weer optreden.

Daar kijk ik erg naar uit. Dat voelt aan alsof ik met mijn fans in dezelfde kamer zit. Dat is altijd een mooie ervaring. Met zo een show ben je heel lang bezig. In januari begin ik eraan in Nederland, en daarna kom ik naar België. Ik hoop dat de fans het weer de moeite waard vinden. Daarbij probeer ik altijd om de fans te verrassen. Denk aan het moderne liedje ‘De bom’, dat is wat anders dan anders. Hoewel, ‘De bom’ is voor mij hetzelfde liedje als ‘Heb je even voor mij?’ Want voor mij gaat het om dezelfde beleving. Natuurlijk breng ik ook de liedjes die de fans van mij gewoon zijn. Zo blijf ik altijd mezelf.



Zijn de shows in Vlaanderen anders dan in Nederland?

Nee, het is altijd een groot feest. Het maakt niet uit waar ik optreed. Ik kom fans tegen die uit heel de wereld komen. En ik kan niet zeggen dat het Vlaamse publiek tammer is. Daar ben ik heel oprecht in. Het publiek is hier zeker niet anders. Ik kom jong en oud tegen bij die fans, echt iedereen. Tieners zingen mee met mijn liedjes die soms 20 jaar oud zijn. Toen waren ze nog niet eens geboren. En dan moet je weten dat je die liedjes vaak niet op de radio hoort. Mijn muziek kent echt geen leeftijd of doelgroep.



Hoor je jouw muziek niet op de radio?

De hits van het volk zijn niet meer de hits die je op de radio hoort. Dat geldt niet alleen voor mijn muziek. Dat is ook het geval voor rapmuziek. De echte hits staan nu op YouTube. Vraag dat maar aan de tieners. Welke muziek vinden ze leuk? Schrijf de namen op. Probeer die muziek te vinden op de radio. Op YouTube kom je sterren tegen waarvan de radio nog nooit heeft gehoord. Ik vind dat wel een probleem. Op de radio zou je de liedjes moeten horen waarvan het volk houdt. Voor mijn muziek kan je alleen terecht bij de lokale zenders. Of bij een zender zoals Ment (die brengt vooral Nederlandstalige muziek).



Hoelang ga je nog door?

Ik sta nu 25 jaar in het vak. Ben ik aan het aftakelen? Dat vraag ik me soms af. Ik vind van niet. Ik voel me nog heel fit. Ik hoef geen show om te vieren dat ik al zo lang zing. Ik kijk liever vooruit. En positief! Wel met een knipoog naar wat ik al heb gedaan. Voor mij is het belangrijk dat alles klopt. Alles moet voor mij en de fans goed zitten. Kwaliteit is voor mij heel belangrijk. Mijn fans doen veel moeite om naar de show te komen. Daarom moet het kloppen. Is dat niet meer zo? Dan weet ik dat het tijd wordt om ermee te stoppen.



Er is nog wel jouw werk voor televisie.

Ja, ik werk nu voor de Nederlandse zender RTL 4. Daar laat ik de serieuze kant van mij zien. Ik breng een programma over reizen. En ik ga ook een programma maken over muziek. Dat gaat niet alleen over Nederlandstalige muziek. Voor mij bestaat er geen slechte muziek. Alle vormen en kleuren van muziek moeten voor mij aanwezig zijn. Muziek is er voor iedereen. Waarom zou je dan een programma maken met één soort muziek? Dat vind ik heel raar.

 

Frans Bauer treedt op 23 november op in zaal Klein Boom, Mechelbaan 604 in Putte. Alle optredens vind je op www.fransbauer.nl

 

Artikel door Dominique Piedfort

Uit