enkel voor abonnees

Zomer zonder EK voetbal

sport - 24 06 2020
Rode Duivels in 1980
Belga

Vrijdag 12 juni moest het Europees kampioenschap (EK) voetbal starten. Door het corona-virus is dat met een jaar uitgesteld. Toch is het EK nu bezig. Niet met echte ploegen, maar met gamers die het spel FIFA spelen. En wat kunnen de fans van echt voetbal doen? Vooral denken aan vroeger. Ook Wablieft blikt even terug.

 

Euro 2000: afgang voor eigen publiek

Het EK 2020 moest plaatsvinden in verschillende landen van Europa. België was daar niet bij. In ons land is geen enkel stadion groot en veilig genoeg. In het jaar 2000 was dat anders. Toen organiseerden België en Nederland samen het EK. Voor de Rode Duivels werd het een flop.



De Rode Duivels wonnen in hun groep van Zweden. In de tweede wedstrijd was Italië te sterk. Dat was niet erg. Een gelijkspel tegen Turkije was genoeg om de kwartfinale te halen. Maar in die wedstrijd maakte doelman De Wilde een blunder. Daarna kreeg hij een rode kaart. Veldspeler Deflandre moest in het doel gaan staan. Het truitje van de doelman was veel te groot voor hem. De Turken wonnen. Wat een afgang voor eigen publiek.

 

Finale

Ook voor Nederland werd het EK een drama. In de halve finale voetbalde Nederland tegen Italië. De Italianen wonnen na een reeks strafschoppen. Nederland miste wel vijf strafschoppen. In de finale won Frankrijk van Italië. Toen was er nog de regel van de ‘golden goal’. Maakte een ploeg een doelpunt in de verlengingen? Dan was de wedstrijd meteen voorbij.

 

Uit
Doelman Filip De Wilde
Belga / O. Matthys
Uit

 

EK 1980: Belgen in de finale, wat een mop!

In 1980 haalden de Rode Duivels het EK in Italië. Dat was toen niet zo normaal als nu. België plaatste zich vooral dankzij Wilfried Van Moer. Hij was toen al 35 jaar. En Van Moer speelde voor de kleine club Beringen.



De Rode Duivels waren 40 jaar geleden niet erg geliefd. Er waren geen sterren als Lukaku of Hazard. Voor het vertrek naar het EK speelden de Duivels een wedstrijd tegen Roemenië. Amper 3.000 mensen kwamen kijken in het stadion.

 

Grappig

België zat op het EK in een groep met Engeland, Spanje en Italië. Ze zouden snel thuis zijn.

Maar het liep helemaal anders. De Rode Duivels verloren geen enkele wedstrijd. België haalde de finale. Een Nederlandse krant vond dat grappig. Als titel las je: ‘Belgë in de finale, wat een mop!’

 

Mooie tijd

Maar de Rode Duivels speelden goed tegen West-Duitsland (in 1980 was er ook nog het land Oost-Duitsland). Twee minuten voor het einde stond het 1-1. En de Belgen leken sterker. Helaas maakte doelman Pfaff een fout bij een hoekschop. De Duitsers maakten een doelpunt. Tijd om zelf nog te scoren had België niet. Het was wel het begin van een mooie tijd voor de Rode Duivels en hun fans.

 

Uit

EK 1976: de geboorte van een Panenka

In 1976 stond Tsjechoslowakije in de finale (Tsjechië en Slowakije waren toen nog één land). Dat was een verrassing. Het land versloeg in de halve finale de grote favoriet Nederland.

 

Ook West-Duitsland stond alweer in de finale. Strafschoppen moesten de wedstrijd beslissen. De strafschop van Antonin Panenka was belangrijk. Maakte hij een doelpunt? Dan was de beker voor Tsjechoslowakije. 

 

Lef

Panenka nam een aanloop. Hij deed alsof hij de bal hard zou trappen. De Duitse doelman dook al naar de grond. Toen trapte Panenka zacht tegen de bal. De bal maakte een kleine boog. En vloog zo over de liggende doelman. Wat was dat knap. En dan nog in een finale. Hoeveel lef moest je daarvoor hebben? Zo een strafschop heet nu ‘een Panenka’. Je hoort het woord nu ook buiten het voetbal. Wat is een Panenka nog? Iets durven wat niemand verwacht.



Dominique Piedfort

Uit
Panenka
Uit