Swings maakt droom waar

sport - 22 02 2022
Bart Swings en Hanne Desmet

Goud na 75 jaar

Schaatser Bart Swings won goud in Peking. Hij was de beste op de massastart. Een gouden medaille voor België op de Olympische Winterspelen? Dat was geleden van 1948. Swings reed een knappe wedstrijd.

Bij de massastart moet je in een grote groep ruim 6 kilometer schaatsen op een ijsbaan. Dat lijkt op een wedstrijd skeeleren of rolschaatsen. In die sport was Bart Swings een kampioen. Hij stapte over naar het schaatsen.

Spurt

In de massastart werd hij dit jaar al Europees kampioen. Ook in Peking was hij de favoriet. De andere schaatsers maakten het hem moeilijk. Maar Swings liet niemand wegrijden. En in de spurt was hij de beste. Goud voor België!

Loena

Ook Loena Hendrickx deed het heel goed. Zij doet aan kunst-schaatsen. Loena hoopte op een plaats in de top 10. Ze werd achtste. Het kunst-schaatsen werd een drama voor Kamila Valijeva. Dat was het grote nieuws van de Spelen.

Kamila

Valijeva is 15 jaar en komt uit Rusland. In haar sport is ze de beste van de wereld. Maar ze testte voor de Spelen positief op doping. Toch mocht het meisje deelnemen. Maar ze kon de druk niet aan. Valijeva viel enkele keren bij haar proef. Voor haar was er geen medaille.

Vierde

Hanne Desmet haalde op de shorttrack bijna een tweede medaille. Shorttrack is kleine rondjes schaatsen op een ijsbaan. In de finale van de 1.500 meter werd ze vierde. Op de 1.000 meter won ze brons.