enkel voor abonnees

Sterke Belgen op de Olympische Spelen

sport - 30 08 2021
Nafi Thiam met goud
Foto: Belga / D. Waem

Goud in Tokio

De zomer van 2021 was ook die van de Olympische Spelen in Tokio. België deed het goed. De meeste favorieten wonnen goud. Zondag kwam er wel slecht nieuws. Jacques Rogge overleed. De Belg was deze eeuw tot 2013 de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).



Mooier nieuws kwam van turnster Nina Derwael en atlete Nafi Thiam (zie de foto hierboven). Zij wonnen allebei goud. Ook de Belgische mannenploeg hockey won goud. Andere favorieten haalden het net niet. Wielrenner Wout van Aert won alweer zilver. En wereldkampioen judo Matthias Casse was niet zo blij met brons. De Belgische ruiters zorgden voor de zesde medaille. Ook zij haalden met hun paarden brons.



Tafeltennis

Nu zijn de Paralympische Spelen bezig in Tokio. Dat zijn de Olympische Spelen voor atleten met een beperking. De eerste gouden medaille was voor Laurens Devos (zie de foto hieronder). Hij doet aan tafeltennis. Devos won op de vorige Spelen in Brazilië ook al goud. Wablieft sprak toen met Florian Van Acker. Ook deze tafeltennisser won in 2016 goud. In Tokio pakte hij de derde plaats of brons.



Pijlen

België haalt zeker nog meer medailles. Die kunnen komen van tennisser Joachim Gérard. Hij tennist erg knap in een rolstoel. Ook boogschutter Piotr Van Montagu hoort bij de top. Hij heeft geen armen en schiet de pijlen af met zijn voet. Hij is zo goed dat andere boogschutters er gek van worden.

Uit
Laurens Devos speelt Tafeltennis
Foto: Belga / J. Jacobs
Uit