enkel voor abonnees

Schandaal op de Paralympische Spelen

sport - 07 09 2021
Peter Genyn
Foto: Belga / J. Jacobs

Olympische atleten gevierd

De Paralympische Spelen zijn voorbij. Dat zijn de Olympische Spelen voor atleten met een beperking. België deed het goed op die Spelen en won 15 medailles. Maar in Tokio was er ook een schandaal.



Peter Genyn won goud op de 100 meter. Maar voor de start had iemand zijn driewieler stuk gemaakt. Het was een geluk dat herstel nog kon. De dader is niet bekend. Was het een tegenstander van Genyn?



Abdi

Vrijdag was het de Memorial Van Damme in Brussel. Dat is het grootste tornooi voor atletiek in België. Er kwam een viering van de Olympische atleten. Er was ook applaus voor Bashir Abdi. Hij won voor België brons op de marathon in Tokio.



Record

De meeste aandacht in Brussel ging naar Mondo Duplantis. De Zweed wilde zijn wereldrecord polsstok-springen verbreken. Daarvoor moest de lat naar 6,19 meter. Maar dat was in het Koning Boudewijn-stadion niet simpel.



Lat

Duplantis moest lang wachten voor de lat goed lag. De Zweed werd wat boos. Mislukte zijn poging daarom? Toch kreeg hij de titel van beste atleet van de avond. Want zijn sprong over 6,05 meter lukte wel.



Van Damme

Weet iemand nog waarom de Memorial Van Damme zo heet? Ivo Van Damme won twee keer zilver op de Olympische Spelen van 1976. Later dat jaar overleed hij. Van Damme was nog maar 22 jaar. Een herdenking in Brussel groeide uit tot een groot tornooi.

Uit