enkel voor abonnees

Operatie Zero naar de rechtbank

sport - 12 10 2021
Dejan Veljkovic
Belga / V. Lefour

In 2018 brak een schandaal uit in het Belgische voetbal. Dat kreeg de naam Operatie Zero of Propere Handen. Er is nu een akkoord tussen dader Dejan Veljkovic en het gerecht. Wat gebeurt er?

Dejan Veljkovic is een makelaar. Die verkoopt voetballers aan clubs. Zo verdient een makelaar veel geld. Veljkovic deed nog meer. Felice Mazzu was trainer van Sporting Charleroi. Hij wilde naar een betere club. Dan moest zijn club winnen. Zo leek hij een goede trainer. Veljkovic sprak met scheidsrechter Sébastien Delferière. Liet hij de club van Mazzu winnen?
Horloges
Ook makelaar Mogi Bayat zou veel macht hebben. Schonk hij dure horloges aan spelers van Racing Genk? Lieten zij daarom Anderlecht winnen in 2014? Voetbalden ze met extra inzet tegen Club Brugge? Bayat vindt dit onzin. Anderlecht werd wel kampioen in 2014.
Zero
Operatie Zero gaat ook over bedrog. Veljkovic wist hoe een club minder belastingen kon betalen bij de aankoop van voetballers. Bijna alle Belgische topclubs deden hieraan mee. Veljkovic vertelde alles aan het gerecht. In ruil moet hij niet naar de cel.
Regering
Het gerecht onderzoekt wie er uit het Belgische voetbal nog wel voor een rechtbank moet komen. Ook de Belgische regering heeft slecht nieuws voor het voetbal. De regering wil de voordelen voor belastingen en sociale zekerheid aanpakken.

Uit