enkel voor abonnees

Lampaert en Van Aert in het geel

sport - 05 07 2022
Van Aert en Groenewegen strijden tegen elkaar
Foto: Belga / D. Stockman

Tour start prima voor Belgen

De Tour of Ronde van Frankrijk begon vrijdag in Kopenhagen. Dat is de hoofdstad van Denemarken. De Tour start vaak in een ander land dan Frankrijk. Sinds dinsdag fietsen de renners in Frankrijk. Hoe was die start? Het werd een feest voor de Belgen.



De Tour startte met een korte tijdrit. De Italiaan Filippo Ganna is wereldkampioen tijdrijden. Toch reed Wout van Aert sneller. Hij klopte ook de tijd van favoriet Tadej Pogacar. Van Aert leek op weg naar de gele trui. Die is er voor de leider in de Tour. Maar dan kwam de verrassing.

Lampaert

Yves Lampaert is ook een goede tijdrijder. Hij werd al Belgisch kampioen tijdrijden. Het regende niet meer toen Lampaert vertrok. Dat was een voordeel voor hem. De West-Vlaming reed erg snel. Hij klopte de tijd van Wout van Aert. Het geel was voor Lampaert!

Brug

Tot en met zondag reden de renners nog door Denemarken. Zaterdag was er een rit over een lange brug bij de zee. De wind zou zorgen voor spektakel. Maar er gebeurde weinig. De Nederlander Fabio Jakobsen won de spurt van een grote groep.

Groen

Dat slot kwam er ook op zondag. Toen won de Nederlander Dylan Groenewegen. Wout van Aert was elke keer tweede. Echt erg vond hij dat niet. Zo nam hij de gele trui over van Lampaert. En ook de groene trui is voor Van Aert. Groen wil hij blijven dragen tot de laatste dag in Parijs.

Uit