enkel voor abonnees

Kopecky wint de Strade Bianche

sport - 07 03 2022
Lotte Kopecky
Foto: Belga / J. Jacobs

Rijden over wegen van zand

Het wielrennen op de weg startte in het buitenland. Tadej Pogacar won de Strade Bianche in Italië. Bij de vrouwen mocht de Belgische Lotte Kopecky juichen (zie de foto). In de rittenkoers Parijs-Nice toonde Wout van Aert zijn klasse.



Strade Bianche betekent witte wegen. In de streek Toscane moeten de renners fietsen over wegen van hard, wit zand. De vrouwen vertrokken zaterdag voor de middag. Annemiek van Vleuten reed bij de laatste helling op kop. Ze kon Lotte Kopecky niet lossen. De Belgische was sneller in de spurt. Het was voor haar de mooiste winst uit haar loopbaan.



De beste

Bij de mannen viel Tadej Pogacar toen hij nog 100 kilometer moest fietsen. 50 kilometer verder reed de Sloveen weg van de rest. Hij won al twee keer de Ronde van Frankrijk. Maar hij kan ook klassiekers winnen.



42 jaar

Is Pogacar de beste wielrenner? Daar leek het in Toscane op. Niemand kon hem inhalen. De Spanjaard Valverde werd tweede op bijna een minuut. Hij is een aparte renner. Alejandro Valverde is al 42 jaar. Tim Wellens werd als eerste Belg achtste.



Helling

Wout van Aert won de Strade Bianche in 2020. Dit jaar koos hij voor Parijs-Nice. Zijn ploeg Jumbo-Visma viel aan in de eerste rit. Op een helling kon niemand van een andere ploeg volgen. Van Aert reed met Laporte en Primoz Roglic naar de aankomst. De Fransman Laporte mocht in eigen land winnen.

Uit