enkel voor abonnees

Geen Olympische Spelen deze zomer

sport - 25 03 2020
Spelen afgelast
De vijf ringen van de Spelen in Tokio. Foto AFP / B. MEHRI

Het corona-virus heeft grote invloed in de hele wereld. Dat zien we nu ook in Japan. Daar worden de Olympische Spelen afgelast. Dat is een zware klap voor duizenden topsporters.

 

De Olympische Spelen 2020 zouden plaatsvinden in Tokio. Dat is de hoofdstad van Japan. De wedstrijden zouden starten op 24 juli. Dat lijkt nog ver weg. Dat vond ook Thomas Bach eerst. Hij is de baas van de Spelen.

Uitstel

De voorbije week werd de kritiek op Bach groot. Zal er tegen de Spelen geen corona meer zijn in Japan? Kunnen de deelnemers in Tokio veilig sporten? Dat was niet alles. Wat met de voorbereiding? In veel landen kunnen topsporters nu niet meer goed trainen. Enkele landen wilden geen ploeg meer naar de Spelen sturen. En grote Amerikaanse sportbonden vroegen uitstel. Dat is er nu ook. De Spelen zullen ten laatste in de zomer van 2021 plaatsvinden. 

Zware klap

Voor topsporters is de klap zwaar. Ze moeten een jaar langer trainen. Zwemmer Pieter Timmers wou deze zomer stoppen na de Spelen. Dat gaat niet meer. Zijn afscheid wordt dan het Europese Kampioenschap in augustus. Ann Wauters ging met de basketploeg Belgian Cats naar de Spelen. Maar zij is al 39 jaar. Kan zij nog langer blijven trainen?

Uit