enkel voor abonnees

Evenepoel wint Luik-Bastenaken-Luik

sport - 25 04 2022
Remco Evenepoel
Foto: Belga / E. Lalmand

Belgisch feest in de Ardennen

De Ardense klassiekers zijn voor buitenlandse wielrenners. Zo ging het de voorbije jaren. Deze keer was dat anders. Dylan Teuns won de Waalse Pijl. En zondag zorgde Remco Evenepoel voor een stunt in Luik-Bastenaken-Luik.



De Waalse Pijl wordt beslist op de steile Muur van Hoei. Dylan Teuns klom het best.  Alejandro Valverde haalde hem in. De Spanjaard won vijf keer de Waalse Pijl. Hij is al 42 jaar. Zou hij weer winnen? Maar Teuns hield stand. Na 20 jaar won er weer een Belg de Waalse Pijl.



Triest

In Luik-Bastenaken-Luik was de sfeer lang triest. Julian Alaphilippe viel zwaar. De Franse wereldkampioen moest naar een ziekenhuis. Hij had een klaplong en vele breuken. Zijn ploegmaat Remco Evenepoel werd de kopman in de koers. Dat maakte hij helemaal waar.



Helling

Net voor de top van de helling La Redoute versnelde Evenepoel. Niemand kon hem volgen. De aankomst in Luik lag op 30 kilometer. En er moest nog een steile helling komen. Kon Evenepoel dit wel volhouden? Maar de favorieten kwamen niet dichter. De jonge Belg behaalde zijn mooiste overwinning.



Hermans

Daarna spurtte een groepje voor de tweede plaats. Quinten Hermans was de snelste. Dat was een verrassing. Hermans is vooral goed in veldrijden. Hij klopte Wout van Aert die derde werd. Zo werd het een Belgisch podium in Luik. En dat was geleden van 1976

Uit