enkel voor abonnees

Deze clubs gingen bankroet

sport - 30 04 2020
Voetbalclub Lokeren
Belga D. Pintens

Triest nieuws voor de fans van Sporting Lokeren. Hun club is bankroet. Er komt wel een fusie of samengaan met KSV Temse. Lokeren-Temse voetbalt volgend seizoen in de tweede klasse bij de amateurs. Er zijn wel meer voetbalclubs die ooit verdwenen. Wablieft geeft een paar voorbeelden.





Het verval van Lokeren

Lokeren is een kleine stad in het Waasland van Oost-Vlaanderen. Er wonen ongeveer 40.000 mensen. In de jaren 1970 werd Sporting Lokeren bij fans van voetbal bekend. De club had veel geld. De Polen Lato en Lubanski hoorden bij de beste voetballers van Oost-Europa. Maar in West-Europa kozen ze voor het kleine Lokeren. Dat deed ook de Deen Preben Larsen. Zo kreeg Lokeren een sterke ploeg. Die hoorde bij de top in België. Ook in Europa voetbalde Lokeren goed. 



In 1994 moest de club naar de tweede klasse. Zakenman Roger Lambrecht nam de club over. Hij bracht Lokeren weer naar de eerste klasse. De club won deze eeuw nog twee keer de Beker van België. Maar vorig seizoen werd Lokeren laatste. Lambrecht was al 88 jaar. Hij verkocht de club aan zakenman Louis De Vries. Hij had een groot plan voor de club. Maar dat mislukte helemaal. De club is nu bankroet.



Beerschot

In Antwerpen zijn er twee grote clubs: Antwerp en Beerschot. “Beerschot bestaat niet meer”, zeggen de fans van Antwerp. Ergens hebben ze gelijk. In 1999 ging Beerschot bankroet. De eigenaars van Germinal redden de club. Die kleine club uit Ekeren had weinig fans. In het stadion van Beerschot zou dat anders zijn. 

 

Germinal Beerschot won in 2005 de Beker van België. De naam Germinal verdween na een tijd. Maar met het nieuwe Beerschot liep het mis. De club ging alweer bankroet in 2013. De redding kwam nu van Olympia Wilrijk. Die fusie werd hetzelfde verhaal als dat van Germinal. Ook de naam van de club uit Wilrijk verdween. De naam Beerschot bleef wel over. De club voetbalt nog altijd in het eigen stadion in Antwerpen. Het zoveelste Beerschot kan volgend seizoen weer in eerste klasse voetballen. Lukt het deze keer wel?



Waterschei en Winterslag

In het Limburgse Genk waren er twee clubs: Winterslag en Waterschei. Tot de jaren 1980 deden de clubs het goed. Waterschei won twee keer de Beker van België. En Winterslag versloeg in Europa de grote club Arsenal uit Londen. Maar in de tweede helft van de jaren 1980 kwam het verval. De clubs hoorden ook bij de mijnen voor steenkool. Daar kwam een crisis. De mijnen moesten sluiten. 

 

Er moest een oplossing komen voor Genk. Daarom kwam er een nieuwe voetbalclub in 1988. Dat werd Racing Genk. Winterslag en Waterschei verdwenen. Racing Genk deed het heel goed vanaf het einde van de jaren 1990. De club won vier keer de Beker van België en werd ook vier keer kampioen van België.



Het verhaal van RWDM

Anderlecht is de bekendste club van Brussel. Dat was ooit anders. In Elsene deed White Star het goed in de jaren 1940. De club ging in 1963 samen met Racing Brussel. Het stadion van de nieuwe club Racing White lag in Sint-Lambrechts-Woluwe. Er was ook Daring Brussel. Dat was voor de Tweede Wereldoorlog een Belgische topclub. Daring Brussel kreeg in 1970 een andere naam. Dat was Daring Molenbeek. Maar de crisis in de club bleef duren.



Daring Molenbeek ging daarom samen met Racing White. De nieuwe club heette RWDM en voetbalde in Molenbeek. In 1975 werd RWDM kampioen van België. De club deed het ook goed in Europa. Maar dat bleef niet lang duren. In 2002 ging de club bankroet en verdween. Toch bestaat de naam RWDM nog altijd. In 2015 kochten zakenmensen uit Brussel de club Standaard Wetteren. De nieuwe naam werd RWDM. En de club verhuisde van Wetteren naar het stadion in Molenbeek. Het nieuwe RWDM voetbalt nu in de eerste klasse van de amateurs.

Uit