enkel voor abonnees

Welk leven is meer waard?

mening - 17 01 2022
dokters houden het hart van een varken vast
Foto: Belga-AFP

Twee weken geleden gebeurde iets unieks. Een man kreeg het hart van een varken. Dat gebeurde al eerder. Maar deze keer bleef de man leven na de ingreep. Dat lees je in het artikel 'Man krijgt hart van een varken'.

Het bericht maakte me blij. Wat staat de wetenschap al ver! We gaan elke dag wat vooruit. Is dat niet prachtig? De mens wordt elke dag slimmer. We kunnen steeds meer. Dat geeft oplossingen voor problemen. We kunnen de wereld beter maken. Elke dag opnieuw zetten we stappen naar een mooiere toekomst.

Ik denk aan mijn opa. Hij heeft soms problemen met zijn hart. Hij was ook blij met het nieuws. “Is mijn hart op een dag te zwak? Dan mag je mij het hart van een varken geven”, zei hij. Voor hem betekent dit hoop. Voor de mens betekent dit nieuwe en moeilijke vragen.

Tegelijk ben ik triest. Want ik dacht aan het varken dat gestorven was voor de man. Het dier moest dood om het leven van een man te redden. Zijn levens van dieren dan minder waard dan levens van mensen? Veel mensen vinden van wel. Want dieren zijn minder slim dan mensen. Maar zijn minder slimme mensen dan ook minder waard dan slimmere mensen? Zo denken is toch helemaal fout?

Uit
Mening Lynn
Uit
Top
67-33
Uit