enkel voor abonnees

De maan is geen pizza

mening - 07 11 2023
de maan
Foto: Belga/AFP - P. Mathema

Enkele landen willen stoffen halen uit de maan. Ze willen er graven. Ik vind dat heel erg. Want die landen denken dat de maan van hen is. Dat is helemaal fout.

 

Is de maan van de mens? Dan is die toch ook van de dieren? Stel je voor dat dieren zouden graven op de maan. Dat zou de mens niet willen. Mensen vinden dat de maan van hen is. Niet van de dieren. Maar wie zegt dat dat zo is?

 

Het heelal is een geschenk voor alle mensen. De planeten, manen, sterren en alles ertussen. Is het een geschenk van God? Dat weet ik niet. Maar het is een geschenk. 

 

Let wel op. Dit geschenk is bijzonder. Je mag het niet opgebruiken. Je moet er goed voor zorgen. En vergeet ook niet dat het een geschenk voor iedereen is. Eerlijk verdelen is onmogelijk. De maan is geen pizza.

 

Denk aan het heelal als een tuin. Krijg je een tuin als geschenk? Dan zet je er planten en bomen. Je zorgt er goed voor. Als dank krijg je groenten en fruit. Zo kan je gezond leven. Je gaat in je tuin toch niet boren in de grond? Dan kan je er niet meer van genieten!

 

Ik denk graag aan wat oude volkeren in Amerika zeggen. “Het land is niet van ons. Wij zijn van het land.” Wat een wijze mensen.

Uit
Mening Lynn
Uit
Top
67-33
Uit