enkel voor abonnees

Beschaamd

mening - 24 10 2023
Annelies Verlinden en Alexander De Croo
Annelies Verlinden en Alexander De Croo - Belga / N. Maeterlinck

Een man in Brussel schoot twee Zweden dood. Het was geweld van de ergste soort. Het was terreur. De politie schoot de dader uit Tunesië later dood. De dader leefde hier zonder papieren. Meer nog. De overheid gaf hem in 2020 een bevel. Hij moest België verlaten. Maar dat deed hij niet. En hij is niet alleen.

 

Er leeft een groep van meer dan 100.000 mensen in België zonder papieren. Deze mensen krijgen geen papieren van onze overheid. Omdat de reden voor opvang niet goed genoeg is. Of ze vragen de papieren zelfs niet aan. Net als bij de dader. Ze mogen hier niet zijn.

 

De dader leefde hier drie jaar zonder problemen. En met vrouw en kind. Verbergen moest hij zich niet. Veel Belgen willen niet de strengste regels voor vluchtelingen en migranten. Ze willen wel duidelijke regels voor iedereen. Politie en gerecht doen die naleven. Waarom heb je anders regels?

 

Het kon nog erger. Wat bleek? In 2022 vroeg Tunesië aan België om de dader uit te leveren. De man moest nog 26 jaar naar de cel. Enkele diensten in België wisten van de vraag. Maar opvolgen deden ze niet. Een rechter in Brussel vergat de vraag gewoon. Tot de man moordde. Hoe voel ik me? Hoe zou de regering zich moeten voelen? Ik ken maar één woord: beschaamd.

Uit
Mening Michel
Uit
Top
67-33
Uit