enkel voor abonnees

Zoet zonder gluten

leuk - 04 08 2021
nectarine

In de zomer genieten we graag van een lekker dessert. De meeste mensen kunnen eten wat ze maar willen. Maar niet iedereen. Sommige mensen kunnen niet tegen gluten. Die zitten in veel granen, en dus ook in gebak. Daarom deelt Wablieft twee desserts zonder gluten. Daar kan iedereen van genieten.

 

Nectarines met vanille-ijs en karamel

Dit heb je nodig voor vier personen:

4 nectarines of perziken

2 takjes rozemarijn

5 eetlepels water

70 gram suiker

1 eetlepel olijfolie

2 bollen vanille-ijs of mascarpone

 

Zo maak je het dessert:

Snijd het fruit in twee stukken en haal de pit eruit.

Doe de suiker en het water in een pan. Zet de pan op een zacht vuur. Roer goed. Let op: suiker brandt snel aan. Blijf dus goed roeren en zet het vuur niet te hoog. Laat de saus koken tot de suiker opgelost is en de kleur donkergeel is. Je hebt nu karamel.

Haal de karamel van het vuur. Roer de olijfolie erdoor. Zet dan de pan weer op het vuur.

Doe het fruit en de rozemarijn bij de karamel. Laat vijf minuten koken tot de karamel glad is.

Leg het fruit op een bord of in een kommetje. Giet er wat karamel over. Dien elk stuk fruit warm op met een bol vanille-ijs of mascarpone.

Uit
noten
Uit

Repen met noten en honing

Dit heb je nodig:

50 gram vloeibare honing

30 gram tahin (een pasta van sesamzaad)

250 gram noten en zaden (zoals amandelnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, …)

een bakplaat of grote ovenschotel

 

Zo maak je het dessert:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Leg bakpapier op een ovenplaat of in een ovenschotel (18 tot 28 centimeter ).

Doe de honing en de tahin in een pan. Zet de pan op een zacht vuurtje. Laat het mengsel net koken. Haal het dan van het vuur.

Doe de noten en zaden in een kom. Giet daarover het mengsel van de honing en de tahin. Roer alles goed. Giet dan alles op een bakplaat of in een grote ovenschotel. Smeer het uit en druk goed aan.

Zet de plaat of de schotel in de oven. Laat 12 tot 15 minuten bakken, tot de randen goudbruin zijn. Laat het gebak afkoelen. Snijd het daarna in repen.

Bewaar je de repen in een doosje in de koelkast? Dan blijven ze tot twee weken goed.

 

Door Lynn Claerhout

Uit