enkel voor abonnees

Zo blijf je koel op hete dagen

leuk - 25 07 2021
warme thee

In de zomer kan het erg heet worden. Soms is dat gevaarlijk. Drink je te weinig? Dan kan je uitdrogen. Blijf je te lang in de felle zon? Dan kan je verbranden. Dat zie je niet altijd. Je huid gaat er wel sneller ouder uitzien. En je hebt meer kans op huidkanker. Gelukkig kan je jezelf beschermen. Wablieft geeft je tips om af te koelen.
 

Verkoel je lichaam

 

Op een warme dag is een koud voetenbad heerlijk. Dat is helaas moeilijk als je niet thuis bent. Ben je ergens waar een kraantje is? Hou dan je polsen en handen even onder koud water. Of leg een natte doek in je nek, onder je knieën en onder je armen.

Neem een spray of verstuiver met water mee. In de winkel kan je spuitbussen met water kopen. Maar je kan ook gewoon zelf een lege spray vullen met water.

Vergeet niet om je huid te beschermen. Smeer je in met een product tegen de zon. Je draagt ook best iets op je hoofd om je haar en je gezicht te beschermen.

 

Hou de zon buiten

 

Hou overdag je gordijnen, ramen en deuren dicht. Verlucht liever tijdens de nacht of in de vroege ochtend. Gebruik je oven, microgolfoven en fornuis zo weinig mogelijk.

Heb je een ventilator? Zet die dan met de achterkant naar een open raam toe. Zo blaas je de warme lucht naar buiten. Je kan ook een bak ijsblokken voor de ventilator zetten. Dat maakt de lucht in de kamer extra fris.

 

Slaap als een roos

 

Slapen op warme dagen kan lastig zijn. Is er een plek in huis koeler dan je slaapkamer? Ga dan daar slapen. Heb je een hangmat? Nog beter! Dan kan je daarin slapen. 

Kan je niet slapen zonder laken? Kies dan voor een laken uit natuurlijke stoffen. En leg je laken of je kussen even in de koelkast of diepvriezer voor je gaat slapen. Je kan ook een kruik met ijs of ijswater meenemen naar bed. Heb je geen kruik? Vul dan een sok of een zakje met koude, ongekookte rijst.

 

Eet en drink iets fris

 

Veel water drinken is belangrijk als het heet is. Maar vergeet ook niet om zout te eten. Zo houdt je lichaam vocht vast. Alcohol drink je beter niet. Daarvan droog je sneller uit. Wil je toch iets drinken met alcohol erin? Drink dan er dan een glas water bij.

Eet het liefst kleine en lichte maaltijden. Die zijn makkelijker voor je maag en darmen. Pikante maaltijden kunnen wel. Want die doen je zweten. Zo koel je af. Zo krijg je het ook minder warm door hete dranken zoals koffie en thee.
 

 

tekst door Lynn Claerhout

Uit