enkel voor abonnees

Wat kan je begin augustus doen?

leuk - 24 07 2022
schapen

Augustus is de maand van de oogst. Dan valt er veel te rapen en te oogsten. Dat is ook zo in de vrije tijd. Er is keuze genoeg. Enkele voorstellen:

Zoektocht aan de grens

België en Nederland grenzen aan elkaar. In de streek aan de grens lijken beide landen erg op elkaar. En toch zijn ze daar ook net een beetje anders. Dat leer je in de plaatsen Baarle-Hertog (België) en Baarle-Nassau (Nederland). De Zomer-zoektocht van Davidsfonds brengt je daar, en ook in Merksplas en Hoogstraten.

 

Al die gemeenten liggen niet ver van elkaar. Drie routes om te wandelen verbinden hen. De afstand is telkens acht kilometer. Kies je voor de fiets? Dan maak je een rit van 50 kilometer. Meer uitleg kan je vinden in een gids van de streek. Daarin vind je ook allerlei tips en verhalen van bekende Vlamingen. Want de tocht is ook een zoektocht. Onderweg moet je antwoorden zoeken op vragen. 

 

De Zomer-zoektocht van Davidsfonds heb je in de gewone vorm en in de familie-vorm. De vragen van de familie-tocht zijn wat eenvoudiger. De gids van de streek kost 27 euro. Je kan hem afhalen in het kantoor voor toerisme van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

Uit

Open het graf van Toet

Is het weer wat minder goed? Wil je iets bijleren dat toch spannend is? Ga dan in Brussel naar de tentoonstelling ‘Toetanchamon: zijn graf en zijn schatten’. Het is een duik in het verleden.
 

Toetanchamon of Toet is de bekendste farao. Farao’s waren de machtige koningen van het Oude Egypte. Toet stierf al als tiener. Zijn dood bleef altijd een raadsel. Hij werd wereldberoemd door zijn geheime graf. Veel mensen zochten er lang naar. In 1922 ontdekte de Brit Howard Carter het eindelijk. In het graf vond hij 3.500 kostbare voorwerpen. Het bekendste is het gouden masker van Toet. In Brussel kan je het allemaal zelf beleven. Het graf en alle voorwerpen zijn er nagebouwd.
 

De tentoonstelling ‘Toetanchamon: zijn graf en zijn schatten’ vind je in het gebouw Tour en Taxis. Dat ligt aan de Havenlaan 86c in Brussel. Kaartjes kosten van 13 tot 27,5 euro. Meer info https://tutankhamunexpo.com/nl/

Uit
Toetanchamon
Foto: Facebook - Tutankhamun Expo
Uit
Top
50-50
Uit
Bloementapijt in Brussel
Bloementapijt in Brussel
Uit

Bloemen voor Brussel

Bij een stad als Brussel denk je niet meteen aan bloemen. Behalve van 12 tot 15 augustus. Dat weekend bezet een tapijt van bloemen de Grote Markt van de hoofdstad.
 

Elke twee jaar toont het bekendste plein van Brussel prachtige vormen in bloemen. Die bloemen komen uit het hele land. Het gebruik bestaat al 50 jaar. Brussel viert die verjaardag met bijna één miljoen begonia-bloemen. Je hebt ze in verschillende kleuren. 
 

Tapijt van 77 meter

Ruim 120 vrijwilligers gaan met de bloemen aan het werk. Ze leggen die in tekeningen uit op de stenen van de Grote Markt. Het wordt een tapijt van 77 meter lang en 24 meter breed. Daarin vind je zeker de engel Sint-Michiel. Dat is de heilige die Brussel beschermt.
 

Wil je het tapijt heel goed zien? Dan kan dat vanop het balkon van het stadhuis van Brussel. Dat kost je 7 euro. Meer info vind je op www.brussel.be/bloementapijt

Uit

Bij dauw de terril op

Mensen beklimmen graag bergen en heuvels. Boven heb je mooi uitzicht. En de stilte geeft er je rust. Zelfs het vlakke Limburg weet dat.

 

Limburg had vroeger mijnen voor steenkool. Die werken niet meer. Wat er nog van rest, zijn terrils. Een terril is een berg van steenafval. In Waterschei in Genk is die zelfs 102 meter hoog. Op die heuvel groeit de natuur opnieuw.

 

Om 6 uur

Op zondag 7 augustus kan je op een bijzondere manier de terril op. Je vertrekt al om 6 uur in de ochtend. Dan ligt de dauw nog boven de natuur. Dat geeft een heel eigen sfeer, ook op de terril. Een gids leidt je naar boven. Die geeft uitleg over de natuur en de omgeving. De gids praat ook over de de geschiedenis van de mijnen. De tocht is gratis. Wil je mee? Dan moet je je snel melden. Meer info op www.heempark.be/dauwtrip-terril-waterschei. Je kan ook bellen naar 089 65 46 15.

Uit
Heempark in Limburg
Foto: Heempark
Uit
Top
50-50
Uit