Waar of niet waar: Boter niet gezonder dan margarine

Eten. Iedereen doet het. Iedereen heeft er een mening over. Op sociale media zijn blogs over gezond eten soms een gevaar. Zeker als ze fout nieuws verspreiden.
Je smeert het op de boterham. Wat is dan beter: roomboter of margarine? “Boter is altijd beter, want die is echter. En margarine is namaak. Dat kan niet goed zijn.” Klopt dat wel?
Vitamine
Boter is gezonder, zeggen fans. Wat is dan belangrijk? Dat zijn verzadigde vetzuren en vitamine D. Bij margarine wordt de vitamine achteraf toegevoegd. Dat klinkt niet goed. En toch… Dat maakt niet uit.
Verzadigd of niet
Boter bevat verzadigde vetzuren. En te veel is echt wel niet goed. Natuurlijk zitten die vetzuren ook in margarine. Maar margarine is meestal gemaakt van planten. De vetzuren zijn er vooral onverzadigd. Zitten er geen verzadigde in margarine? Toch wel. Ze dienen onder meer om margarine hard te maken. Dat is een kleine proef. Hoe zachter de margarine, hoe gezonder.
Kenners
Leef je gezonder met boter of margarine? Veel maakt je keuze niet uit. Want onderzoekers hebben nog nieuws. Andere zaken hebben veel meer invloed. Denk aan je algemene gewoonten met voeding.
Dit artikel is herschreven. Het stond eerst op de website Factcheck.Vlaanderen.
