enkel voor abonnees

Spelletjes voor in de auto

leuk - 20 07 2022
een auto op de weg
Foto: Unsplash / Simon Berger

Nooit meer een saaie rit

Ga je op vakantie of maak je een uitstap met de auto? Dan ben je misschien lang onderweg. Kinderen en jongeren vinden dat vaak saai. Ook volwassenen vervelen zich soms onderweg. Wat doe je dan? Hieronder vind je tips om lange ritten toch leuk te maken. Veel plezier!

 

Luister naar boeken

Een boek lezen in de auto? Dat kan. Maar veel mensen worden er wagenziek van. Maar je kan gelukkig ook luisteren naar een goed boek. In de bib vind je luisterboeken voor alle leeftijden. De verhalen staan op een cd. Vraag ernaar aan de balie. Er zijn bijvoorbeeld de verhalen van het Geluidshuis. Die zijn er voor kinderen vanaf 4 jaar, voor jongeren vanaf 16 jaar en alles daartussen. Of zoek je eigen favoriete boek. Misschien bestaat het wel als luisterboek.

 

Oefen je geheugen

Een leuk spel is ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’. Iemand zegt deze zin en voegt er een woord aan toe. Dat mag een grappig woord zijn. Bijvoorbeeld: “Ik ga op reis en ik neem mee: een giraf.” De volgende herhaalt de zin en het woord. En die voegt nog een eigen woord toe. Bijvoorbeeld: “Ik ga op reis en ik neem mee: een giraf en een kast.” Iedere speler voegt telkens een nieuw woord toe. Je krijgt dan misschien iets als dit: “Ik ga op reis en ik neem mee: een giraf, een kast, een lamp, een palmboom en een tv.” Wie kan alle woorden onthouden? Die wint.

 

Bingo op de achterbank

In de auto kan je ook bingo spelen. Hieronder zie je een voorbeeld. Kruis het vakje aan als je ziet wat erin staat. Wie heeft als eerste drie op een rij? En wie heeft als eerste alles aangekruist? Dit spel is heel leuk voor kinderen. Je kan natuurlijk ook zelf een bingo maken.

Uit
bingo voor in de auto
Bingo voor in de auto - door L. Claerhout
Uit

Wie ben ik?

Dit spel is een raadsel. De ene speler denkt aan een persoon. Die mag echt bestaan of komen uit boeken of films. Andere spelers moeten raden wie het is. Dat doet je met vragen waarop je alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kan antwoorden. Bijvoorbeeld: “Is het een vrouw? Bestaat ze echt? Leeft ze nog? Woont ze in België? Is ze belangrijk voor ons land?” Het antwoord is misschien prinses Elisabeth. Je denkt bij dit spel best aan mensen of figuren die iedereen kent. Bijvoorbeeld een beroemde muzikant, een president, een sporter of een personage uit een bekende film.

 

Maak een slang

Dit is een spel met taal. Je kiest zelf over welk thema het gaat. Dat kunnen bijvoorbeeld dieren zijn. Iemand zegt dat een woord, bijvoorbeeld ‘beer’. De laatste letter van dat woord wordt de eerste letter van het volgende woord. Zo kan de volgende speler bijvoorbeeld ‘rat’ zeggen. De volgende moet dan een dier zoeken dat begint met de letter ‘t’. Dat wordt dan een toekan, tarantula of misschien wel een teek. Dit spel kan je spelen met kleuren, landen, merken, muziekgroepen of wat je maar wil. Wie het langst kan meedoen, wint.

 

Verboden woorden

Vroeger was er op tv het programma ‘Zeg eens euh’. Bij dat spel moest je zo lang mogelijk praten over een onderwerp. Bijvoorbeeld over beroemd zijn, leven in België, lekker eten, verliefd zijn of werken. Maar zeg je ‘euh’? Dan mag een andere speler verder vertellen. 'Simpel', denk je misschien. Maar het is moeilijker dan het lijkt. En het spel kan ook erg grappig worden. Vind je het toch te makkelijk? Kies dan een tweede verboden woord. Bijvoorbeeld ‘maar’. Je kijkt het best naar een klok. Wie kan het langst praten zonder verboden woorden te zeggen?

 

 

Lynn Claerhout

Uit
iemand met een hoofdtelefoon
Foto: Unsplash / Mpumelelo Macu
Uit