Oplossingen van de Wablieft-quiz van 2020

leuk - 12 01 2021
Vuurwerk
Foto: Unsplash / R. Hennesey

Wat wist jij nog over het jaar 2020? Dat kon je testen in de grote quiz van Wablieft. Die vond je vorige maand in deze krant. De oplossingen vind je hieronder. Heel veel lezers stuurden ons hun antwoorden. Drie van hen winnen een stapeltje Wablieft-boeken. Dat zijn:

  • Vera Van de Velde uit Asse
  • Said Oulkadi uit Mechelen
  • Christel Vrijdag uit Sterrebeek

 

De vragen en de juiste antwoorden

1. We beginnen de quiz toch met een vraag over het corona-virus. Dat was er eerst alleen maar in China. Volgens onderzoekers raakten de eerste mensen ermee besmet op de markt in een stad. Welke stad was dat?

b. Wuhan

 

2. De wereld van het Amerikaanse basketbal rouwde. Een vroegere ster uit de NBA stierf. Hij kwam om bij een ongeval met zijn helikopter. Ook zijn dochter van 13 jaar en zeven anderen waren aan boord. Hoe heette die basketballer?

c. Kobe Bryant

 

3. Op 31 januari stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De gesprekken over die ‘brexit’ waren al jaren bezig. Het kostte de vroegere Britse eerste minister Theresa May haar baan. Haar opvolger is nog altijd eerste minister. Wie is hij?

a. Boris Johnson

 

4. De rijkste man ter wereld is Jeff Bezos. Hij bezit ruim 155 miljard dollar. Hij gaf dit jaar 10 miljard dollar aan een fonds voor het klimaat. Dat moet helpen om de opwarming van het klimaat te stoppen. Door welke winkel op het internet werd Bezos rijk?

c. Amazon

 

5. In de zomer van 2020 zouden er Olympische Spelen zijn. Door het corona-virus konden ze niet plaatsvinden. Ze komen er pas volgende zomer. In welk land?

a. Japan

 

6. De Oostkantons zijn al 100 jaar een deel van België. Ze waren er dus nog niet bij toen België in 1830 ontstond. Bij welk land hoorden de Oostkantons eerst?

b. Duitsland

 

7. In verschillende landen staken boze mensen zendmasten in brand. Dat gebeurde in ons land ook in de gemeente Pelt. De masten sturen stralen door voor gsm’s. Sommige mensen verspreiden vals nieuws over die stralen. Zij zeggen dat één soort stralen mee het corona-virus verspreidt. Over welke stralen gaat dat?

c. 5G

 

8. We moesten dit jaar veel in ons huis blijven. Dat had geen invloed op het gebruik van drugs. In België kwam zelfs een record aan cocaïne binnen. Langs welke haven gebeurde dat vooral?

b. de haven van Antwerpen

 

9. Een grote telescoop zweeft al 30 jaar door de ruimte. Hij maakt er heel mooie foto’s van sterren en planeten. Hoe heet die telescoop?

a. Hubble

 

10. Katje Lee werd even de beroemdste kat van het land. Een dienst van de overheid wilde de kat dood. Dat was omdat ze mogelijk besmet was met het virus hondsdolheid. Uit welk land bracht studente Selena Ali het katje mee?

c. Peru

 

11. Een programma op tv-zender VTM deed veel mensen weer denken aan vroeger. Ze haalden hun oude speelgoed van de zolder. Daar begonnen ze weer mee te bouwen. Welk programma deed hen weer spelen?

b. ‘LEGO Masters’

 

12. Na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd kwam er veel protest tegen racisme. In de hele wereld haalden mensen standbeelden neer. Ook in België was er protest tegen beelden van een vroegere koning. Hij liet mensen in Congo erg slecht behandelen. Welke koning was dat?

c. Leopold 2

 

13. Voor het eerst stuurde een bedrijf een raket naar de ruimte, met mensen aan boord. De vlucht ging naar het ruimte-station ISS. Het bedrijf is SpaceX. Het is eigendom van de rijke zakenman Elon Musk. Van welk merk van auto’s is hij ook eigenaar?

b. Tesla

 

14. Een bekende winkel van schoenen ging bankroet. De winkels verkochten nog zoveel mogelijk van hun voorraad. Daar kwamen lange rijen klanten van. Dat was niet veilig door corona. Welke winkels zijn er nu niet meer?

a. Brantano

 

15. De Brit Mo Farah liep een nieuw record in de atletiek. In één uur liep hij 21 kilometer en 330 meter. Een Belg hielp Farah om tempo te houden. Hij en Farah komen allebei uit Somalië. Wie is die goede vriend van Mo Farah?

b. Bashir Abdi

 

16. Drie bedrijven van tv gingen samenwerken. Dat zijn Telenet en de zenders VRT en VTM. Samen maakten ze de ‘Vlaamse Netflix’. Op die dienst voor streaming kan je series en films bekijken. Hoe heet die dienst?

c. Streamz

 

17. België kreeg een nieuwe regering. Die kwam er na bijna 500 dagen praten. Dat was net geen record. De langste vorming van een regering duurde 541 dagen. Dat was in 2010. Hoe heet de nieuwe eerste minister van België nu? 

a. Alexander De Croo

 

18. Armand Duplantis sprong met zijn polsstok over 6 meter en 15 centimeter. Daarmee brak hij het record van Sergej Boebka uit Oekraïne. Hij sprong in 1994 over 6 meter en 14 centimeter. Uit welk land in Europa komt Duplantis?

b. Zweden

 

19. Koning Albert 2 gaf toe. Hij heeft een dochter buiten zijn huwelijk. Door de erkenning heet die prinses nu Delphine van Saksen-Coburg. Welke achternaam had ze vroeger?

c. Boël

 

20. Grote delen van de wereld hoopten er hard op. Joe Biden versloeg Donald Trump bij de verkiezingen. Hij wordt de nieuwe Amerikaanse president. Biden wordt de oudste president ooit voor zijn land. Hoe oud is hij?

b. 78 jaar

Uit