enkel voor abonnees

Wandelen op de Grote Route

interview - 10 01 2024
Lea wandelt met haar hond
Foto: Vicky Hoogmartens

“Het maakt je hoofd lichter”

 

Ik ga vaak wandelen op De Teut. Dat is een groot natuurgebied in Limburg. Er zijn bossen, een heide, vijvers, en schapen. Het is daar mooi in elk seizoen. En er komen dus veel wandelaars.

 

Vandaag ga ik op De Teut wandelen met Lea Decabooter (66 jaar). Zij wandelt ook heel graag. En ze is vrijwilliger bij GR, de Grote Route-paden. Lea vertelt me er alles over. Wat is dat, GR? Hoe begin je met wandelen? En waarom gaat zij wandelen?

 

Wablieft: Vertel eerst eens iets over jezelf, Lea?

Lea Decabooter: Ik was leerkracht orthopedagogie aan de hogeschool. Studenten orthopedagogie gaan werken met mensen die het moeilijk hebben. Ik begeleidde de studenten bij hun stage. Een paar jaar geleden ging ik met pensioen. Toen moest ik iets nieuws zoeken om te doen. En in 2019 is mijn man overleden. Dan ben ik vrijwilliger geworden bij GR. Want ik wandelde al veel en graag. En ik wilde me nuttig maken voor andere wandelaars.

 

Wat is GR?

GR staat voor Grote Route-paden. Dat zijn lange wandelpaden. Je vindt ze overal in Europa. De paden herken je aan de rood-witte streepjes op bomen of paaltjes. Volg je die streepjes? Dan zit je altijd op de goede weg. Je kan niet verloren lopen.

 

Welke GR wandel je het liefst?

Ik hou van de GR 5 in België. GR 5 gaat van de Noordzee tot de Middellandse Zee in Frankrijk. En dit pad komt ook door Limburg. Het stukje GR 5 aan zee, van de Haan en de Panne naar het Zwin, dat is heel mooi.

 

Wandel je vaak?

Ik wandel elke dag. Meestal tussen de 10 en 20 kilometer. Op grote tochten is dat soms 25

kilometer op een dag.

 

Ook als het slecht weer is?

Ja. Maar als het erg slecht weer is, dan doe ik een kleiner toertje. Slecht weer bestaat niet. Je moet alleen stevige schoenen hebben en een regenjas. Je kan altijd en overal wandelen.

 

“Onderweg zijn is belangrijker dan het doel”

 

Waarom wandel je?

Wandelen is mijn leven. In de natuur zijn geeft me rust. Het geeft me ruimte en lucht. En daardoor kan ik ook met moeilijke dingen in mijn hoofd bezig zijn. Terwijl ik wandel, denk ik na.

 

Waarover denk je dan na?

Van alles. Of ik denk juist niet na. Door even niet aan je problemen te denken, krijg je vaak inzicht.

 

Hoe bedoel je dat?

Je leert bijvoorbeeld te relativeren als je wandelt. Je leert de dingen te nemen zoals ze komen. Je komt bijvoorbeeld aan een beek, maar de brug is kapot. Wat doe je dan? Door het water! Je moet wel. Je kan daar niet blijven staan. Dus je leert flexibel te zijn. Je past je aan. De problemen lossen zich wel op. En je weet: het komt goed.

 

Maar dan heb je wel natte schoenen?

En koude voeten. Wat dan nog? Die drogen wel op. Stappen maakt je hoofd lichter.

 

Dat zijn belangrijke inzichten.

Ja. Ik gebruikte die ideeën ook voor mijn studenten. Veel studenten denken alleen aan het doel. Aan het einde van een taak of van hun studie. Maar de weg ernaartoe is even belangrijk. Wat je onderweg leert, de fouten die je maakt en hoe je daarmee omgaat. Daar gaat het om.

 

Wandelen kost wel veel tijd.

Dat klopt. Je bent meestal enkele uren onderweg. Maar ik zie het als gewonnen tijd. Want ga je thuis zitten piekeren over dingen? Dan los je niks op. Als je gaat wandelen, krijg je vaak inzichten. Moeilijke dingen worden helder. Je vindt vaak een antwoord op een vraag.

 

“Mijn hond Remus gaat altijd en overal mee”

 

Je bent dus ook vrijwilliger voor GR. Wat doe je dan?

Ik schrijf over de wandelingen. Ik beschrijf het pad. Wat is er te zien? Waar moet je op letten? Wat kan je doen? Ik heb het stukje van Zolder tot Beringen. Dat is veel werk, maar echt leuk. Andere vrijwilligers onderhouden de paden. Die zorgen ervoor dat de paden netjes blijven. En dat de witte en rode streepjes goed te zien zijn.

 

Wie zijn die vrijwilligers?

Dat is een heel diverse groep mannen en vrouwen uit de buurt. Maar wel weinig jonge mensen, jammer genoeg.

 

Vind je dat fijn, vrijwilliger zijn?

Natuurlijk. Je leert nieuwe mensen kennen. We gaan soms met de hele groep stappen. Je babbelt makkelijker terwijl je wandelt. En je leert mensen op een andere manier kennen.

 

Ga je altijd in groep wandelen?

Ik wandel meestal alleen. Mijn hond Remus gaat wel altijd mee. En ik heb ook enkele vaste wandelgroepjes. Collega’s van vroeger, of vrienden van GR. Samen maken we langere tochten, ook in het buitenland. Maar vaak wandel ik alleen. Met Remus dan.

 

Je gaat ook naar het buitenland?

Ja, ik ben in Luxemburg, Engeland en Noorwegen geweest. GR 20 door het Franse eiland Corsica heb ik ook gedaan. Dat is de mooiste GR. Maar ik ga ook verder weg wandelen. In Patagonië, Nepal, Tibet, Kirgizië en India. Daar heb ik mijn grenzen leren kennen. Dat is de enige keer dat ik moest opgegeven.

 

Oei. Wat was er gebeurd?

Ik was verloren gelopen in de Himalaya. Het was ijskoud. Ik kon geen stap meer zetten. Toen ze me vonden, ben ik teruggekeerd. Maar daar heb ik ook weer van geleerd: het komt uiteindelijk altijd goed.

 

Ga je alleen naar het buitenland?

Nee, dat is met een groep. Maar mijn man ging nooit mee. Hij vond het goed dat ik alleen op reis ging. Hij was altijd blij met de verhalen en mooie foto’s die ik mee naar huis bracht. Dat vind ik ook belangrijk. Dat je binnen een relatie dingen samen doet, maar ook je eigen dingen kan doen. Mijn zoon heeft wel dezelfde passie. Die pakt regelmatig zijn rugzak om ergens te gaan wandelen.

 

Geef je de passie aan veel mensen door?

(lacht) Ja. Ik doe dat niet bewust. Ik babbel graag met mensen over wandelen. Zoals in dit interview. En soms krijgen ze de microbe.

Uit

“Wandelen is een manier van leven”

 

Je hebt al spannende reizen gemaakt. Is De Teut dan nog interessant voor jou?

Ja, zeker! Ik wandel nog het liefst hier in de buurt. Wandelen is meer dan stappen. Het is een manier van leven. Het gaat niet om kilometers. Het gaat om buiten in de natuur zijn. Kijk eens hoe mooi het hier is! Prachtig toch? En met dit licht kan je mooie foto’s maken.

 

Ik heb gehoord dat er een nieuwe GR komt.

Er komt een route van 167 kilometer langs de mijnen van Limburg. Die route gaan we binnenkort duidelijk maken. En er komt ook een boekje. Daarin kan je lezen over het landschap. Maar je krijgt ook info over de cultuur en de geschiedenis van de mijnen. Bijvoorbeeld over het kanaal waar de boten met steenkool vertrokken.

 

Wil je nog iets zeggen?

Wacht niet tot je pensioen om dingen te doen die je graag doet. Doe nu wat je nu wil doen. Je hebt altijd een keuze. Dat is niet altijd makkelijk, maar je hebt de keuze.

Uit
Lea en haar hond Remus
Foto: Vicky Hoogmartens
Uit
Top
67-33
Uit

Wist je dit al over Grote Route-paden?

  • Er is in België bijna 5.000 kilometer aan GR-paden om langs te wandelen of fietsen.

  • Er komen nog altijd nieuwe paden bij, zoals de mijn-GR in Limburg.

  • De paden hebben nummers. GR 5, bijvoorbeeld. Die gaat van de Noordzee tot aan de Middellandse Zee. Het pad is meer dan 2.000 kilometer lang. Het loopt door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal.

  • Je kan van station naar station wandelen. Je vertrekt bijvoorbeeld aan het station van Schulen. Je wandelt tot Diest. En daar neem je de trein naar huis.

  • Hoe werkt het? Simpel: volg de wit-rode streepjes. Soms zijn de streepjes geel en rood. Dat zijn lokale paden.

Aan
bordjes op de Grote Route
Uit

Waarom is wandelen goed voor je?

  • Wandelen is goed voor je lichaam en je geest.

  • Je bent in de natuur en je beweegt.

  • Je krijgt een betere uithouding.

  • Je longen nemen meer zuurstof op.

  • Wandelen versterkt je botten en spieren.

  • Het is goed voor je hart, je bloeddruk en je cholesterol.

  • Wandelen ontspant en vermindert stress.

  • Het is ook goed voor je humeur.

  • Je slaapt beter.

  • Je kan overal en altijd wandelen. En iedereen kan het.

  • Het is gratis. Je hebt alleen stevige schoenen nodig. En een regenjas.

 

Zijn er dan geen nadelen?

Het weer, misschien. Maar wandel je veel? Dan vind je dat geen nadeel. Want slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren.

De tijd. Wandel je vier kilometer per uur? Dan ben je twee uur onderweg als je acht kilometr wandelt. Ga dan wandelen met een vriend. Je kan fijn babbelen.,

Aan

Tekst door Vicky Hoogmartens

Uit