enkel voor abonnees

Sven de Leijer presenteert de quiz ‘Donderen in Keulen’

interview - 02 09 2019
Sven de Leijer in 'Donderen in Keulen'
foto: VRT

Na de zomer brengen zenders veel nieuwe programma’s op tv. Eén van die programma’s is ‘Donderen in Keulen’. Dat wordt een leuke quiz over reizen. Je kan hem op zondagavond zien op Eén. Sven de Leijer stelt de vragen aan de kandidaten. Maar eerst antwoordde hij zelf op de vragen van Wablieft.

 

In elke aflevering van ‘Donderen in Keulen’ strijden twee kandidaten tegen elkaar. Elk van hen krijgt hulp van twee bekende Vlamingen. Ze proberen zoveel mogelijk kilometers te verzamelen. Die krijgen ze door juiste antwoorden te geven. Met de gewonnen kilometers mag de winnaar op reis.

 

Wablieft: Programma’s op zondagavond op Eén halen vaak meer dan een miljoen kijkers. Voor de zender zijn het heel belangrijke programma’s. Word jij daar als presentator nerveus van?

Sven de Leijer: Mensen zeggen me de hele tijd hoe belangrijk zondagavond op Eén is. Voorlopig krijg ik daar geen extra stress door. Maar stress heb ik altijd. Maak ik een programma voor 3.000 kijkers op maandagochtend? Of voor een miljoen kijkers op zondag? Dan heb ik voor allebei evenveel stress.

Ik ben natuurlijk wel blij dat Eén me deze kans geeft. Ik hoop vooral dat de kijkers de quiz leuk zullen vinden. En dat de bazen van Eén vinden dat ik mijn job goed doe. Dat zal ik je binnen een paar weken kunnen vertellen (lacht).

 

Je staat er gelukkig niet alleen voor. Je krijgt zelfs hulp van 27 mensen. Die komen uit negen verschillende landen. Wat is hun rol?

Het spreekwoord ‘het horen donderen in Keulen’ wil zeggen dat je ergens niets over weet. Maar wij willen ervoor zorgen dat we het net minder horen donderen in Keulen. We hopen wat misverstanden en vooroordelen weg te halen. Of soms te tonen dat die wel kloppen. Daarvoor maakten we filmpjes bij die 27 mensen thuis. Tijdens het programma leer je hen steeds beter kennen. Zo ontdek je de verschillen tussen mensen uit bijvoorbeeld Senegal en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Deelnemers moeten vragen beantwoorden over de 27 mensen uit andere landen. Merk je dat vooroordelen een grote rol spelen? Iemand zegt bijvoorbeeld: “Chinezen schamen zich snel”.

Sommige mensen hebben er meer dan anderen, maar we hebben allemaal vooroordelen. Die kloppen natuurlijk vaak niet. Die uitspraak over Chinezen is een goed voorbeeld. Eén deelnemer was naar China geweest. Hij had daar gemerkt dat mensen zich snel schamen. Een andere deelnemer was ook in China geweest, in een heel andere streek. Hij had een totaal ander idee over Chinezen.

Bij sommige vragen is de eerste indruk erg belangrijk. Kandidaten zien negen mensen uit verschillende landen. Dan is bijvoorbeeld een vraag: “Wie van hen was nog nooit dronken?” Vooroordelen spelen dan altijd een rol in het antwoord. Soms kloppen die vooroordelen. Maar vaak ook niet. En dat is leuk.

        

Humor is ook belangrijk in ‘Donderen in Keulen’. Er is veel plaats voor grapjes. Dat past helemaal bij jou.

Het is een quiz, maar ‘Donderen in Keulen’ moet vooral leuk zijn. Een heel ernstige quiz zou ik niet kunnen presenteren. Dat zou ik ook niet graag doen. Onze kandidaten moeten wel antwoorden op vragen. Maar humor is toch het belangrijkste deel van het programma. Dat past ook beter bij de zondagavond. We willen kijkers het weekend vrolijk laten afsluiten.

 

Elke kandidaat krijgt hulp van twee bekende Vlamingen. Spelen zij een belangrijke rol?

Ja, de bekende Vlamingen helpen hun kandidaat om kilometers te verzamelen. Kandidaten proberen hun droomreis te winnen. Maar misschien moeten ze hun droom aanpassen. Wil iemand heel graag naar Zuid-Afrika? Maar wint hij maar 5.000 kilometer? Dan raakt hij wel in Noord-Afrika, maar niet verder. De bekende Vlamingen moeten helpen om de droom van de kandidaten waar te maken.

Het is fijn om een quiz over reizen te maken. Vakantie is leuk om over te praten. Iedereen is al wel op reis geweest. Dat levert vaak mooie of grappige verhalen op. En het zorgt voor een toffe sfeer in de quiz.

 

Reis jij zelf graag? En waar ga je dan graag heen?

Ja, ik reis graag. Maar dat hoeft zeker niet altijd heel ver te zijn. Ik kan erg genieten van een paar dagen vakantie in de Ardennen. Liefst zonder gsm in de buurt. Gewoon kamperen in een bos naast een beekje vind ik heerlijk.

Ik reis ook graag verder, hoor. Om de twee tot drie jaar probeer ik een verre reis te maken. Ik ga graag naar Amerika. En dit jaar ga ik naar Vietnam. Daar kijk ik heel erg naar uit. Ik ging ook al een paar keer naar Afrika. Dat was heel fijn. Dat werelddeel trekt me erg aan.

 

Wat was je beste reis ooit?

Drie jaar geleden reisde ik naar Tanzania. Dat was fantastisch. Ik denk niet dat ik ooit nog een leukere reis ga maken. Mijn schoonzus en haar man woonden daar. We gingen hen bezoeken. In die reis kwam alles samen wat ik leuk vind. We gingen kamperen in het wild. We deden dat met een heel toffe gids. Hij vertelde even boeiend over de kleinste mieren als over de wildste leeuw. Het was ongelooflijk.

 

Ik krijg zelf al zin om naar Tanzania te reizen.

Oh, maar ik heb al veel mensen aangeraden om naar daar te reizen. Ik geef hen dan de gegevens van de gids die wij hadden. Vorige maand nog ging een collega naar daar op reis. Hij stuurde me elke dag een foto. Ik werd dan elke keer jaloers omdat ik daar zelf niet was.

 

Zijn er plekken waar je echt niet heen wil?

Ik heb op reis het liefst niet te veel drukte. Een all-in-hotel is niets voor mij. Voor één of twee dagen lukt dat nog. Maar nadien zou ik er gek worden. Nu, soms is drukte ook wel leuk. Ik reisde bijvoorbeeld twee jaar geleden naar New York. Dat is een heel drukke stad. Maar het is zo tof om daar rond te lopen. Ik zou elke maand wel eens naar daar willen (lacht).

Mijn ideale vakantie heeft goede mix van alles. Er mag wat drukte zijn. Maar nadien wil ik in de natuur genieten van de rust. Ik zoek echt heel graag de rust op.

Ik begin elke dag het liefst met een wandeling in het bos. Daar kan ik mijn hoofd leegmaken.

Je zei al dat je vaak stress hebt. Zoek je daarom de rust op?

Ja, zeker. Ik begin elke dag ook het liefst met een wandeling in het bos. Ik probeer vroeg genoeg op te staan. Dan heb ik tijd om één of twee uur in het bos te wandelen. Daar kan ik mijn hoofd leegmaken.

 

Vergeef me dat ik nu al enkele vragen stelde over je privé-leven. Je praat daar eigenlijk niet zo graag over, heb ik gehoord.

Ik kom nu al ongeveer tien jaar op tv. Ik doe mijn job heel graag. Door mijn werk kennen veel mensen mij. En omdat mensen mijn werk leuk vinden, kan ik deze job blijven doen. Dat besef ik goed. Ik vind dat ook heel fijn. Maar ik vind mezelf niet zo belangrijk. Het is niet nodig dat iedereen alles over mij weet. En voor de mensen rond mij is dat ook niet altijd zo leuk. Natuurlijk ga ik op stap met mijn lief. Maar we gaan niet samen naar feesten of recepties waar bekende mensen op de foto moeten. Ik heb mijn werk. En zij heeft haar werk. Zij is advocaat. Ik ga ook niet met haar mee naar de rechtbank. Dat zou heel vreemd zijn. Omgekeerd vinden mensen dat blijkbaar minder vreemd. Maar ik hou mijn werk en mijn privé-leven graag uit elkaar.

 

Zullen we het dan nog even over je werk hebben? Ook dit jaar maak je weer ‘Vrede op aarde’. Dat is jouw grappige overzicht van het jaar. In december komt het op tv. De vorige jaren keek je daarvoor heel veel tv. Heb je nu ook al veel tv gekeken?

Ja, al heb ik wat achterstand. De voorbije maanden werkte ik alleen aan ‘Donderen in Keulen’. Nu maken we de opnames voor de quiz. Maar ik heb stilaan weer tijd om meer tv te kijken. Dus ik kan weer werken aan ‘Vrede op aarde’. Ik probeer nu weer minstens één dag per week 12 uur lang tv te kijken (lacht). 

 

Is tv-kijken voor jou werken of een hobby?

Ik kijk heel graag tv. Het is mijn werk, dus ik praat er graag over. Ik wil er ook veel over weten. Dat vind ik belangrijk. Van elk nieuw tv-programma wil ik zeker twee afleveringen zien.

Ik kijk wel altijd met een speciale blik. Ik let vaak op kleine dingen. Op de kleding van de presentator van het journaal, bijvoorbeeld. Ik merk het ook altijd op als iemand zich grappig verspreekt. Maar daardoor vergeet ik vaak de inhoud. Van het nieuws zelf onthoud ik weinig. Ik zag ook al duizenden quizzen. Als ik alles daaruit had onthouden, dan was ik nu heel slim. Maar ik let dus alleen op de domme dingen. Dat is heel spijtig (lacht).

 

‘Donderen in Keulen’ is vanaf zondag 8 september te zien op Eén. De quiz begint om 20 uur.

 

- Ruud Meert

Uit