enkel voor abonnees

Stef Wauters wint de Wablieft-prijs 2021

interview - 23 11 2021
Stef Wauters
DPG Media / Wablieft

Vorig jaar won virus-onderzoeker Steven Van Gucht de Wablieft-prijs voor duidelijke taal. 2021 werd opnieuw een jaar vol corona of covid. Daar kreeg ook Stef Wauters (54 jaar) mee te maken. Het bekende tv-anker van VTM Nieuws sprak wel duizenden keren over virussen, vaccins en besmettingen. Hij bracht al dat nieuws in rustige en duidelijke taal. Tegelijk bleef hij de kritische journalist. Hij stelde de vragen die jij en ik ons stellen. “Het is een reflex geworden”, zegt hij daarover. Dat is goed voor de Wablieft-prijs 2021. Wablieft sprak met een blije winnaar.

Wablieft: Proficiat!

Stef Wauters: Dank je wel. Ik ben heel blij met deze prijs.

 

Wat vinden je collega’s ervan?

Ze zetten de glazen al klaar om erop te klinken.(lacht) En dat maakt me ook blij. Ik zie de prijs als een beloning voor de hele ploeg. Wij allemaal bij VTM Nieuws werken elke dag hard om het nieuws goed en duidelijk bij de mensen te brengen, met woord en beeld. En ja, daar slagen we ook vaak in. Deze prijs is een teken dat dat niet vergeten wordt.

 

Jij bent het nieuws-anker. Dat is meer dan een nieuwslezer. Je draagt de uitzending van VTM Nieuws. Je komt bij miljoenen mensen in de huiskamer. Ooit begon het anders, als sportjournalist in 1993.

Dat is juist. En toch is dat niet het allereerste begin. Ik kon stage lopen bij wat nu Radio 1 heet. Het was bij het programma ‘Voor de dag’, de voorloper van ‘De ochtend’. Maar ook bij het tv-journaal en de redactie van de sport kon ik korte tijd als student bijleren. Dan kwam de vraag om ‘freelance’ opdrachten over sport te doen. Dat deed ik graag. Het was een manier om in het huis van de echte journalisten binnen te geraken.

 

Je moest natuurlijk wel houden van sport en er veel van kennen…

Ik was altijd een fan van sport, dus dat lukte wel. En eigenlijk ben ik heel tevreden over die tijd. Je leert bij sport snel en live werken. Want sport bestaat uit topmomenten en wedstrijden. Die moeten snel bij de kijker of de luisteraar raken.

 

In 1995 ging je even naar de zender Supersport en dan kon je beginnen bij het algemene nieuws van de VRT.

De zender heette toen nog BRTN, lang geleden dus.(lacht) Mijn droom kwam uit: ik werd algemeen journalist.

 

Was dat dan niet vier jaar later? Want toen werd je nieuwsanker.

Nee, het nieuws lezen, daar droom je toch niet van als kind? Voetballer, piloot, daar droom je van. Ik kreeg trouwens eerst de vraag om het late nieuws op het scherm te doen. Dat weigerde ik. Later kwam dan de vraag van 19 uur. Toen durfde ik niet meer nee zeggen.

 

Herinner je je nog de eerste keer als nieuwsanker?

(denkt na) Eigenlijk niet. Dat komt wellicht door mijn tijd bij de sport. Ik was al op radio en tv geweest.

 

We zijn nu vele jaren en uitzendingen later…

In 2003 ging ik naar VTM. Dat is nu ook al bijna 20 jaar en duizenden uitzendingen geleden.

 

Wat zijn de mooiste momenten uit je loopbaan?

Mooi is niet het juiste woord. Wat je nooit vergeet, zijn die spannende momenten. Denk aan de Amerikaanse aanslagen van 9/11, de terreur in Parijs of de bommen op Zaventem en de metro in Brussel. Dat is waarom je dit beroep doet.

 

Uit

Je voelt dan dat je leeft?

Je voelt zeker de spanning in je lichaam. Die houdt je scherp en toch rustig.

 

Dat is toch niet eenvoudig. Zelfs met nieuwe corona-regels is het druk in VTM Nieuws. Je moet schakelen tussen je journalisten op verschillende plaatsen en dan nog een gast in de studio.

Dat is wat een nieuwsanker doet. Je bent een schakel in het geheel. Maar je bent ook het anker. Je houdt alles samen.

 

Je houdt niet alleen alles samen. Je draagt alles en dat lijkt allemaal moeiteloos. Je praat alles vlot aan elkaar. Dat zegt de jury van de Wablieft-prijs. 

Ik doe mijn best.

 

De jury heeft het ook over de gesprekken met de gasten in de studio. Je stelt de vragen die we allemaal willen stellen. Maar je doet dat ook als een gewone mens. Heb je dat moeten leren?

Nee, ik vind dat normaal. We werken wel met een groep van 100 mensen. Die geven ons vragen door. Je leert daar ook ui. Wat ik normaal vind, is dat misschien voor veel mensen niet.

 

Uit

“Ik maak spreektaal van elke tekst die ik voorlees”

Uit
Stef Wauters
Uit
Top
50-50
Uit

Bij je vragen durf je soms een klein beetje te zuchten. Of je lichaam toont wat ongeduld. Hoort dat erbij?

Dat is je inleven in die vragen. Ik ben trouwens ook die mens met vragen.

 

We leven in corona-tijden. Je hebt mensen die geen vaccin willen. Anti-vaxers zijn de felste mensen in die groep. Volgens hen praten de grote nieuwsprogramma’s de overheid na. Wat vind je daarvan?

Ik ben het niet eens met anti-vaxers. Niet met hun mening over vaccins, en niet met hun kritiek. Het klopt gewoon niet. Kijk, we leven nu al lang met het virus. Dat kon niemand voorspellen. Nooit eerder hield een virus de wereld zo bezig. Dat was schrikken. Zeker in het begin hadden wij van VTM Nieuws en de collega’s van de VRT een dubbele rol. Je brengt naast nieuws ook nuttige info. “Blijf binnen.” “Zet daar een mondmasker op.” “Daar kan je je laten testen.” Belangrijke info geven we in momenten van crisis altijd. Neem de aanslagen in Zaventem en Brussel. Dan wil je mensen daar ook weghouden voor hun eigen veiligheid.

 

Ben je dan nog kritisch?

Toch wel. Na de eerste schok van corona zag je dat ook. De aanpak veranderde. Er kwam ruzie tussen wetenschappers en politici. De regels van de overheid leken niet duidelijk. Als journalist toon je dat. De kritiek kan trouwens alle kanten uit. Soms leken de regels tegen corona niet werkbaar. Nu krijg je ook andere vragen aan de regeringen. Doen ze nu met de vierde golf niet te weinig?

 

Zo pakte je minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stevig aan in VTM Nieuws. Behandel je politici anders dan andere gasten?

Misschien wel. Omdat zij de taak kregen om alle Belgen, alle Vlamingen te besturen. Dan mag je je wel verantwoorden voor wat je doet. Het is trouwens hun beroep.

 

Ze zijn zeer goed in het niet antwoorden op de vraag.

Inderdaad. Vraag je hen tussendoor wat ze van het weerbericht vinden? Ze zouden het nog niet horen. Omdat ze hun voorbereid lesje willen brengen. Ik lach er nu mee. Toch moet je dat tegengaan. Door te blijven doorvragen. Door een gewone toon aan te slaan. Sommige politici vragen vooraf de vragen. Daar ga ik niet op in.

 

Je praat keurig, maar toch warm Nederlands. Vind je dat belangrijk?

Wat kan ik daarop zeggen? Die taal dat ben ik. Ik vind algemeen Nederlands ook belangrijk.

 

Je collega bij VTM Nieuws Birgit Herteleer zegt met bewondering: “Die teksten van Stef, die vloeien gewoon.” Wat denk je dan?

Dat is mooi, maar Birgit doet het zelf heel goed. Ze heeft een mooie toekomst. Als nieuwsanker schrijven we onze teksten zelf. We krijgen de info van onze journalisten ook als tekst. Ik vertaal die naar spreektaal. Dat doe ik bij alles wat ik voorlees. Want wat staat daar juist? Je wil toch dat iedereen je begrijpt? En aan mijn teksten werk ik tot alles goed zit. Tot ze vloeien.

 

Iets anders. Heel veel mensen kijken naar jou op VTM Nieuws. Toch lijken vooral tieners en jonge mensen af te haken. Ze halen hun nieuws van sociale media. Wat vind jij daarvan?

Op sociale media zijn er zeker gevaren. Toch zie ik dat niet duister in. Jonge mensen zitten om 19 uur inderdaad niet voor het scherm. Ze hebben wel wat leukers en beters te doen.(lacht) Dat herinner ik me zelf maar al te goed. Volgens mij is dat iets van alle tijden. Maar we willen jonge mensen niet verliezen voor het nieuws. Dus zijn we zelf ook aanwezig op sociale media. Met VTM Nieuws is ons grootste kanaal HLN (de online krant van Het Laatste Nieuws) waarmee we samenwerken. Zo komen we steeds meer terecht bij jonge mensen.

 

Stef Wauters is bekend in Vlaanderen, een BV. Toch zien we je zelden in andere tv-programma’s.

Helemaal niet, ik doe dat gewoon niet. Ik heb niet gevraagd om bekend te worden. Dan moet je het ook niet aanmoedigen. En als nieuwsanker kan je dat misschien beter ook niet doen. Je hebt het vertrouwen van de kijkers. Dat moet je behouden.

 

Hoe gaat je gezin om met je bekendheid?

Mijn vrouw en mijn dochter vinden dat niet belangrijk. Goed dus. Ze zijn er ook in gegroeid, natuurlijk. Mijn vrouw spaart me ook niet. Ze ziet als ik op VTM Nieuws minder goed was. Dat zegt ze dan ook. Ze voelt wat ik zelf ook vind van een uitzending. Na meer dan 30 jaar samen kent ze me heel goed.(glimlacht)

Michel Helaers

Uit