enkel voor abonnees

Nederlands leren met Skype

interview - 07 04 2020
De voetballers van KV Mechelen in actie.
Belga K Van Accom

Marian Goossens geeft Nederlandse les aan anderstalige voetballers van KV Mechelen. Door het coronavirus kunnen de lessen niet meer plaatsvinden in het stadion van KV. Daarom gebeuren ze nu online met Skype. De leerlingen van Marian vinden deze kans uniek om hun Nederlands nog meer te oefenen.



Sheldon Bateau komt uit Trinidad en Tobago. Dat zijn eilanden bij Zuid-Amerika. Sheldon was vijf jaar geleden ook bij KV Mechelen. Daarna speelde hij bij enkele buitenlandse ploegen. Nu is hij terug bij de Mechelse club.

Wablieft: Waarom studeer je Nederlands?

Sheldon Bateau:
Als ik de taal ken, versta ik de andere spelers ook beter en kan ik een beetje praten met hen. Ook een gesprekje met onze fans is nu mogelijk. Vroeger moest dat altijd in het Engels. Maar ik wil ook Nederlands kennen omdat ik in Mechelen woon.

Wat vind je van lessen met Skype?

Ik vind die leuk en zinvol. Tijdens zo een les werken wij apart met de leerkracht. Zo worden onze problemen sneller duidelijk en kan Marian ze beter aanpakken. In groep gaat het allemaal een beetje trager, want niet iedereen heeft hetzelfde niveau. Toch mis ik de sfeer van de groep een beetje. Het contact met de anderen was altijd leuk en het schept een aangename band.



Hoe ervaar je de corona-crisis?

Ik zit in mijn appartement samen met mijn vriendin en ons zoontje van acht maanden. Maar ik heb lieve buren. Mijn overbuur is een oudere dame. Voor de crisis stelde ze altijd vragen   over onze club. Nu ze zelf niet meer naar buiten kan, bezoek ik haar af en toe. Een tijdje geleden vroeg ik haar of ik iets voor haar kon doen. Dat deed haar heel veel plezier!

 

Uit
spelers KV
Uit

 

“KV Mechelen is een echte familieclub”

Thibaut Peyre is een Fransman die nu in Brussel woont. Daar heeft hij ook zijn eerste woorden Nederlands geleerd.



Hoe ben je in België terechtgekomen?

Mijn eerste contact met België was in 2014. Ik kwam toen bij Moeskroen voetballen. Vooral het weer was erg verschillend van dat van Marseille, waar ik woonde. Wat mij in België ook opvalt is dat Vlamingen en Walen anders denken.

Vond je het moeilijk om naar hier te verhuizen?

Dat viel goed mee, vooral omdat ik sociaal ben en me erg snel ergens aanpas. Een groot voordeel is ook dat ik altijd mijn vrouw en twee dochtertjes bij me heb.In Mechelen voel ik me thuis. ‘Malinwa’ is een echte familieclub. Dat heb ik nog nergens gezien. Ik word zo gelukkig van de vele positieve fans en ik kijk altijd uit naar de volgende thuiswedstrijd. En 45 minuten voor de aftrap wacht een massa schreeuwende fans ons al op in het stadion. Dat maakte ik nooit eerder mee.

Hoe ervaar je de lessen met Skype?

Super. Voor de crisis had ik één les per week. Nu is dat drie keer. Dat motiveert me heel erg om de taal zo snel mogelijk te beheersen. De groepslessen in het stadion vond ik wel leuk door de contacten en de vriendschappen. Maar Nederlands op maat heeft toch alle voordelen.

Heb je nog een boodschap voor de fans in deze corona-crisis?

Blijf zoveel mogelijk thuis en heb geduld. Ik hoop dat we elkaar heel snel terugzien op het veld van KV.

 

 

“Ik voel me helemaal thuis”

Issa Kabore komt uit Burkina Faso. Hij is de jongste van de anderstalige leerlingen.



Hoe ben jij hier terechtgekomen?

KV Mechelen is mijn eerste buitenlandse ploeg. Ik woon in Mechelen bij een geweldig pleeggezin. Bij mijn aankomst in de club heb ik ook meteen goede mensen ontmoet. Ik voel me bij mijn pleegmoeder helemaal thuis. Het was dus geen moeilijke aanpassing.

Wat vind je van de club?

De fans zijn uniek. Je ziet nergens zoveel enthousiasme en steun. Hier gaan de mensen ook veel meer kijken naar voetbal dan in Burkina Faso. En hier zijn ook veel meer fans aanwezig. Het is dus een aangename ervaring.

Vind je lessen met Skype interessant?

Ik heb Skype nog maar pas leren kennen. Ik krijg Nederlandse en Engelse les. Voor mij heeft Skype een groot voordeel. Ik heb nu minder last van de voorsprong die de anderen hadden. De les gaat trager en dat is veel beter voor mij.

Heb jij in deze tijd van corona een boodschap voor de fans?

Het is een moeilijke tijd. Zorg goed voor jezelf.

Uit