enkel voor abonnees

Na 1.000 doden: strenge regels door corona-virus

interview - 11 02 2020
Chinezen met maskers
Foto: Belga -AFP/ Wallace

“Iedereen moet blijven waar hij of zij is”

Er is veel nieuws over het corona-virus. Maar hoe is het leven nu voor de mensen die in China wonen? Wablieft sprak met twee Chinezen: Runzhe en Alan Sun. Zijn ze in paniek? Of valt het leven in China toch wel mee?



Runzhe werkt een tijdje in België. Maar nu is hij weer in China. Hij ging er zijn familie bezoeken met Chinees Nieuwjaar. Dat was rond eind januari en begin februari. We vroegen Runzhe hoe zijn viering van Nieuwjaar was. “Veel grote feesten gingen niet door of zijn uitgesteld naar later”, antwoordde hij. “Ik heb mijn ouders wel kunnen zien. Dat was fijn.”

Begin februari verspreidde het virus zich steeds sneller. China sloot de grenzen van het land. Runzhe kon dus niet terugkeren naar België. “Ik zal hier nog een tijdje moeten blijven”, vertelde Runzhe. “De Chinese overheid beperkt het transport. Dat doet ze om het corona-virus niet te verspreiden.”



Hoe is het dagelijkse leven nu in China? Dat wilde Wablieft graag weten. We wilden met Runzhe telefoneren. Maar dat kon niet. “Helaas heb ik geen computer bij me. En de overheid blokkeert veel apps op smartphones en tablets. Zo kunnen mensen in China niet praten met mensen in het buitenland. Ik kan zelfs geen afbeeldingen verzenden of openen met WhatsApp op mijn smartphone. LinkedIn is één van de weinige media die hier nog goed werken.”



Runzhe vertelde ook nog over het leven in de stad waar hij nu zit. Hij verblijft nu ongeveer 300 kilometer van Wuhan. Dat is de stad waarin het corona-virus uitbrak.

“Snelwegen zijn afgesloten. We kunnen ook niet meer op wegen die tussen twee steden lopen”, vertelt Runzhe. Iedereen in China moet dus blijven waar hij of zij is. Een stad of dorp verlaten kan en mag niet. “Er staan agenten aan de toegang van grote wegen” zegt Runzhe ook. De politie waakt er dus over dat iedereen de strenge regels volgt. “Alleen voertuigen met een toelating mogen de grotere wegen op. Bijvoorbeeld politiewagens, ambulances en vrachtwagens met medicijnen, voeding en andere nodige spullen.”



We vroegen Runzhe of hij iemand kent die besmet is. “Gelukkig is niemand van mijn familie of vrienden besmet of ziek”, antwoordde hij. “Ik heb wel een familielid in Wuhan. Maar hij is gezond.” Toch zijn heel wat Chinezen bang of zelfs in paniek. “Ik ben niet bang”, zegt Runzhe. “Mijn familie ook niet. We vertrouwen op de maatregelen van de overheid.”

 

“We zijn een beetje in paniek”

Wablieft sprak ook met Alan Sun. Hij is een Chinese man die woont en werkt in Shanghai. Die stad ligt op ongeveer 800 kilometer van Wuhan. Dat is verder weg dan Runzhe. Toch is de toestand bij hem anders. “Er raken steeds meer mensen besmet. We zijn een beetje in paniek. Maar we kunnen niets anders doen dan wachten. En vertrouwen op onze dokters, kenners en instellingen. Ik hoop dat de ramp snel voorbijgaat.”

 

Tekst door Lynn Claerhout

Uit

Crisis bij Chinezen in Antwerpen

Aan de overkant van het station Antwerpen-Centraal begint 'China town' in de Van Wesenbekestraat. Het is een lange straat vol Chinese winkels en restaurants. Het corona-virus zorgt er voor een grote crisis.



In de restaurants is het meestal erg druk. Dat is nu anders. Winston Choy is de baas van China Star. Daar is er plaats voor 250 mensen. Bij het Chinese Nieuwjaar had zijn restaurant vol moeten zitten. Maar er kwamen maar 50 mensen eten. Dat vertelde Winston Choy aan de pers. Waarom kwamen de andere klanten niet? Ze waren te bang. Ook in de winkels is het veel kalmer. De uitbaters verdienen nu veel minder dan normaal. De Antwerpse Chinezen hebben ook nog andere problemen. Volgens een verhaal ontstond het virus door vleermuizen te eten. Elke dag roept er nu wel iemand naar de Chinezen: “vleermuis-eter!”

 

Tekst door Dominique Piedfort

Aan