enkel voor abonnees

Laetitia is slechtziend: "Ik kan niet goed zien, maar wel goed luisteren”

interview - 12 12 2021
Laetitia Gallardo
Foto: Denise Toebak / StampMedia

Mensen zijn meer dan hun beperking of handicap. Dat toont Laetitia Gallardo (8 jaar). Zij is slechtziend. Haar zicht is nog maar tien procent. Toch heeft het meisje veel talenten.

 

“Ik zie soms een beetje wazig. Ik zie ook vlekken en flitsen van licht", vertelt Laetitia. Ze heeft retinitis pigmentosa. Dat is een oogziekte. Uiteindelijk maakt die haar blind. De moeder van Laetitia merkte dat haar dochter als jong kind minder goed kon zien. “Ze botste vaak tegen dingen aan en ze ging dichter bij de televisie zitten”, vertelt ze.

 

Wablieft: Hoe vind je het op school?

Laetitia: Goed. Ik kan braille lezen en blind typen. En ik gebruik een sprekende computer. Er is ook een sprekende klok en veel vergroting.

 

Wat zijn jouw hobby’s?

Met Barbies spelen. Ik hou ook van paarden. Bij het spelen moet ik voorzichtig zijn en goed opletten waar alles ligt omdat ik slecht zie.

 

Uit

Welke hulp-middelen gebruik jij?

Ik heb een vergrootglas met spraak, een sprekende klok, een spraak-systeem op de computer, een braille-typemachine, en een mat met antislip, zodat ik niet val. In de keuken hebben we een sprekende weegschaal, een sprekende maatbeker en een pieper zodat mijn glas niet overloopt. Alles in huis is goed verlicht en heel groot. Zo kan ik alles zo goed mogelijk zien.

 

Tijdens de week verblijf je op internaat. Hoe is dat voor jou?

Internaat is leuk, want daar ben ik niet anders dan andere kinderen. Iedereen kan er niet goed zien. Twee kinderen zijn helemaal blind.

 

Hoe is het voor jou om slechtziend te zijn?

Dat is moeilijk. Ik kan sommige dingen niet zoals iemand anders. Ik kan niet lang naar televisie kijken. Knutselen is ook moeilijk, omdat je vaak met kleine voorwerpen werkt.

Uit
hulp in de keuken
Foto: Denise Toebak / StampMedia
Uit
Top
67-33
Uit

Hoe gaan de kinderen in jouw omgeving hiermee om?

Mijn grote zus van 11 jaar houdt er rekening mee. Mijn kleine zus van 4 jaar en mijn broer van 3 jaar nog niet.

 

Wat kan je wel goed?

Ik kan goed luisteren. En ik kan sneller blind typen dan mijn zus.

 

Wat is jouw grootste droom?

Alle dagen paardrijden.

 

Wat wil je graag zeggen tegen kinderen die wel goed kunnen zien?

Help elkaar, wees lief voor elkaar en hou alles altijd op dezelfde plaats. Het is ook belangrijk dat kinderen dopjes van flessen leren sparen. Zo steun je blinden met geleidehonden. Deze honden zijn heel belangrijk. Ze helpen hun baasje dat slechtziend of blind is.

 

Artikel door Denise Toebak van StampMedia

Hoe, waar en waarom kan je dopjes inzamelen voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw? Lees het op www.dopjesactie.be 

Uit

Wat doet StampMedia?

Hierboven lees je een artikel van StampMedia. Die organisatie laat jongeren ervaring opdoen als reporter. StampMedia deelt artikels en video’s met andere kranten, bladen of websites.

Veel jongeren willen graag reporter worden. Ze zoeken en vinden leuke, spannende of ontroerende verhalen. Daarover maken ze artikels of video’s. StampMedia helpt jongeren om dat te doen zoals echte journalisten.

In de krant

De artikels en video’s van jongeren krijgen een plaats op de website van StampMedia. De organisatie deelt die graag met andere media. Ook Wablieft kreeg de vraag of we artikels van jongeren in de krant willen zetten. We geven hen graag die kans. Dus vanaf nu lees je hier misschien wel vaker een artikel van StampMedia. 

Ben je zelf tussen 16 en 26 jaar, en wil je graag eens werken als reporter? Dan kan StampMedia ook jou helpen. Alle info vind je op www.stampmedia.be.

Uit
StampMedia
StampMedia
Uit
Top
67-33
Aan