enkel voor abonnees

“Het wielrennen voor vrouwen doet het heel goed”

interview - 29 06 2022
Marijn de Vries met een helm
Foto: Patrick Dorré

Marijn de Vries over de Tour de France Femmes

Op 1 juli start de Ronde van Frankrijk of de Tour. Op 24 juli begint er nog een andere Tour. Dat is de Tour de France Femmes. Op de Ronde van Frankrijk voor vrouwen was het langer dan 30 jaar wachten. Wablieft sprak daarover met Marijn de Vries. Zij was zelf wielrenster. Nu is ze journaliste. Marijn is deze zomer te zien in ‘Vive Le Vélo’ op Eén.



Wablieft: De laatste Ronde van Frankrijk voor vrouwen was in 1989. Waarom duurde het zo lang?

Marijn de Vries: Veel vrouwen vonden dat er de jongste jaren met La Course al een soort Tour was. Eerst was er die wedstrijd op de Champs Elysées in Parijs. Daarna kwam er nog een koers die twee dagen duurde. Waarom heeft het zo lang geduurd? Omdat je met een Tour voor vrouwen lange tijd geen winst kon maken. Dat is nu anders. Het wielrennen voor vrouwen doet het goed. Dat begreep het bedrijf ASO, dat de Tour organiseert. En met Zwift is er nu een grote sponsor en dus geld.



In de jaren 90 was er al een soort Tour. De Belgische Heidi Van De Vijver won zelfs in 1993.

Ik was toen te jong om het wielrennen goed te kunnen volgen. Ik herinner me nog wel de strijd tussen Jeannie Longo en Leontien van Moorsel op de Alpe d’Huez. Er zijn al vaak pogingen gedaan om een Tour voor vrouwen te organiseren. Maar die zijn altijd gestopt, omdat de organisatie er geen geld mee kon verdienen.



De Tour voor vrouwen telt maar acht ritten. De Tour voor mannen duurt drie weken. Kan dat niet voor vrouwen?

Ik denk wel dat vrouwen drie weken kunnen koersen. Maar dat is geen gewoonte in het wielrennen voor vrouwen. Meer dan tien ritten zijn er niet. Dat komt omdat er na tien ritten een rustdag moet komen. En dat kost extra geld. Daarom duurt de Giro (de Ronde van Italië) ook tien dagen. Anders zou die te duur worden.



De mannen komen de laatste dag aan op de Champs Élysées in Parijs. Voor de vrouwen ligt de laatste aankomst op de berg La Planche des Belles Filles. Dat wil zeggen ‘plank van de mooie meisjes’. Vinden alle vrouwen dat oké?

Ik heb daar geen moeite mee. Die aankomst van de mannen vind ik meestal saai. Ik hou meer van de slotdag van de Giro. Daar is er nog volop strijd. En de vrouwen vertrekken aan de Champs Élysées. Het is niet zo dat ze er niet mogen komen. Ik vind dat wel een mooie manier. De Tour laat de mannen binnen in Parijs. En de vrouwen worden daar uitgezwaaid. En La Planche des Belles Filles is een heel mooie plek om aan te komen. De berg ligt in de Vogezen. Dat is een prachtig gebied om te strijden. Er was kritiek omdat er geen rit was in de Alpen of Pyreneeën. Maar de Vogezen zijn fantastisch. Ik hou erg van dat midden-gebergte. Je gaat daar heel mooie wedstrijden zien.



Wie is de favoriet voor de gele trui?

Demi Vollering heeft gezegd dat ze Annemiek van Vleuten wil uitdagen. Toch denk ik dat Annemiek de topfavoriet is. Als het lang bergop gaat, is er niemand die haar kan volgen. Ik denk dat ze goed voorbereid is. Annemiek van Vleuten gaat ook naar de Giro. (Die start op 30 juni). Vollering zal het wel proberen. En Demi heeft een sterke ploeg om zich heen. Die kan het Van Vleuten lastig maken. Maar in de Vogezen zullen we zien dat Annemiek de sterkste is.



De favorieten horen dus bij Nederland. Mogen de Belgen al blij zijn met ritwinst?

Ik zie inderdaad geen Belgische de Tour winnen. Maar Lotte Kopecky kan wel een mooi resultaat halen. Bij de andere landen doen de Italiaanse vrouwen het nu heel goed. Ik denk vooral aan de wereldkampioen Elisa Balsamo. Ook Marta Cavalli reed heel goed in het voorjaar. De Italiaanse vrouwen zal je zeker zien in de Tour. Dat Nederlandse vrouwen er niet meer zo bovenuit steken, vind ik heel erg mooi. Dat geeft aan dat het wielrennen voor vrouwen internationaal wordt. Het zorgt voor meer mogelijkheden en meer geld. Zo kunnen vrouwen zich meer op de sport gaan toeleggen.



Bij de mannen zijn er renners die vooral gaan voor de klassiekers. Andere renners willen een grote Ronde winnen. Is dat nu ook zo bij de vrouwen?

Ja, dat is snel aan het veranderen. Gaan trainen in de bergen op hoogte. Dat kwam een paar jaar geleden nog weinig voor. Nu gebeurt het steeds meer. Er zijn vrouwen die zich toeleggen op de klassiekers ofwel op een Ronde. Dat heeft te maken met meer wedstrijden en meer aandacht. Zo zijn er ook de Waalse klassiekers bijgekomen.



Al dat trainen kan plots voor niets zijn geweest. In de Ronde van Zwitserland voor mannen sloeg corona fel toe.

Ik maak me daar ook zorgen over. Maar je kan dat alleen maar afwachten.



We hadden het al over meer geld voor het wielrennen voor vrouwen. In het voetbal gaan de vrouwen voor het Nederlandse elftal evenveel verdienen als de mannen. Hoe zit het met het verschil tussen Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel?

De media hebben het daarover. Maar de vrouwen vinden dat niet het belangrijkste. Er kwam al een afspraak over de lonen. Vrouwen zullen vanaf volgend jaar per jaar zeker 27.000 euro verdienen. Dat is niet heel erg veel. Maar zo kunnen vrouwen wel voltijds met hun sport bezig zijn. Dat was tot voor kort anders. Bij dat hogere loon heeft iedereen voordeel. Dat is echt nodig. Om in de sport meer geld te hebben. Zo kan die sport zich beter ontwikkelen. In het wielrennen een loopbaan kunnen opbouwen? Jonge meisjes gaan dan zien dat het kan. Dat is een heel belangrijke stap. Maar een vrouw die voor de winst van een klassieker evenveel krijgt als een man? Dat vind ik wel een mooi teken.



Jij begon je loopbaan pas op je 30ste.

Dat is laat voor de topsport. Het is nu ruim tien jaar geleden. Het is ongelooflijk om te zien hoe alles nu is veranderd. Ik ben gestopt in 2015. Toen was er nog geen eis voor een hoger loon. Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix voor vrouwen bestonden nog niet. Die verandering is heel snel gegaan. Je kan dat niet vergelijken met mijn tijd als wielrenster. Doe daar nog eens tien jaar bij. Ik ben heel benieuwd waar we dan staan.



Zender Sporza van de omroep VRT besteedt veel aandacht aan de sport. Dat is nog een goed teken.

Dat is ook een eis. Om minstens anderhalf uur van een grote wedstrijd uit te zenden. De meeste zenders pakken dat heel serieus op. En zeker Sporza. Ruben Van Gucht en Ine Beyen doen dat heel goed. Soms denk ik wel dat het iets te snel gaat met die aandacht. Ook de kleinere wedstrijden komen nu op tv. Daar zie je nog een groot verschil met de beste rensters in de grote koersen. Maar straks is er dus de Tour voor vrouwen. ‘Vive Le Vélo’ blijft dan een week langer uitzenden. Dat is natuurlijk fantastisch. Voor ‘Vive Le Vélo’ ben ik er de hele Tour voor vrouwen bij. En bij de Tour voor mannen enkele dagen.

Uit

Toch nog een vraag over die Tour voor mannen. Iedereen verwacht een strijd tussen de Slovenen Pogacar en Roglic.

Ik ben heel benieuwd naar die strijd. Vorig jaar viel Roglic uit. Ik hoop dat hij deze keer rechtop blijft. En dat ze allebei gezond blijven. Ik denk wel dat Pogacar de sterkste gaat zijn. En hoe gaat de ploeg Jumbo-Visma het aanpakken? Ze gaan met Roglic voor het geel en met Van Aert voor het groen. Kan dat allebei? Gaat het ene ten koste van het andere? Dat wordt heel interessant. Ik kijk ernaar uit. Ik ben heel nieuwsgierig. In de Giro was er strijd tot op het laatst. Ik hoop dat ook de Tour zo boeiend wordt.



Mathieu van der Poel zei dat hij de groene trui niet wil. Geloof je dat hij niet gaat strijden tegen Wout van Aert?

Als hij die trui kan pakken, dan gaat hij ervoor. Het hoort bij Van der Poel om zoiets te zeggen. In de Giro zag je ook dat hij de roze trui wilde houden. Wat gaat Van der Poel in de Tour doen? Dat wordt weer leuk.

Uit
Marijn de Vries met een fiets
Foto: Gijs Versteeg
Uit
Top
50-50
Uit

Interview door Dominique Piedfort

Uit