enkel voor abonnees

Geen weer meer met Frank Deboosere

interview - 20 03 2023
Frank Deboosere
Foto: VRT

Weerman is met pensioen

“Morgen zijn we er weer met meer weer.” Dat zei weerman Frank Deboosere altijd. Op 20 maart sprak hij een laatste keer over het weer voor de omroep VRT. Frank is nu met pensioen. Is hij al zo oud? Nee, Frank is 64 jaar. Maar hij moest nog vele dagen vakantie nemen. Daarom kon hij al stoppen met werken.



De eerste Wablieft-prijs

Op 20 maart startte de lente van 2023. Het was een mooie dag om afscheid te nemen. Frank was 36 jaar weerman voor de VRT. In 1987 was hij één van de opvolgers van de beroemde Armand Pien. De nieuwe weerman deed het goed. Hij vond mooie nieuwe woorden uit. Zoals ‘lenterig’. Hij sprak ook in een eenvoudige taal. Daarvoor kreeg Frank Deboosere in 1997 de eerste Wablieft-prijs.



Lief zijn voor elkaar

De weerman houdt niet alleen van taal. Hij is vooral een fan van de sterren. En Frank geeft om het klimaat. Daarom kwam hij altijd met zijn fiets naar de VRT. Tot hij zijn elleboog brak bij een val. Frank Deboosere zet zich ook in voor Kom op tegen Kanker. Zijn zus Paskal overleed aan kanker. Toch lijkt hij nooit triest of kwaad. Dat maakt hem zo geliefd. “We kunnen het maar beter goed menen. Lief zijn voor elkaar. Dat maakt het leven leuker”, zei Frank bij zijn afscheid.

En wat gaat hij nu doen? Hij laat het weer niet los. Dat kan je nu volgen op zijn eigen website www.frankdeboosere.be Welke hobby heeft niets met het weer te maken? Frank gaat pianospelen voor mensen met dementie. Gaat hij het weer presenteren voor een andere omroep? “Nee, het is tijd voor een nieuw seizoen”, zegt Frank.



“Er bestaat geen goed of slecht weer”

Op het einde van de zomer van 2021 sprak Wablieft met Frank Deboosere. In een gesprek met Johan Donckers vertelt de weerman: “Er bestaat geen goed of slecht weer. Het weer is wat het is. Je kan daar niets aan veranderen. Ik moet alleen de boodschap brengen. Ik doe mijn werk nog heel graag. Ik ben echt een heel gelukkige mens!” Dat zei hij toen. Wat vertelde hij nog?

Uit
Frank Deboosere
Foto: BRT
Uit

Frank Deboosere: Ik werd toevallig weerman. Ik had altijd interesse in wat er boven ons gebeurt. En ik werkte ook al mee in de sterrenwacht van Grimbergen. Ik heb meegedaan aan testen van de VRT. Ik was geslaagd. En zo ben ik weerman geworden. Toen ik begon in 1987, bracht ik één weerbericht per week. Dat was te weinig werk om van te leven. Al snel kwamen daar weerberichten op de radio bij.



Wablieft: Wat zag je in die tijd veranderen?

Toen ik als weerman begon te werken, was er nog geen internet. Ik moest de informatie voor het weerbericht gaan halen in het KMI. (Die organisatie verzamelt informatie over het weer.) Toen ik begon, maakten wij nog weerkaarten op papier. Daarvan maakten we een foto. Die zag je op tv.

En in de jaren 1980 was het beeld op tv helemaal niet zo scherp als nu. Ook in de studio zelf is er veel veranderd. We hebben geen cameraman meer nodig. Alles gebeurt met een robot die ik bestuur. En wist je dat wij geen tekst aflezen? Wij praten gewoon over wat we laten zien op de weerkaarten. De eerste en de laatste zin van ons weerpraatje zijn het moeilijkst. Daar denken we over na.



Wanneer heb je voor het eerst gedacht dat het klimaat verandert?

In het begin geloofde niet iedereen dat de mens iets te maken had met de verandering van het klimaat. Vandaag zijn er nog altijd mensen die daaraan twijfelen. In 2003 en 2006 waren er serieuze hittegolven. Die kwamen snel na elkaar. Dat was een teken dat er iets mis was.



De zomer van 2021 was niet de beste zomer.

We noemen het weer nooit goed of slecht. We kunnen wel zeggen dat het een natte zomer was. Of een droge maand. Of een hete periode. Maar niet goed of slecht. Wat voor de ene persoon goed is, is voor een andere persoon misschien slecht. Ben je met vakantie? Dan zal je wellicht blij zijn met een droge en warme zomer. Maar de boeren zullen daar wel anders over denken.



Te veel regen in juli. Komt dat door het klimaat?

Een beetje meer regen betekent nog niet dat er een probleem is met het klimaat. Maar er zijn twee dingen. Er is de opwarming van de aarde. Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp die kan opnemen. Wanneer de gemiddelde temperatuur van de aarde stijgt, komt er dus veel meer waterdamp in die lucht. Meer waterdamp betekent dat er meer regen in de wolken kan zitten. De laatste jaren duren periodes met zonnig weer of periodes met regenweer veel langer. Vandaag kan het regenen en dat duurt dan heel lang. Of het kan heel lang droog zijn. Dat is ook een gevolg van de klimaatverandering.



Is het klimaat nog te redden?

Europa is goed bezig. Het heeft bijvoorbeeld veel aandacht voor groene energie. En dat is echt nodig. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor onze economie. Blijven we onze energie halen uit fossiele brandstoffen? Dan is het binnenkort gedaan met onze economie. Dan kunnen we Amerika en Azië niet meer inhalen. Europa heeft nu een nieuw project. Dat heet Green Deal. Dat is niet alleen nodig om het klimaat te redden. Het is ook om onze economie te verbeteren. We kunnen met dat geld investeren in nieuwe vormen van energie. Die Europese Green Deal is echt een goede zaak.



Hoe kunnen we zelf iets doen om het klimaat te redden?

Ik vind het belangrijk om eerlijk te zijn en je best te doen. En het goede voorbeeld te geven. Iedereen zegt altijd dat de politiek het moet oplossen. Maar de politiek… Wie is dat? Dat ben jij, dat ben ik, dat zijn wij allemaal. Samen moeten we er iets aan doen. Ik fiets heel veel. En dat heeft veel voordelen: het is goed voor je portemonnee, voor het klimaat, voor je gezondheid,… En op de fiets maak je je hoofd vrij. Ik verplaats me bijna altijd met de fiets of met de trein.

Ik heb ook al vele jaren niet meer in een vliegtuig gezeten. Taksen voor vliegen zijn echt nodig. En nog beter is om helemaal niet te vliegen. Een vakantie in ons eigen land of in een buurland is geweldig. Je moet echt niet ver reizen om een goede vakantie te hebben. En het is niet waar dat het hier altijd regent. Volgens de cijfers regent het hier maar 7% van de tijd. Dat is echt zo.

Ook aan de verwarming van onze huizen kan iedereen iets doen. En we moeten veel minder vlees eten. Want wil je vlees op je bord? Dan is er erg veel water nodig. En er komt ook heel veel CO2 in de lucht.

Uit

Waarom moet Frank Deboosere met pensioen?

Frank Deboosere gaat graag met pensioen. Dat was niet zo bij elke medewerker van die leeftijd bij de VRT. Michel Wuyts gaf voor de VRT commentaar bij het wielrennen. Dat doet hij nu voor VTM. Linda De Win sprak voor de VRT over politiek. Linda praat nu over politiek voor een radiozender die niet bij de VRT hoort. Martine Tanghe presenteerde Het Journaal. Nu heeft ze een rol in de voorstelling ‘Morris’. Frank Raes gaf commentaar bij het voetbal. Ook hij werkt nu voor een andere zender. Waarom moet dat?

Op je 65ste met pensioen gaan. Dat is de regel bij de VRT. De omroep wil andere mensen laten groeien in hun job. Dan gaat het om jonge mensen. Daarom kunnen oudere werknemers niet aan de slag blijven na hun 65ste. Volgens de VRT zijn er nu al veel oudere werknemers. Frank Deboosere mag nog wel wat doen voor de omroep. Maar dan niet als werknemer van de VRT.

Uit
Frank Deboosere
Foto: VRT
Uit
Top
50-50
Uit

Zo vroeg met pensioen?

“Sinds 1987 heb ik nog maar één keer 14 dagen vakantie gehad. Want voor de radio werk ik 365 dagen per jaar”. Dat zei Frank Deboosere in het gesprek met Wablieft in 2021. Het verklaart waarom hij nu al met pensioen is. Frank wordt pas op 1 augustus 65 jaar. Maar als je zijn vakantiedagen optelt, kom je bij 5 maanden uit. Die dagen kan de VRT niet uitbetalen. De weerman moest echt vakantie nemen. En meteen met pensioen gaan!

 

 

Tekst door Dominique Piedfort en Johan Donckers

Uit