enkel voor abonnees

Christel en Lies doen aan buikdansen

interview - 19 07 2021
Azimé
Foto: GDC Fotografie

 

“We bewegen elk lichaamsdeel apart”

 

Christel van de Cappelle en Lies Ramon doen aan buikdansen. In 2017 werden ze samen wereldkampioen. Ze wonnen toen de wedstrijd duo-dans. Christel heeft haar eigen dans-studio in Brugge. Die heet Azimés Bellydance. Ook Lies danst daar. Wablieft sprak met Christel en Lies.

 

Wablieft: Buikdansen is een groot deel van jullie leven. Hoe zijn jullie daarmee begonnen?

Christel: Toen mijn kinderen groter waren, had ik meer tijd voor mezelf. Ik zocht daarom een nieuwe hobby. Er waren toen in mijn dorp lessen in buikdansen. Ik volgde er een. Vanaf die eerste les wist ik het al: buikdansen is echt iets voor mij!

Lies: Toen ik zestien jaar was, was er een sportdag op school. We konden kiezen tussen verschillende sporten. Ik koos buikdansen. Ik vond die les heel leuk. Daarom besloot ik mij in te schrijven in lessen in mijn buurt. 

 

Christel, jouw studio heet Azimés Bellydance. Waar komt de naam Azimé vandaan?

Christel: Azimé is mijn artiestennaam. Veel buikdansers kiezen een artiestennaam. In het nieuws zag ik eens een vrouw met de naam Azimé. Ik vond die naam heel mooi. Ik zocht hem op internet. De naam komt uit Marokko. Ik ben heel blij met mijn artiestennaam.

 

Christel, er volgen veel mensen les in jouw studio. Welke lessen zijn er?

Christel: Er zijn verschillende groepen. Aan de beginners leer ik klassiek buikdansen. Aan de mensen die al langer dansen, leer ik mijn eigen stijl. Naast de gewone groepen is er ook een showgroep. In die groep zit Lies. Met de showgroep doen we mee aan wedstrijden. De showgroep oefent bijna elke dag.

Uit
Lies en Christel
Foto: XCR
Uit

Er bestaan veel soorten dans. Waarom kozen jullie voor buikdansen?

Christel: Buikdansen is anders dan andere soorten dans. Dat vond ik leuk. Ik wou graag iets nieuws proberen. Ik noem buikdansen een spierdans. Je spant je buikspieren op, terwijl je de rest van je lichaam ontspant. Zo leer je de spieren in je lichaam heel goed te gebruiken. 

 

Welke bewegingen zijn er in het buikdansen?    

Christel: Er zijn er veel. Vaak maak je een vorm met je lichaam. Je kan bijvoorbeeld een cirkel maken met je heupen. Of je kan met je bovenlichaam de vorm van het cijfer acht maken. Bij buikdansen beweeg je elk lichaamsdeel apart. In het begin is dat moeilijk. We zijn dat niet gewoon.

 

Vroeger deden niet veel mensen in België aan buikdansen. Waar komt de dans vandaan?

Christel: Dat is niet zeker. Buikdansen is wellicht één van de oudste dansvormen van de wereld. Hij zou duizenden jaren geleden verspreid zijn door nomaden. Dat zijn mensen die rondtrekken. Zo kwam buikdansen terecht in onder meer Spanje, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Elke streek heeft een eigen stijl en kleding. 

Mensen denken soms dat buikdansen dient om te verleiden. Dat is helemaal niet juist. Mogelijk komt het misverstand uit Hollywood-films van de jaren 1920. Toen verscheen ook een film over koningin Cleopatra van Egypte. Je zag toen danseressen die mannen verleidden. Daarom denken heel wat mensen nog steeds dat buikdansen daarvoor dient.

 

Zijn er verschillende stijlen?

Christel: De meeste mensen kennen de klassieke stijl van buikdansen. Die is het oudst. Bij klassiek buikdansen beweeg je op Arabische muziek. Daarnaast zijn er nog veel stijlen. Elk land heeft bijvoorbeeld een eigen buikdans-stijl.  

Lies: De stijl die wij dansen heet fusion. Daarin doe je niet alleen bewegingen uit het klassieke buikdansen. Je maakt ook bewegingen uit verschillende andere soorten dans.

 

In 2017 deden jullie mee aan het wereldkampioenschap buikdansen. Welke wedstrijd wonnen jullie? 

Lies: Wij wonnen een duo-wedstrijd. Daarbij dans je met twee op een podium. Wij wonnen de wedstrijd duo-fusion. Met die dans werden wij wereldkampioen. 

 

Welke dromen hebben jullie nog in het buikdansen?

Christel: Ik wil graag video’s van buikdansen maken. Dan kunnen we samen dansen op een mooie plek. Een cameraman of cameravrouw kan ons filmen. Daarna zetten we de video online. 

Lies: Ik wil vooral weer samen dansen. Dat kon even niet door corona. Onze showgroep is een grote groep vriendinnen. Wij genieten van het samenzijn.



 

Interview door Eefje Vanpoucke

Uit