enkel voor abonnees

We zijn nog niet aan de piek van corona

corona - 31 01 2022
een kind met skis
Foto: Unsplash / D. lazar

Vorige week bleken elke dag gemiddeld 50.000 mensen besmet met het corona-virus. Het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen. Toch is er ook goed nieuws. Het stijgt niet meer zo snel als de vorige weken.

We zijn nog niet aan de piek van de besmettingen. Maar wellicht komt die piek nu vrij snel. Er liggen wel weer meer mensen in het ziekenhuis met corona. Op maandag waren het er ruim 3.800. Iets minder dan 400 mensen hadden zware zorgen nodig.

 

Barometer

De overheid voerde vorige week de corona-barometer in. Die toont hoe zwaar de toestand is voor de ziekenhuizen. Er zijn drie kleuren. Dat zijn geel, oranje en rood. Bij geel is alles onder controle. Bij oranje is opletten nodig. Bij rood is er gevaar dat de zorg in problemen komt. Nu zijn we in code rood. Bij de codes horen ook regels voor het dagelijkse leven.

 

Vakantie

Dokters en de overheid bespraken maandag de ‘boosterprik’ voor jongeren. Dat is een derde dosis van het vaccin. Kunnen jongeren tussen 12 en 18 jaar die ook krijgen? Veel gezinnen hopen van wel. Ze willen in de krokus-vakantie op reis. Onder meer Italië en Oostenrijk laten jongeren niet binnen zonder boosterprik.

 

Protest

In Brussel betoogden mensen nog eens tegen de regels tegen corona. Deze keer waren er niet veel mensen. Volgens de politie waren er maar 1.600 betogers. Dat waren er veel minder dan de 50.000 van een week eerder. Rellen kwamen er deze keer niet. De politie pakte wel drie mensen op.

Uit