enkel voor abonnees

Wanneer krijg jij een prik tegen corona?

corona - 02 03 2021
een dokter geeft iemand een prik
Foto: Belga / J. Namur

Vaccinatie in België gaat traag vooruit

Sinds januari krijgen de bewoners van rusthuizen een prik tegen corona. Wanneer komen de andere mensen in België aan de beurt? Je moet zeker geduld hebben. Hopelijk gebeurt het straks sneller dan nu. En wil je geen prik? Dan moet je weten dat het niet verplicht is. De prikken zijn wel gratis.



De zorg krijgt voorrang



Waarom kwamen mensen uit een rusthuis eerst aan de beurt? Het virus is een groot gevaar voor deze oude mensen. Worden ze ziek door corona? Dan moeten ze meestal naar een ziekenhuis. De kans is groot dat ze sterven. De meeste bewoners van een rusthuis hebben nu twee prikken gehad. Dat merk je al aan de cijfers. Steeds minder mensen moeten van het rusthuis naar het ziekenhuis. En dat is heel goed nieuws.



Minder goed nieuws is er voor de mensen die in de zorg werken. Zij komen bijna elke dag in contact met mensen die ziek werden door corona. Iedereen in de zorg werkt al bijna een jaar lang harder dan ooit. Daarom krijgen deze mensen ook voorrang. Ze kregen hun prik in een ziekenhuis. Of ze mogen voor een prik naar speciale plekken komen. Dat zijn de centra voor vaccinatie. Daarvan zijn er 94 in Vlaanderen. In het hele land zijn het er bijna 140. Maar weinig mensen kregen daar al een prik. Dat komt omdat België minder vaccins krijgt dan verwacht. Dat is vooral de schuld van het Amerikaanse bedrijf Moderna en het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca. Ook de computers maken fouten. Daarom gaat het in de centra nog niet zo vlot. Dat moet snel beter gaan.



Ouderen moeten wachten



De problemen met de levering van vaccins zorgen voor meer slecht nieuws. Begin maart was het tijd voor de volgende fase. Dan zouden de mensen ouder dan 65 jaar aan de beurt komen. Die moeten nu wachten tot eind maart. In maart komen nog andere groepen aan de beurt. Daarbij zijn mensen die jonger zijn dan 65 jaar, maar een erge ziekte hebben. Ook voor hen is het virus een groot gevaar. Deze groepen krijgen ook een prik in de centra.



Wie krijgt er nog voorrang? Dat zijn mensen met een belangrijk beroep. Denk aan agenten van de politie. Zij komen in april aan de beurt. Dan zouden er ook twee vaccins moeten bijkomen. Nu zijn er de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. In april komen daar het Duitse Curevac en het Amerikaanse Johnson & Johnson bij. Dat laatste vaccin is gemaakt bij het bedrijf Janssen Pharmaceutica in Beerse. Voor mensen met een belangrijk beroep kan de dokter van het bedrijf ook de prik geven.

Uit
een man in een centrum voor vaccinatie
Foto: Belga / B. Fahy
Uit

Van oud naar jong



De rest van de inwoners van België komt vanaf juni aan de beurt. Het plan is dat tegen september genoeg mensen een prik hebben gekregen. Daarna kunnen we weer vrij leven. Wie moet er van het volk eerst een prik krijgen? Moeten dat de jongeren zijn? Zij hadden het erg zwaar. Na een prik krijgen ze eindelijk weer een normaler leven. De overheid vindt dat geen goed idee. De jongste mensen komen het laatst aan de beurt. En voorlopig is een prik niet nodig voor iedereen jonger dan 18 jaar.



Ben je al aan de beurt?



Voor een prik krijg je twee weken op voorhand een uitnodiging. Dan valt er een brief in jouw bus. Je ontvangt ook een sms en een e-mail met dezelfde boodschap. Daarin staat naar welk centrum je moet en wanneer. Er staat ook in wanneer je jouw tweede prik krijgt. Kan je op één van die momenten niet? Dan kan je een andere afspraak maken. Je kan niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt.



Bij de brief hoort een code. Daarmee kan je je aanmelden op een website. Wie dat niet doet, kiest ervoor om een prik te weigeren. Heb je geen internet? Dan kan je alles regelen met de telefoon.

 

 

Tekst door Dominique Piedfort

Uit