enkel voor abonnees

Omikron breekt alle records

corona - 24 01 2022
Betoging in Brussel
Foto: Belga / H. Kaghat

Strijd tegen corona

Het aantal nieuwe besmettingen met corona steeg nog nooit zo snel. Dat komt door de nieuwe omikron-soort. De overheid stelde een barometer voor. Daarmee wil ze de maatregelen duidelijker maken. En in Brussel betoogden 50.000 mensen tegen die maatregelen.

Elke dag blijken nu gemiddeld meer dan 45.000 mensen besmet met corona. Dat waren er nog nooit zoveel. Ruim 4 op de 10 tests blijken positief. Het echte aantal besmettingen is wellicht nog veel hoger. Je moet nu minder snel een test halen dan vroeger. 

Minder ziek

In de ziekenhuizen liggen weer meer dan 3.000 mensen met corona. Op de dienst intensieve zorgen daalt het aantal zieken met corona wel nog. De nieuwe omikron-soort zou mensen minder ziek maken. Ook dankzij de vaccins moeten minder mensen naar het ziekenhuis. Het parlement bespreekt deze week of de vaccins verplicht worden.

Barometer

Het overlegcomité kwam vorige week weer samen. Daarin zitten alle regeringen van ons land. Ze maakten een corona-barometer. Die geeft aan hoe hard het virus rondgaat. Er zijn drie kleuren: geel, oranje en rood. Bij elke kleur horen maatregelen. Die moeten helpen om het virus te stoppen. Nu is de toestand rood.

Rellen

In Brussel betoogden zondag ongeveer 50.000 mensen. Ze kwamen uit heel Europa. Ze zijn tegen de regels tegen corona. Ze vinden dat de overheid hun vrijheid afneemt. Veel betogers zijn tegen vaccins. Tijdens de betoging braken rellen uit. Betogers vernielden auto’s, ruiten en zitbanken. Ze vielen agenten aan. De politie pakte 230 mensen op.

Uit