enkel voor abonnees

Moeten scholen weer dicht?

corona - 10 01 2022
een kind krijgt een prik
Foto: Belga / J. Roosens

Steeds meer besmettingen door omikron

De vijfde golf van corona is bezig. Daarvoor zorgt de soort omikron. Per dag zijn er gemiddeld meer dan 18.000 besmettingen in België. Dat is het hoogste aantal ooit. Maar er is ook minder slecht nieuws.

De opnames in de ziekenhuizen stijgen weer. Maar die cijfers liggen nog ver onder die van de tweede golf. Die was in het najaar van 2020. En het aantal corona-zieken op intensieve zorg blijft dalen. Dat zorgt voor wat hoop. Het bewijst dat omikron minder ziek maakt. 

Prik
Omikron besmet wel veel sneller. De scholen gingen maandag weer open. Kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen al een prik krijgen. Maar de meeste kinderen kregen nog geen prik. Moeten veel scholen straks weer dicht? De overheid gaf ouders een raad. Ze zouden hun kinderen elke week zelf moeten testen.

Test
De zelftesten zijn niet gratis. Je moet die kopen bij de apotheker. Dat betekent meer kosten voor ouders. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil geen gratis testen. Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat niet akkoord. Hij is de minister van Volksgezondheid in de Belgische regering. Zo maakt de politiek alweer ruzie over corona.

Dokter
Omikron is niet alleen een probleem voor het onderwijs. Wat als te veel mensen in de zorg of in bedrijven besmet raken? En kan je dan nog naar een dokter? Daarvoor zijn er nu noodplannen.

Uit