enkel voor abonnees

Minder zieken op intensieve zorg

corona - 17 01 2022
een man krijgt zorg
Foto: Belga / D. Waem

Omikron geeft hoop

De soort omikron zorgt voor zeer veel besmettingen met corona. Het zijn er gemiddeld meer dan 25.000 per dag. Maar er is hoop. Het aantal corona-zieken op intensieve zorgen blijft dalen. Dat zijn er nu minder dan 400.

De corona-zieken op intensieve zorgen liggen daar soms al maanden. Het zijn vooral mensen die niet kozen voor een prik. Zieken die wel een prik kregen, hadden daarvoor al een zwakke gezondheid.

12 jaar
Omikron zorgt voor weinig zieken op intensieve zorg. Het is een bewijs dat omikron minder ziek maakt. Daarom kwamen er andere regels bij een besmetting. Wat waren de regels voor kinderen jonger dan 12 jaar? Dat was niet duidelijk. Daarom kwamen er vorige zondag weer nieuwe regels.

Prik
Woont het kind bij een volwassene die besmet is? Dan maakt het niet meer uit of die volwassene een prik kreeg of niet. Ook het kind moet dan 10 dagen binnen blijven. Is er op dag 7 een negatieve test? Dan mag het kind naar buiten. De dagen daarna is er ook nog een negatieve test nodig.

Voorzichtig
Was het kind de voorbije vijf maanden zelf besmet? Dan hoeft het niet binnen te blijven. Het kind moet dan wel heel voorzichtig zijn. Wie ouder is dan zes jaar moet binnen een mondmasker dragen. Die kinderen komen het best niet in contact met mensen voor wie corona een gevaar vormt. Denk aan ouderen of mensen met een zwakke gezondheid.

Uit