enkel voor abonnees

Corona in België: bubbel van vijf blijft

corona - 29 05 2020
coronavirus
Beeld: Vektor Kunst via Pixabay

Donderdag 20 augustus

In Brussel kwam de Veiligheidsraad samen. Daarin zitten kenners en ministers. Ze beslisten over nieuwe regels tegen het corona-virus. Veel verandert er niet.

De tweede golf van corona is nog niet voorbij. Daarom blijven er regels gelden. Die blijven nog altijd een beetje streng. Zo zijn er de ‘bubbels’. Dat is de groep van mensen die je vaak ziet buiten je woning. Denk aan familie en goede vrienden. Die bubbel mag nog altijd niet groter zijn dan vijf mensen voor de hele maand september. Je mag wel nog andere mensen zien. Dat mogen er nooit meer dan tien samen zijn. En bij hen moet je altijd afstand houden.

Wat wordt er wel minder streng? Je moet niet meer alleen naar de winkel. Je mag winkelen met twee en zolang je wil. Goed nieuws is er ook voor wedstrijden en optredens. Die mogen nu dubbel zoveel bezoekers tellen. Dat zijn 200 mensen binnen en 400 mensen in open lucht. Afstand houden blijft er wel verplicht. Ook scholen gaan voor iedereen en elke dag open vanaf 1 september. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan moet je er wel een mondmasker dragen.

 

Vrijdag 29 mei

Gisteren moesten 27 mensen met corona naar het ziekenhuis. Dat laten de onderzoekers van de overheid weten. Onze ziekenhuizen behandelen nu al minder dan 1.000 zieken door corona. Daarvan heeft minder dan één op de vijf zware zorgen nodig. De voorbije weken konden dokters en verplegers al ruim 15.000 mensen met het virus weer gezond maken. De voorbije 24 uur waren er wel 212 nieuwe besmettingen. Ook de vorige dagen zakte dat getal niet echt. Er overleden ook 42 nieuwe mensen aan corona. Toch blijven de kenners tevreden. In het algemeen wordt de toestand rond corona steeds beter.

Zondag 24 mei

Gisteren moesten 48 mensen naar het ziekenhuis door het corona-virus. Dat zijn er weer meer dan de dag voordien. Gisteren overleden ook 43 mensen door het virus. Ook dat zijn er meer dan eergisteren. Het aantal nieuwe besmettingen blijft al dagen ongeveer gelijk. Bij 282 mensen vonden dokters gisteren het virus. Dat zijn er maar enkele minder dan bij de cijfers van zaterdag. Dokters blijven zich zorgen maken over dat aantal. Door het lange weekend onderzochten labo’s mogelijk minder testen dan anders. Het aantal nieuwe zieken ligt dus wellicht nog hoger.

 

Zaterdag 23 mei

Zaterdag moesten er 34 corona-zieken naar een ziekenhuis. Dat is het laagste cijfer sinds lang. Er liggen nu nog 1.388 corona-zieken in een ziekenhuis. Op de afdeling intensieve zorg liggen nog 259 corona-zieken. Dat is een daling met 9. 25 mensen overleden, van wie 15 in een ziekenhuis. Er zijn 299 extra besmettingen. Wetenschapper Marc Van Ranst is blij met de cijfers. Hij ziet nog geen negatieve gevolgen van de minder strenge regels.

 

Vrijdag 22 mei

Gisteren kwamen er 276 nieuwe besmettingen bij door het corona-virus. Dat zijn er 24 meer dan de dag voordien. Dokters kijken met spanning uit naar volgende week. Pas dan worden de gevolgen duidelijk van de minder strenge regels. Komen er weer meer nieuwe zieken bij? 

De andere cijfers zijn wel beter. De ziekenhuizen kregen gisteren 56 nieuwe zieken. Dat zijn er 15 minder dan eergisteren. Er mochten ook 135 mensen gezond weer naar huis. In de ziekenhuizen liggen nu nog 1.415 mensen met corona. Gisteren overleden 26 mensen door het virus. Dat zijn er 11 minder dan de dag voordien. 

 

Donderdag 21 mei

De nieuwe toestand over corona is goed en een klein beetje minder goed. Er kwamen gisteren 37 doden bij. Dat is een nieuwe daling. Intussen overleden al bijna 9.200 Belgen aan het virus. In de ziekenhuizen kwamen er 71 mensen met corona bij. Maar het totaal daalt verder. Dat is ook zo voor de zieken met zware zorgen. Die zijn nu nog met 277. Minder goed gaat het met de nieuwe besmettingen. Die stegen gisteren weer naar 252. De overheid heeft duidelijk geen angst. Zo laat ze sinds vandaag sommige mensen vertrekken naar de kust en de Ardennen. Het gaat dan enkel om mensen met daar een tweede woning.

 

Woensdag 20 mei

Gisteren zijn 42 mensen gestorven door corona. Dat is iets meer dan zondag en maandag. 58 nieuwe corona-zieken moesten naar het ziekenhuis. Maar 160 mensen mochten naar huis. Dus zijn er bijna 100 mensen minder in het ziekenhuis. Ook hebben minder mensen intensieve zorgen nodig, 32 minder dan gisteren. De besmettingen dalen elke dag met ongeveer 4%. Er waren gisteren in totaal 192 nieuwe besmettingen. Maar niet iedereen moet naar het ziekenhuis. Sommige mensen zijn niet zo ziek. Zij kunnen thuis genezen, maar mogen met niemand contact hebben.

 

Dinsdag 19 mei

Het gaat steeds beter met de strijd tegen corona. Het virus maakt steeds minder slachtoffers in ons land. Gisteren werden wel 232 Belgen besmet. En samen maakt dat al ruim 55.000 besmettingen. Toch moesten maar 50 nieuwe mensen naar het ziekenhuis. Nu liggen daar 1.630 Belgen met corona. Eén op de vijf van hen heeft zware zorgen nodig. Gisteren overleden nog eens 29 mensen aan het virus. Alle getallen over slachtoffers dalen nu met 4 tot 11% per dag.

 

Maandag 18 mei

De cijfers blijven dalen. 43 corona-zieken moesten naar het ziekenhuis. Dat zijn er sinds lange tijd minder dan 50. De voorbije 24 uur overleden 28 mensen door het virus, waarvan 16 in het ziekenhuis. 342 zieken hadden intensieve zorgen nodig, drie minder dan zondag. Ook het aantal besmettingen daalde naar 279. De wetenschappers vinden dit hoopvol nieuws. Toch is er ook slecht nieuws. Besmette mensen moeten melden met wie ze de voorbije dagen in contact kwamen. Maar dat doen ze liever niet. Ze hebben angst voor een straf. Dat is niet nodig. De gegevens dienen alleen om een tweede piek te voorkomen.
 

Zondag 17 mei

Gisteren overleden opnieuw 47 mensen door het corona-virus. Dat zijn er evenveel als een dag eerder. Er kwamen wel minder nieuwe mensen bij in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er 60. In totaal liggen nu nog 1.622 mensen in het ziekenhuis door corona. Van hen krijgen er 371 zware zorgen. Dat zijn er weer iets meer dan de dag voordien. Het aantal besmettingen daalde wel. Gisteren kwamen er 291 nieuwe zieken bij. 

Grootouders jonger dan 65 jaar mogen weer op hun kleinkinderen passen. Dat liet minister Wouter Beke (CD&V) weten. Er zijn wel regels. De grootouders mogen wel geen andere ziektes hebben. Ze moeten ook bij de enige vier mensen horen met wie de ouders mogen afspreken.

 

Zaterdag 16 mei

Gisteren overleden 47 mensen aan corona. Dat is opnieuw minder dan een dag eerder. Bijna 9 weken virus maakte al meer dan 9.000 doden. De ziekenhuizen komen met het beste nieuws. Ze kregen er 65 mensen met corona bij. Maar ze konden ook 159 mensen gezond terug naar huis sturen. Ook de zieken voor zware zorg dalen. Minder goed nieuws lijken de besmettingen. De overheid telde gisteren 345 nieuwe mensen met corona. In Vlaanderen zijn dat er twee keer meer dan in Wallonië. Het is de tweede stijging op rij. Dat maakt een beetje ongerust over 18 mei. Dan worden de regels tegen corona minder streng.

 

Vrijdag 15 mei

België telt nu bijna 9.000 doden door corona. Er kwamen gisteren nog 56 mensen bij. Dat nieuws is altijd erg. Toch zien de wetenschappers van de overheid alles beter worden. De overlijdens dalen elke dag met 5%. Dat nieuws wordt nog beter in de ziekenhuizen. Daar kwamen gisteren 67 mensen met corona binnen. Dat getal wordt elke dag gemiddeld 8% kleiner. De wetenschappers zijn ook tevreden over ander nieuws. Britse journalisten onderzochten de getallen van verschillende landen over corona. Ons land doet het daarin zeer goed. Wellicht overschat België de corona-doden zelfs met 2%. Veel andere landen tellen te weinig slachtoffers. Ze tellen niet zo juist als België.

 

Donderdag 14 mei

De nieuwe getallen over corona zijn niet allemaal goed. Gisteren overleden 60 mensen aan het virus. Dat zijn er weer wat minder. In de ziekenhuizen liggen nu minder dan 2.000 mensen met corona. Van hen krijgt één op de vijf zware zorgen. Dat aantal daalt ook verder. Minder goed gaat het met nieuwe besmettingen. De voorbije 24 uur bleken 307 mensen besmet met corona. Dat zijn er weer meer dan de dag voordien. Een ander getal stijgt ook. Dat is het getal voor ‘reproductie’. Dat wil zeggen: hoeveel andere mensen besmet iemand die corona heeft? Dat  getal was eerst 0,6. Nu is dat opnieuw 0,8. Die stijging maakt dokters ongerust. Want net nu maakte de regering de regels tegen corona weer minder streng.

 

Woensdag 13 mei

De overheid meldt opnieuw goed nieuws over corona. Het gebeurt traag, maar zeker. Het virus maakt minder slachtoffers. Gisteren kregen de ziekenhuizen 70 nieuwe zieken binnen. Nog 420 mensen hebben er zware zorgen nodig. De voorbije 24 uur overleden 82 mensen aan corona. Sinds acht weken telde de overheid 8.865 doden. De onderzoekers blijven tevreden. De Veiligheidsraad van de regering bekijkt nu de toekomst. Zij zal later vandaag nieuwe regels tegen corona bekendmaken. Die zullen het leven wellicht terug meer normaal maken.

Je vindt een kort filmpje over de nieuwste regels hier.

Uit
Uit

 

Dinsdag 12 mei

Steeds minder mensen moeten door het corona-virus naar het ziekenhuis. Gisteren waren het er 43. In totaal liggen er wel nog altijd 2.230 mensen in het ziekenhuis. Van hen krijgen er 465 zware zorgen. Dat zijn er 13 minder dan eergisteren. Elke dag daalt het aantal zieken op de dienst intensieve zorgen een beetje. Gisteren overleden nog 65 mensen aan het virus. Zeker 330 nieuwe mensen raakten besmet. Tests bewezen dat. 

Morgen komt de Veiligheidsraad weer samen. Daarin zitten wetenschappers en politici. Zij zullen beslissen of de regels nog minder streng kunnen worden.

 

Maandag 11 mei

Gisteren overleden 62 Belgen aan corona. Dat zijn er weer minder dan de vorige dagen. Sinds maart maakte het virus nu al zeker 8.700 doden. In de ziekenhuizen kwamen er ook 60 mensen met corona bij. Het totale aantal zieken daalt er wel. Want er blijven meer gezonde mensen vertrekken. Minder goed nieuws is er over de besmettingen. Die stijgen weer. Het ging de voorbije 24 uur over 368 Belgen. Daar is wel een uitleg voor. De overheid en de dokters kunnen meer en beter testen op corona. Toch is er ook angst voor de volgende dagen en weken. Wat zijn de gevolgen van de minder strenge regels? Zal het aantal besmettingen sterk stijgen?

 

Zondag 10 mei

Zondag werden er 75 overlijdens gemeld in ons land. Daarvan stierven er 36 mensen  in een ziekenhuis. De cijfers in de ziekenhuizen blijven dalen. Er kwamen 83 corona-zieken bij. Maar 231 door het virus besmette mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Er liggen nu nog 2.222 corona-zieken in het ziekenhuis. Goed nieuws is er voor de afdeling intensieve zorgen. Daar liggen nu 476 zieken. Het is geleden van 24 maart dat dit aantal onder de 500 lag. 

 

Zaterdag 9 mei

Gisteren overleden opnieuw 76 mensen aan het corona-virus. Iets meer dan de helft van hen woonde in een woonzorg-centrum. Het aantal mensen in de ziekenhuizen daalt verder. Daar kwamen gisteren wel 76 extra zieken bij. Maar ook 210 mensen mochten genezen terug naar huis. Er liggen nu 2.381 mensen in het ziekenhuis. ​​​De overheid maakt zich wel zorgen over het aantal nieuwe besmettingen. Opnieuw kwamen er 585 mensen bij die zeker corona hebben. Dat is vrij veel. Dokters vragen om alle regels tegen corona heel goed te blijven volgen. Alleen dan zullen minder mensen ziek worden.

 

Vrijdag 8 mei

Het corona-virus wordt minder krachtig. Dat merkt de overheid aan de besmettingen. Er kwamen gisteren 591 Belgen met corona bij. In die tijd moesten 108 mensen met het virus naar het ziekenhuis. Daar daalt het totale aantal zieken wel. Dokters en verplegers verzorgen er nog iets meer dan 2.500 Belgen. Ongeveer één op de vijf zieken heeft zware zorgen nodig. De voorbije 24 uur maakte corona nog 107 doden. Dat aantal is nooit helemaal zeker. Bij een overlijden in een rusthuis gaat het soms om een vermoeden van corona.

 

Donderdag 7 mei

Het aantal doden door corona wordt weer minder. Dat zegt de overheid over de laatste 24 uur. Er overleden 80 mensen aan het virus. De meeste slachtoffers vind je nog altijd in rusthuizen. In totaal overleden al 8.415 Belgen aan corona. De besmettingen zijn zeker nog niet voorbij. Er kwamen er gisteren ruim 630 bij. Naar het ziekenhuis moesten wel maar 98 nieuwe mensen. De groep in het ziekenhuis daalt verder naar minder dan 2.700 mensen.

Binnenkort gelden er ook nieuwe regels voor bezoek thuis. In een apart artikel lees je wie je mag zien.

Woensdag 6 mei

De overheid meldt voor gisteren 110 nieuwe overlijdens door corona. Het virus maakte nu al ruim 8.300 doden. Onze ziekenhuizen kregen ook 116 nieuwe nieuwe zieken met corona bij. Ze behandelen wel al minder dan 2.850 mensen. Van hen krijgt minder dan één op de vier zware zorgen. 

De overheid vraagt mensen om de regels tegen corona te blijven volgen. Ze vraagt ook om op te letten. Voel je je plots slecht en moe? Heb je hoofdpijn en pijn aan de spieren? Verlies je je smaak? Kan je niet meer goed ruiken? Blijf dan thuis. Bel je huisdokter. En vraag om een test op corona. Wacht niet op koorts en hoesten.

Dinsdag 5 mei

Gisteren overleden 97 Belgen aan corona. Er moesten ook 84 mensen naar het ziekenhuis met het virus. Beide getallen blijven onder de 100. Dat is een goed teken. De ziekenhuizen verzorgen in totaal iets meer dan 3.000 mensen met corona. Toch is het virus niet weg. De getallen moeten verder dalen naar nul. Komen er 28 dagen lang geen besmettingen meer bij? Pas dan is er geen gevaar meer. Dat zegt de WHO. Dat is de organisatie voor gezondheid van de Verenigde Naties (VN). De regels tegen corona moeten we dus blijven volgen.

Maandag 4 mei

Gisteren overleden 80 mensen. Dat zijn er ongeveer evenveel als op vrijdag en op zaterdag. Maar in het weekend is het moeilijk om te tellen. De cijfers kunnen nog stijgen. Er moeten ook minder mensen naar het ziekenhuis. Gisteren waren er 59 nieuwe zieken. 69 mensen mochten terug naar huis. Er liggen nu 3.044 mensen in het ziekenhuis. Het gaat dus al beter. Vanaf vandaag zijn de regels wat minder streng. Het blijft wel belangrijk om je handen te wassen en afstand te houden. Zo gaan de cijfers niet terug omhoog.

Zondag 3 mei

Morgen worden de regels tegen het corona-virus iets minder streng. Veel bedrijven gaan weer aan het werk. Dat kan, want het virus maakt steeds minder doden en minder zieken. Gisteren overleden wel nog 79 mensen door corona. Er moesten ook 77 mensen naar het ziekenhuis. Daar liggen nu nog 3.056 mensen. Van hen krijgen er 674 zware zorgen. De overheid vraagt iedereen wel om zich aan de regels te houden: afstand houden van anderen, handen wassen en thuisblijven als het kan. 

 

Vrijdag 1 mei

Gisteren overleden 130 mensen aan corona. Dat geeft nu al 7.700 doden. Daarmee start een bericht van de overheid over het virus. De meeste aandacht gaat naar de ziekenhuizen. Zij melden 152 nieuwe zieken met corona. Toch wordt de groep corona-zieken traag maar zeker kleiner. Nog ruim 3.300 mensen krijgen een behandeling. Minder dan één op vier heeft zware zorgen nodig. De wetenschappers van de overheid zal je voortaan ook minder zien op tv en internet. Enkel op maandag, woensdag en vrijdag om 11 uur geven ze een toespraak voor journalisten.

 

Donderdag 30 april

De wetenschappers van de overheid komen vandaag met goed nieuws. Er overleden gisteren wel 111 mensen aan corona. Maar zijn er veel minder dan de dag voordien. Er kwamen in de ziekenhuizen ook 178 mensen met corona bij. Dat zijn er 60 minder dan er gezonde vertrekkers waren. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu nog 3.600 mensen met het virus. Ook de nieuwe besmettingen dalen. Dat waren er 660. De meeste besmettingen komen voor in Vlaanderen.

 

Woensdag 29 april

De voorbije 24 uur overleden 170 Belgen aan corona. Dat telde de overheid. Dat is weer meer dan de vorige dagen. De meeste doden vielen in de rusthuizen. Over nieuwe besmettingen met het virus was er beter nieuws. Zo moesten 174 mensen met corona naar het ziekenhuis. Daar vertrokken wel twee keer zoveel mensen opnieuw gezond. De ziekenhuizen behandelen nu iets meer dan 4.000 Belgen met corona. Van hen krijgen bijna 800 mensen zware zorgen. Dat getal daalt ook verder.

 

Dinsdag 28 april

De sterkte van het corona-virus daalt verder. Dat bewijzen de nieuwe cijfers van de overheid. Gisteren overleden wel 134 mensen aan corona. Dat geeft samen meer dan dan 7.300 doden. De ziekenhuizen behandelen nu minder dan 4.000 mensen met het virus. Gisteren kwamen er 123 zieken bij. Dat waren er enkele dagen geleden nog meer dan 200. Gaat de daling de volgende dagen verder? Dan kunnen de regels tegen corona minder streng worden. Het plan van de regering daarover kan op 4 mei starten.

 

Maandag 27 april

Gisteren stierven 113 mensen door corona. In de ziekenhuizen kwamen er 127 nieuwe zieken bij. Daar mochten ook 93 mensen terug naar huis. Er liggen nu weer iets meer mensen in het ziekenhuis. Het zijn er wel nog altijd minder dan 4.000. Toch zakt het aantal nieuwe zieken niet echt. Daarom moeten we nog zoveel mogelijk thuis blijven, zeggen de dokters van de overheid. Alleen dan kunnen de regels minder streng worden.

 

Zondag 26 april

De overheid maakte de laatste cijfers over het corona-virus bekend. Gisteren overleden 178 mensen door corona. In de ziekenhuizen gaat het steeds beter. Daar liggen weer minder dan 4.000 mensen met het virus. Dat zijn er nu 3.959. Van hen blijven er 891 op dienst intensieve zorg. Er kwamen 204 nieuwe zieken bij in de ziekenhuizen. 368 mensen mochten terug naar huis. Zeker 809 nieuwe mensen raakten besmet met het virus. Je aan de regels houden blijft dus erg nodig.

 

Zaterdag 25 april

Opnieuw overleden 241 mensen aan corona. Dat meldt de overheid vandaag. De meeste doden vallen in de rusthuizen. Dat brengt het totaal op bijna 7.000 doden. Gisteren kwamen er ook 217 mensen met corona bij in de ziekenhuizen. Toch blijft het totaal in de ziekenhuizen verder dalen. 

 

Door het goede nieuws van de voorbije week maakte de regering ook een plan voor de volgende weken. De regels zullen minder streng worden. Dat besliste de regering gisteravond. Drie dagen zijn daarbij belangrijk. Dat zijn 4 mei, 11 mei en 18 mei. 

 

Op 4 mei mogen alle bedrijven terug aan het werk. Op trein, tram en bus moet je een mondmasker dragen. 

Op 11 mei mogen alle winkels terug open. Kappers, cafés en restaurants blijven gesloten.

Op 18 mei zijn de eerste scholen in Vlaanderen open. Dat gebeurt in sommige jaren van de lagere school en de middelbare school. Leerlingen en leraars moeten mondmaskers dragen. Een uitstap voor een hele dag mag opnieuw.

 

De regering waarschuwt wel. Afstand houden blijft nodig. Bedrijven en scholen moeten dat ook regelen. En wordt het virus opnieuw sterker? Dan kan de regering de regels snel weer strenger maken.

 

Vrijdag 24 april

Vandaag is een belangrijke dag voor de Belgen. De regering beslist straks over de regels tegen het corona-virus. Worden ze minder streng? De nieuwste getallen over het virus zijn al bekend. Gisteren overleden 190 mensen. Dat waren er ongeveer evenveel in ziekenhuizen als in rusthuizen. Maar de getallen uit de rusthuizen zijn niet volledig. In de ziekenhuizen kwamen er ook nieuwe mensen met corona bij. Toch daalt het aantal zieken met corona er verder. Het gaat nog om 4.355 Belgen.

 

Donderdag 23 april

De overheid komt met een beetje goed nieuws. De ziekenhuizen krijgen stilaan minder werk. Er kwamen 211 nieuwe zieken bij. Maar er vertrokken ook 367 mensen gezond weer naar huis. Nog beter nieuws komt van de behandelingen zelf. Er liggen nog 4.500 mensen met corona in het ziekenhuis. Van hen krijgen er nu minder dan 1.000 intensieve of zware zorgen. Gisteren overleden wel opnieuw 230 mensen aan corona. De meeste slachtoffers vielen in de rusthuizen. Maar de getallen zijn daar niet helemaal zeker. Bij de meesten gaat het om een vermoeden van corona.

 

Woensdag 22 april

De overheid blijft de slachtoffers van corona tellen. Zo weet ze hoe sterk het virus nog is. Er overleden gisteren opnieuw 266 mensen aan corona. De meeste doden vielen in rusthuizen. Dat is ook zo voor het totaal. Er kwamen al meer dan 6.200 Belgen om door het virus. Nog altijd komen er in de ziekenhuizen mensen met corona bij. Maar in totaal dalen de zieken er. Het zijn er nu al enkele dagen minder dan 5.000.

 

Dinsdag 21 april

Gisteren overleden opnieuw 170 mensen aan corona. Dat zegt de overheid. Het virus maakte zo al bijna 6.000 doden in ons land. Er kwamen ook 172 nieuwe mensen met corona binnen in de ziekenhuizen. Toch is dat een begin van goed nieuws. Dat is het laagste getal sinds een maand. Sinds enkele dagen daalt ook het aantal doden elke dag. De piek van het virus lag daarom rond 6 april. Stilaan verzwakt het virus dus.

Maandag 20 april

Gisteren waren er 168 nieuwe doden door corona. Dat melden de wetenschappers van de overheid. De meeste slachtoffers vallen in rusthuizen. Dat maakt samen al 5.800 doden door het virus. In de ziekenhuizen wordt het stilaan rustiger. Er kwamen 232 zieken met corona bij. Elke dag vertrekken er ook mensen gezond. Dokters en verplegers konden zo al ruim 4.900 zieken naar huis sturen. Dat is allemaal een klein beetje goed nieuws. De wetenschappers waarschuwen wel. Afstand houden blijft nog altijd nodig.
 

Zondag 19 april

Voor het eerst sinds eind maart liggen minder dan 5.000 mensen in het ziekenhuis door corona. Gisteren waren het er 4.871. Er komen wel nog altijd nieuwe besmettingen bij. De overheid telde er gisteren 1.313. Al zeker 38.496 Belgen raakten besmet met corona. Wellicht zijn het er nog veel meer. Alleen mensen met duidelijke tekenen van de ziekte krijgen een test. Gisteren stierven 230 mensen door corona. Dat zijn er opnieuw minder dan een dag eerder.

 

Zaterdag 18 april

De cijfers over corona gaan lichtjes de goede kant op. Er zijn wel nog altijd veel nieuwe doden en zieken. Gisteren overleden 290 mensen. Dat zijn er 23 minder dan eergisteren. Van de nieuwe slachtoffers lagen er 93 in het ziekenhuis. In woonzorg-centra stierven 192 mensen. Van die laatste mensen is het niet altijd bewezen dat corona de oorzaak is. Bijna elke dag mogen nu meer mensen uit het ziekenhuis dan er nieuwe zieken bijkomen. Toch liggen nog altijd 5.069 mensen in het ziekenhuis. Van hen liggen er 1.119 op de dienst intensieve zorg.

 

Vrijdag 17 april

Gisteren overleden opnieuw 313 mensen door het corona-virus. In totaal zijn nu al 5.163 gestorven doordat ze ziek werden door het virus. Dokters verwachten dat het aantal doden per dag nog een tijd hoog zal blijven. Daarom moeten we blijven opletten. Dit weekend gaan winkels met spullen voor de tuin en doe-het-zelf weer open. “Ga niet allemaal tegelijk naar die winkels”, vragen dokters. Want mogelijk komen er zo weer meer besmettingen bij. In de ziekenhuizen liggen nu 5.161 mensen die ziek werden door corona. Dat zijn er 148 minder dan gisteren.
 

Donderdag 16 april

De overheid verlengde de regels tegen corona. Ze gelden nu al zeker tot 3 mei. “Dat was zeker nodig”, zeggen de dokters. Gisteren telde de overheid 417 nieuwe doden. Van hen woonden er 289 in een woonzorg-centrum. Bij 91 van die mensen is het zeker dat ze stierven door corona. De anderen hadden mogelijk ook het virus. Maar helemaal zeker is dat niet. Gisteren moesten ook 310 mensen naar het ziekenhuis. Dat zijn er 60 meer dan eergisteren. 455 mensen mochten gisteren het ziekenhuis verlaten.

 

Woensdag 15 april

Gisteren stierven 283 mensen door het corona-virus. Dat zijn er 21 meer dan de dag voordien. Dat is geen sterke stijging. Maar het aantal doden blijft wel hoog. “De piek van het virus lag wellicht begin april”, zeggen de dokters van de overheid. Toch waarschuwen ze ook. “We moeten blijven opletten. Want een nieuwe piek kan er nog altijd komen.” Er liggen nu 5.524 mensen in het ziekenhuis door corona. In totaal mochten wel al 7.107 mensen gezond terug naar huis.

 

Dinsdag 14 april

De overheid bracht ook vandaag nieuwe cijfers over het corona-virus. Gisteren vielen er nog 262 doden door corona. Dat zijn er 40 minder dan de dag voordien. Er moesten opnieuw 242 mensen naar het ziekenhuis. 161 mensen mochten genezen terug naar huis. Er liggen nu 1.223 zieken op de diensten van intensieve zorg. Dat zijn er 11 minder dan gisteren. “Die cijfers gaan de goede kant uit”, zeggen dokters. “Toch blijft het aantal doden hoog. We moeten dus wel hard blijven opletten en de regels volgen. Volhouden is nodig. Alleen zo kunnen we de cijfers laten dalen.”

 

Maandag 13 april

Op één dag tijd stierven 303 mensen door het corona-virus. Dat is opnieuw een heel hoog aantal. In totaal verloren nu al 3.903 Belgen de strijd tegen het virus. Vier op de tien van hen overleden in een woonzorg-centrum. Gisteren moesten 310 door corona naar het ziekenhuis. Dat is het laagste aantal in bijna drie weken. Maar dokters waarschuwen. We moeten de regels blijven volhouden. Vorig weekend trokken veel mensen zich niks aan van de regels. Dat kan binnen 10 tot 14 dagen een nieuwe piek in de besmettingen veroorzaken.

 

Zondag 12 april

Gisteren overleden opnieuw 268 mensen aan het corona-virus. Dat maakt samen al 3.600 doden. Dat meldt de overheid. Helemaal zeker is dat getal niet. Bij sommige overlijdens gaat het om een sterk vermoeden van corona. In de ziekenhuizen kwamen er ook bijna 400 mensen met het virus bij. Samen behandelen de dokters en de verplegers bijna 5.400 mensen. Dat zijn er wel 300 minder dan een dag eerder. Volgens de overheid lijkt het virus dus echt niet meer te groeien. Toch blijven alle getallen hoog. Daarom vraagt de overheid de strenge regels te blijven volhouden.

 

Zaterdag 11 april

In de afgelopen 24 uur kwamen er in België 327 corona-doden bij. Stierven al deze mensen tussen vrijdag en zaterdag? Dat is niet zeker. Wel raakte hun dood bekend.
In totaal zijn nu 3.364 mensen in België overleden aan het virus. Van de 327 extra doden stierven 219 mensen in de rusthuizen. Vooral daar is er dus een groot probleem. In de ziekenhuizen wordt de toestand niet erger.

 421 nieuwe patiënten moesten naar het ziekenhuis . 418 mensen konden het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen 5.635 patiënten in het ziekenhuis. Dat is een lichte stijging met 25 patiënten. 1.262 bedden op intensieve zorgen zijn ingenomen. Dat is een lichte daling van 16 in de afgelopen 24 uur.

 

Vrijdag 10 april

Er overleden al ruim 3.000 Belgen aan corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Sinds gisteren kwamen er 324 doden bij. Er kwamen ook oudere meldingen van overlijden binnen. De meeste mensen overleden thuis en in het rusthuis. Het goede nieuws over corona blijft uit de ziekenhuizen komen. Het virus verliest aan kracht. Er zijn 42 gezonde vertrekkers meer dan nieuwe zieken. Zieken met zware zorgen zijn er ook minder. De ziekenhuizen hebben nog meer dan 1.000 lege bedden voor zwaar zieken.

 

Donderdag 9 april

Het corona-virus maakte opnieuw 283 doden. Dat laat de overheid weten. Samen overleden al meer dan 2.500 mensen aan corona. Veel aandacht gaat naar de ziekenhuizen. Daar kan je beter de kracht van het virus zien. Sinds gisteren kwamen er opnieuw 459 mensen ziek binnen. Maar de vertrekkers uit het ziekenhuis waren met meer. De mensen in het ziekenhuis met corona dalen dus verder. De ziekenhuizen maakten in totaal al meer dan 5.100 mensen gezond.

 

Woensdag 8 april

Het corona-virus maakte al 2.240 doden in België. Dat meldt de overheid. Sinds gisteren overleden opnieuw 205 mensen. Het goede nieuws zit in de verschillen. Zo kwamen er 487 zieken in de ziekenhuizen bij. Tegelijk mochten 524 mensen er gezond vertrekken. De ziekenhuizen behandelen nu bijna 5.700 mensen met corona. Dat is voor het eerst ook een daling. De meeste zieken hebben geen zware zorgen nodig.

 

Dinsdag 7 april

Er vielen al meer dan 2.000 doden door corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Ze telden sinds gisteren alweer 162 nieuwe overlijdens. Daarbij komen nog bijna 250 mensen uit rusthuizen. Zij overleden de voorbije week. De vele doden zijn niet vreemd. Elke dag komen er nog zieken met corona bij. En de zieken genezen duurt in het ziekenhuis al snel enkele weken. Het goede nieuws komt ook uit de ziekenhuizen. Sinds gisteren kwamen daar 314 mensen met corona bij. Dat getal daalt nu al twee dagen na elkaar.

 

Maandag 6 april

De overheid komt opnieuw met nieuws over corona. Sinds gisteren overleden 185 mensen aan het virus. Dat zijn er de voorbije weken dus al meer dan 1.600. Er zijn ook al ruim 20.000 Belgen zeker besmet met corona. Ruim 400 daarvan gingen voor het eerst naar het ziekenhuis. De ziekenhuizen lieten ook weer 235 mensen gezond vertrekken. Meer goed nieuws komt ook uit de ziekenhuizen. Daar hebben voor het eerst minder mensen ‘intensieve zorgen’ of zware zorgen nodig.

 

Zondag 5 april

Zoals elke dag gaf de overheid cijfers over corona. Nog steeds maakt het virus veel doden. De afgelopen dag stierven 164 mensen. De volgende dagen zal dat aantal wellicht nog stijgen. Nog eens 499 mensen liggen nu in het ziekenhuis. Er is gelukkig ook een beetje goed nieuws. Want dat zijn er voor het eerst minder dan de mensen die genezen zijn. 504 mensen mochten gisteren terug naar huis. Het aantal nieuwe zieken blijft al dagen ongeveer gelijk. Dat toont dat regels van de overheid werken. Maar nu moeten we ze wel heel goed blijven volgen. Pas dan zal het aantal dalen.

 

Zaterdag 4 april

De overheid meldt 140 nieuwe doden in België door corona. Sinds gisteren moesten ook 503 mensen met het virus naar het ziekenhuis. Daar verzorgen dokters en verplegers nu 5.500 zieken. Minder dan één op de vier krijgt zware zorgen. De wetenschappers van de overheid zijn tevreden. De nieuwe getallen lijken elke dag ongeveer gelijk te blijven. Er komen nog altijd besmettingen en slachtoffers bij. Maar ze stijgen nu al een week niet meer dag na dag. De invloed van de strenge maatregelen begint te werken.

 

Vrijdag 3 april

Sinds gisteren namen onze ziekenhuizen nog eens 578 mensen met corona op. Dat laat de overheid weten. Er overleden ook 132 mensen. In totaal telt België nu 1.143 doden door het virus. Die nieuwe getallen zijn vrij hoog. Maar het aantal nieuwe zieken blijft sinds enkele dagen ongeveer even groot. Dat is niet vreemd. De maatregelen tegen corona verdelen alle Belgen in kleinere groepen. Denk aan een gezin, een rusthuis of een werkplaats. Nieuwe besmettingen gebeuren nu binnen de groepen. Dat gebeurt niet meer tussen de groepen. Dat kan het virus uiteindelijk stoppen.

 

Donderdag 2 april

De overheid meldt een slecht record over corona. Gisteren overleden 183 Belgen aan het virus. In totaal zijn er nu al meer dan 1.000 doden door corona. Al zeker 15.348 raakten besmet met het virus. In de ziekenhuizen liggen nu meer dan 5.300 mensen met de ziekte. Minder dan één op de vier heeft zware zorgen nodig. Gisteren gingen toch ook weer 360 mensen gezond naar huis. Dat zijn er al bijna 2.500 sinds de start van het corona-virus.

 

Woensdag 1 april

Corona maakte de voorbije weken al 828 doden in ons land. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Sinds gisteren telden ze 123 nieuwe overlijdens. Dat is een record. Er is ook een record aan goed nieuws. Er liggen nu bijna 5.000 mensen met het virus in het ziekenhuis. Maar sinds gisteren konden 436 van hen gezond weer vertrekken. Volgens de wetenschappers moeten we nog altijd de strenge regels tegen het virus blijven volgen.

 

Dinsdag 31 maart

Opnieuw overleden 98 Belgen aan corona. Dat meldt de overheid over de voorbije 24 uur. Oudere tellingen zijn nu ook volledig. Dat geeft samen 705 doden door het virus. Daarbij is nu een kind van 12 jaar. Onze ziekenhuizen verzorgen bijna 5.000 mensen met corona. De ergste slachtoffers liggen op de diensten ‘intensieve zorg’. De overheid blijft tevreden. De diensten ‘intensieve zorg’ kunnen dubbel zoveel zieken aan. En over de besmettingen is er goed nieuws. De besmettingen groeien. Maar ze stijgen niet elke dag meer. Wellicht zitten we dicht bij de top van de besmettingen.

 

Maandag 30 maart

Voor het eerst stierven al meer dan 500 Belgen aan corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Sinds gisteren kwamen er 82 overlijdens bij. Er blijven ook besmette mensen bijkomen. Onze ziekenhuizen behandelen er nu meer dan 4.500. Het goede nieuws komt van de vertrekkers. De voorbije 24 uur vertrokken 168 mensen weer gezond uit het ziekenhuis. Wetenschappers zijn ook tevreden. Het virus begint zich minder snel te verspreiden. Toch moeten we de strenge maatregelen tegen corona blijven volgen.
 

Zondag 29 maart

Binnen blijven is nog altijd erg nodig. Want het aantal gevallen van corona blijft stijgen. Gisteren overleden nog eens 78 mensen door het virus. In totaal stierven al 431 Belgen aan corona. Voor het eerst zijn ook meer dan 10.000 mensen zeker besmet. Van hen liggen er 4.138 in het ziekenhuis. De diensten voor intensieve zorg behandelen nu 867 zieken. Op die diensten is plaats voor 2.650 mensen. Er is ook een beetje goed nieuws. Al 1.359 mensen zijn genezen en mochten uit het ziekenhuis.

 

Zaterdag 28 maart

Er zijn de voorbije 24 uur opnieuw 64 mensen gestorven door corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Het virus maakte samen al 353 doden. Er blijven steeds maar besmette mensen bijkomen. Nu liggen er ruim 3.700 mensen met corona in het ziekenhuis. Bijna 600 mensen krijgen lucht in de longen door een toestel. Dat zijn er 81 meer dan gisteren. De jongste dode door corona is 30 jaar. Toch zijn 90% van de doden ouder dan 65 jaar.

 

Vrijdag 27 maart

De ziekenhuizen behandelen sinds vandaag bijna 500 nieuwe mensen met corona. Dat zeggen de wetenschappers van de overheid. Dokters en verplegers verzorgen al meer dan 3.000 mensen die besmet zijn. De overheid telde ook 69 nieuwe doden door het virus. Dat geeft in totaal 289 overlijdens door corona. Voor het eerst is ook een kat besmet. Ze kreeg het virus van haar baasje. De wetenschappers spraken ook over de strenge regels tegen corona. Volgens hen moeten we volhouden.

 

Donderdag 26 maart

Het corona-virus is nog niet aan zijn top. Dat zeggen de onderzoekers van de overheid. Ze telden gisteren 42 nieuwe doden door de ziekte. Daarmee overleden al 220 Belgen door het virus. In totaal liggen nu zeker 2.650 mensen met corona in het ziekenhuis. Daar konden gisteren opnieuw ook 128 mensen gezond vertrekken. De onderzoekers verwachten de top van het virus begin april. Dan kunnen de weken van daling inzetten. Volgens de overheid moeten we de strenge maatregelen volhouden. Anders zal alles nog langer duren.

 

Woensdag 25 maart

Het corona-virus blijft slachtoffers maken. Al 178 Belgen overleden aan de ziekte. Gisteren kreeg de overheid bericht van 56 nieuwe doden. Dat lijkt heel veel. Maar rusthuizen melden hun overlijdens door corona soms trager. Sommige mensen overleden dus al eerder. Corona besmette nu al zeker bijna 5.000 mensen in ons land. Bijna de helft van hen moest naar het ziekenhuis. Toch blijft er ook goed nieuws komen. Bijna 550 zieken vertrokken al gezond uit het ziekenhuis. Maskers dragen op straat is niet nodig. Vaak je handen wassen met zeep is belangrijker.

 

Dinsdag 24 maart

De overheid blijft elke dag de slachtoffers van het corona-virus tellen. Vooral aan het aantal besmettingen zien onderzoekers de sterkte van het virus. Zo zijn er nu zeker 4.200 mensen besmet met corona. Dat zijn er ongeveer 500 meer dan gisteren. Bijna de helft van deze mensen krijgt verzorging in het ziekenhuis. Het virus maakte al 122 doden. Dat zijn er 34 meer dan gisteren. De overheid heeft maar één boodschap voor iedereen. Geef het virus geen kans en blijf thuis.

 

Maandag 23 maart

België telt 13 nieuwe doden door corona. Daarmee maakte het virus al 88 doden in ons land. Er zijn nu ook zeker meer dan 3.700 zieken. De helft heeft hulp nodig in het ziekenhuis. Toch zijn de onderzoekers van de overheid tevreden. Er komen iets minder nieuwe zieken bij. De onderzoekers waarschuwen wel. Volgens hen moeten we de volgende weken streng blijven voor onszelf. Dat betekent vaak handen wassen en afstand houden van elkaar. Mensen moeten ook zoveel mogelijk binnen blijven. Alleen dan kunnen we de strijd tegen corona winnen.

 

Zondag 22 maart

Het aantal mensen met corona in België blijft stijgen. Van zaterdag op zondag kwamen er 586 nieuwe gevallen bij. Dat zijn er wel minder dan verwacht. Toch zijn dokters erg voorzichtig. Dit wil nog niet zeggen dat het vanaf nu alleen maar beter wordt. Er zijn zeker meer mensen besmet. Maar niet iedereen krijgt een test. Dat gebeurt alleen bij mensen die zwaar ziek zijn.

In totaal telt ons land nu 3.401 mensen met corona. Er stierven nog eens acht mensen door het virus. Sinds het begin van de uitbraak doodde corona 75 mensen. Bijna al die mensen waren ouder van 65 jaar. Drie slachtoffers waren jonger dan 65 jaar.

De meeste mensen met het corona-virus kunnen thuis genezen. Toch moesten ook weer 355 mensen naar het ziekenhuis. In totaal liggen daar nu al 1.380 mensen. Maar de ziekenhuizen kunnen de toestand nog altijd aan. Er liggen nu 290 mensen op de dienst ‘intensieve zorg’. Daar waren al 1.900 plaatsen. Ziekenhuizen hebben daar in twee weken nog eens 759 bedden bij gemaakt. En er komen er nog meer. Er is nog goed nieuws uit de ziekenhuizen. Al 340 mensen zijn genezen en mochten weer naar huis.

België heeft intussen de grens met Nederland helemaal afgesloten. De politie houdt controles op de grote wegen. Een aantal kleinere wegen zijn afgezet met containers. De regels in Nederland zijn minder streng. En nog te veel mensen staken elke dag de grens over. Dat kan nu niet meer.

 

zaterdag 21 maart

In België zijn al 2.815 mensen besmet met het corona-virus. Dat is het nieuwe getal van de overheid. Ongeveer de helft van de zieken ligt in het ziekenhuis. De voorbije 24 uur overleden 30 mensen aan corona. Dat brengt de doden op 67 voor ons land. Bijna alle doden waren ouder dan 65 jaar. Sinds vrijdagmiddag sloot de regering België af. Buitenlanders mogen zonder goede reden niet meer ons land binnen. De politie controleert daarom de grenzen met de buurlanden.
Elke dag brengt ook goed nieuws. Zo verlieten 58 mensen gezond het ziekenhuis.
 

vrijdag 20 maart

De overheid telt nu 37 doden door het corona-virus. Er zijn ook al 2.257 mensen besmet. Iets meer dan 800 zieken liggen in het ziekenhuis. Goed nieuws is er ook. Al 240 mensen vertrokken weer gezond uit het ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben nog altijd genoeg bedden. Dokters, verplegers en verzorgers moeten zich ook geen zorgen maken over bescherming. Er zijn vijf miljoen nieuwe mondmaskers aangekomen in ons land.

Wil je nog iets weten voor je eigen leven? Kijk dan op https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

Daar krijg je antwoorden en vragen.

Je kan ze lezen in de talen Nederlands, Frans en Duits. Maar ook in het Engels, Spaans, Russisch, Pools, Bulgaars en Roemeens.

 

donderdag 19 maart

Vandaag zijn er in België 1.795 mensen besmet met het corona-virus. Bijna 640 mensen liggen daardoor in het ziekenhuis. De voorbije 24 uur overleden zeven Belgen aan de ziekte. Dat brengt het aantal doden op 21. Er is ook goed nieuws. Sinds 13 maart zijn 155 corona-zieken weer gezond. De overheid vraagt wel om goed de strenge regels te blijven volgen. Hou afstand van elkaar, zeker 1,5 meter. Maskers dragen op straat is niet nodig. Samenkomen met vrienden is verboden.

 

woensdag 18 maart

Het corona-virus besmette al 1.486 mensen in België. Er overleden gisteren vier mensen aan de ziekte. Daarbij is iemand van 59 jaar. Dat is de jongste dode. De ziekte zorgde al voor 14 doden in ons land. Er is ook goed nieuws. Dokters verklaarden zeker 31 mensen met corona opnieuw gezond.

Wablieft maakte een overzicht van de nieuwe regels, in duidelijke taal.
 

Heb je nog vragen? Antwoorden van de overheid vind je hier:

 

dinsdag 17 maart

De voorbije 24 uur zijn er 185 nieuwe mensen besmet met het corona-virus. Dat laat de overheid weten. Dat maakt een totaal van 1.243 zieke mensen. Niet iedereen is even ziek. Maar 361 mensen liggen in het ziekenhuis. De voorbije dagen overleden tien Belgen aan het virus. Ze waren allemaal ouder dan 70 jaar. De overheid waarschuwt wel. Wellicht zijn er meer zieken. Niet iedereen kan getest worden. Mogelijk kan het virus ook jongere mensen zwaar ziek maken.

Uit