enkel voor abonnees

Aantal besmettingen daalt fors

corona - 07 02 2022
personeel in de zorg
Foto: Belga / F. Seco

Piek van vijfde golf is voorbij

Het aantal nieuwe besmettingen met het corona-virus daalt fors. Het is nu zeker: de piek van de vijfde golf is voorbij. Ook in de ziekenhuizen merken ze dat. Daar komen nu elke dag minder nieuwe zieken bij.

De cijfers zijn nog altijd hoog. Vorige week bleken per dag bijna 40.000 mensen besmet. Enkele weken geleden waren dat er nog 70.000 per dag. Er is dus wel een forse daling.

 

Oranje

In de ziekenhuizen liggen nu nog ruim 4.000 zieken door corona. Ongeveer 400 mensen hebben zware zorgen nodig. Die cijfers beginnen nu ook te dalen. Moeten nog minder dan 150 mensen per dag naar het ziekenhuis? Dan gaat de corona-barometer naar oranje. Dat wil zeggen dat er weer meer dingen mogen.

 

Jongeren

In Vlaanderen kunnen jongeren tussen 12 en 17 jaar ook al een derde prik krijgen. Dat besliste Wouter Beke (CD&V). Hij is Vlaams minister van Volksgezondheid. De politiek in Brussel en Wallonië wacht nog af. Jongeren zullen geen brief krijgen voor de derde prik. Ze moeten zelf een afspraak maken op de website van hun vaccinatie-centrum.

 

Verplicht

Voor wie werkt in de zorg worden de vaccins voorlopig nog niet verplicht. De regering besliste eerder dat de prik verplicht zou zijn tegen ten laatste 1 april. Kreeg een verpleger of verzorger dan nog geen vaccin? Dan zou hij of zij ontslagen of geschorst worden. Daar kwam protest tegen. De verplichting blijft wel. Ze geldt nu pas vanaf 1 juli. 

Uit