enkel voor abonnees

Zeker 130 doden in Burkina Faso

buitenland - 07 06 2021
een weg in Burkina Faso
Foto: Wikimedia Common

Terreur in West-Afrika

Het land Burkina Faso in Afrika was drie dagen lang in rouw. Rebellen moordden er twee dorpen uit. Er vielen meer dan 130 doden.

Burkina Faso is een land in West-Afrika. In het noorden grenst het aan de landen Mali en Niger. De drie landen krijgen al jaren te maken met rebellen. 

Aanval

Een groep mannen met wapens viel aan de grens twee dorpen aan. De aanvallers wilden echt alles vernietigen. Ze maakten een mijn in de buurt stuk. Ze staken de meeste huizen in brand. En ze vermoordden zeker 138 mensen. Mogelijk worden dat er zelfs 160. Zeker 40 mensen raakten zwaargewond.

Daders

Wie de aanvallers zijn, is niet bekend. Toch denken kenners aan rebellen uit de buurt. Die strijden met geweld voor een radicale of zeer strenge islam. Ze doen dat ook in Mali en Niger. Deze rebellen zien de groep Islamitische Staat in het Midden-Oosten als voorbeeld.

Armoede

De aanval in Burkina Faso is de zwaarste terreur sinds 2015. Volgens kenners slaan de rebellen toe in de armste streken. Mogelijk werken ze samen met bendes. Verjaagt het geweld de politie en het leger? Dan kan de smokkel van goud, drugs en vluchtelingen veel vlotter gebeuren. De drie landen werken al enkele jaren samen met het leger van Frankrijk. Maar dat helpt niet veel.

Uit