enkel voor abonnees

Wordt Oekraïne snel lid van de EU?

buitenland - 20 06 2022
Zelenski
Foto: Belga - AFP / L. Marin

Oorlog met Rusland

Oekraïne wil bij Europa horen. Dat was al zo voor de oorlog met Rusland. Frankrijk, Duitsland en Italië willen nu dat Oekraïne meteen lid kan worden van de Europese Unie (EU).

De leiders van die landen bezochten Oekraïne. Ze spraken er met president Zelenski. Dat was een steun voor Oekraïne. Zal Oekraïne snel lid worden? Daarover beslist de Europese Raad. Die bestaat uit de leiders van de 27 landen die lid zijn van de EU. De Europese Commissie vraagt alle leden om Oekraïne te aanvaarden.

De Croo
Van België mag Oekraïne lid worden. Dat zei eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). Oekraïne moet volgens hem wel aan alle voorwaarden voldoen. Dat vindt ook de Europese Commissie die de EU bestuurt. Oekraïne moet vooral werken aan de rechten van de mens.

Gas
Intussen blijft de oorlog in Oekraïne duren. De EU wil geen gas uit Rusland meer kopen. De EU maakte een akkoord met Israël om daar gas te kopen. Het gas uit Israël wordt omgezet in vloeibare brandstof. Dat gebeurt in fabrieken in Egypte. Daarna brengen schepen het naar Europa.

Vluchtelingen
Een Britse krant kwam met nieuws over vluchtelingen uit Oekraïne. Ze leven in kampen. Soldaten van Rusland bewaken hen. De vluchtelingen moeten zich uitkleden en krijgen slagen. Vindt Rusland dat de vluchtelingen geen gevaar meer zijn? Dan mogen ze in Rusland wonen.

Uit