enkel voor abonnees

Wie is Greta Thunberg?

buitenland - 27 09 2019
Greta Thunberg
Wikimedia

Het meisje over wie de hele wereld praat

De hele wereld praat over een meisje van 16 jaar uit Zweden. Deze week maakte Greta Thunberg zich boos op de leiders van de wereld. Heel veel mensen steunen Thunberg. Maar ze krijgt ook veel kritiek. Wie is Greta Thunberg? En waarom reageren mensen zo fel op haar?
 

Greta Thunberg sprak maandag op een top van de Verenigde Naties (VN) in New York. In de zaal zaten veel leiders van landen uit de hele wereld. Ze kwamen vertellen over hun plannen voor het klimaat. Thunberg vindt dat er veel te weinig gebeurt. Ze maakte zich boos. “Mensen lijden en mensen sterven. En jullie praten alleen maar over geld en over meer handel. Hoe durven jullie!” zei ze.

 

Veganist

Greta Thunberg is nu 16 jaar. Ze hoorde voor het eerst over de opwarming van de aarde toen ze acht jaar was. Ze vroeg zich toen al af waarom mensen er zo weinig aan doen. Ze kreeg toen veel interesse in wetenschap en klimaat. Al enkele jaren later kwam ze in actie voor het klimaat. Ze begon in haar eigen gezin. Ze overtuigde haar ouders ervan om veganist te worden. Veganisten eten of gebruiken niets dat van dieren komt. Daardoor maak je minder CO2.

 

Niet meer vliegen

Thunberg zette haar ouders ook aan om minder spullen te kopen. Ook daardoor daalt je invloed op de opwarming van het klimaat. Als je minder koopt, moeten fabrieken minder spullen maken. En dus vervuilen ze ook minder. Ook reizen heeft veel invloed op het klimaat. Thunberg liet haar ouders beloven dat ze nooit nog het vliegtuig zouden nemen. Door die belofte moest Greta’s moeder, Malena Ernman, haar loopbaan als zangeres van opera stoppen. Voor haar job moest Ernman de wereld rond reizen. Dat lukte niet meer zonder vliegtuig. Ze bleef wel zangeres van beroep. Ze zingt nu alleen nog op plaatsen waar ze met de trein raakt.

 

Uit
Greta Thunberg staakt in de regen
Foto: Wikimedia Commons
Uit

Staken

In augustus 2018 begon Greta Thunberg een nieuwe actie. Die zomer was de warmste in Zweden in 262 jaar. Bosbranden troffen het land hard. Thunberg wilde dat de regering van Zweden iets zou doen. Om aandacht te vragen zou ze niet naar school gaan. Ze vroeg andere leerlingen om mee te doen. Maar niemand wilde. Thunberg staakte dan maar alleen. Ze begon op 20 augustus. Ze maakte een bord waarop stond: ‘Schoolstaking voor het klimaat’. Met dat bord ging ze in de hoofdstad Stockholm voor het parlement zitten.

 

Heel bekend

Thunberg was van plan om haar actie drie weken vol te houden. Op 9 september waren er verkiezingen in Zweden. Maar al vanaf de eerste dag kreeg ze veel aandacht. Ze postte zelf een foto op sociale media. Andere mensen deelden die, of maakten zelf berichten over Thunberg. Al snel kende heel Europa het meisje dat staakte voor het klimaat. In sommige landen volgden kinderen haar voorbeeld. In België houdt de groep ‘Youth for Climate’ nog altijd stakingen en betogingen voor het klimaat.

 

Leiders

Omdat haar actie zo opviel, mocht Greta Thunberg toespraken houden op veel plaatsen. Ze sprak er voor leiders in politiek en handel uit de hele wereld. Dat die mensen veel macht hebben, maakt op Thunberg weinig indruk. Ze zegt hen wat ze denkt. En haar boodschap is hard. Er is geen tijd meer om veel te praten. Leiders moeten in actie komen. En er moet veel gebeuren.

 

Superkracht

Miljoenen mensen in de wereld komen regelmatig op straat om Thunberg te steunen. Maar niet iedereen is het met haar eens. Vaak vallen mensen haar persoon aan. Thunberg heeft het syndroom van Asperger. Dat is een vorm van autisme. Daardoor heeft ze het soms moeilijk om met mensen om te gaan. Ze zegt ook gewoon wat ze denkt. Mensen met Asperger interesseren zich meestal ook maar in enkele dingen. Sommige mensen misbruiken die stoornis om kritiek op Thunberg te hebben. Maar Greta zelf noemt het ‘haar superkracht’. “Ik zie dingen op een andere manier. Als ik besloten heb dat ik iets moet doen, dan moet ik dat ook doen”, zegt ze.  

tekst door Ruud Meert

 

Uit
Lesmateriaal bij dit artikel (voor niveau A2 of hoger)
Uit