enkel voor abonnees

Tekort aan voedsel dreigt

buitenland - 24 05 2022
Brood in Egypte
Foto: Unsplash / Juan Nino

Arme landen zijn het slachtoffer

276 miljoen mensen hebben nu een tekort aan voedsel. Dat zijn er dubbel zoveel als twee jaar geleden. Wat zijn de oorzaken? We hadden al de opwarming van het klimaat en corona. Nu is er ook nog de oorlog in Oekraïne.

Hoe heeft die oorlog een invloed? Rusland en Oekraïne voeren heel veel graan uit naar de rest van de wereld. Dat gebeurt vooral naar Azië en Afrika. En daar vind je net de armste landen.

Havens
Er ligt nu heel veel graan in de havens van Oekraïne. Het zou gaan om 20 miljoen ton. Een ton is 1.000 kilo. Rusland blokkeert die havens. De Verenigde Naties (VN) vragen aan Rusland om dringend het graan door te laten.

India
India nam al een besluit. Er mag geen tarwe meer het land uit. Tarwe is een soort graan. Zo blijft er genoeg tarwe in India. Dat maakt de prijs van graan nog duurder. Dit kan zorgen voor een crisis van voedsel op aarde. Nog 13 miljoen mensen meer zouden dan honger lijden.

 

Egypte
Stopt de oorlog niet snel? Zeker in Egypte is er dan een probleem. Bijna al het graan voor dat land komt uit Rusland en Oekraïne. Het volk eet veel brood. Egypte zou nog maar voor vier maanden toekomen met de voorraad graan.

Zomer
De oorlog stopt het best in de zomer. Want de oogst van tarwe is in juli. Zijn er dan boeren om te oogsten in Oekraïne? Of vechten ze dan nog mee in de oorlog? De volgende oogst is dus in groot gevaar.

Uit