enkel voor abonnees

Rusland en Oekraïne ruilen gevangenen

buitenland - 09 09 2019
Oekraïnse gevangene op het vliegveld
Belga - AFP / S. Supinsky

Na vijf jaar oorlog in Oost-Oekraïne is er een teken van hoop. Oekraïne en buurland Rusland ruilden 75 gevangenen. Nederland is boos over één gevangene.

In april 2014 brak er oorlog uit in Oekraïne. In het oosten van het land scheurden rebellen zich af. Ze kregen steun van buurland Rusland. De oorlog maakte al bijna 10.000 doden.

Krim

De invloed van Rusland in Oost-Oekraïne blijft groot. Ook al geeft Rusland dat niet toe. Het land levert veel wapens aan de rebellen. Rusland bezette ook de Krim. Dat is een streek in het zuidoosten van Oekraïne. Volgens president Poetin hoort de Krim bij Rusland.

Gevangenen

In de strijd namen Oekraïne en Rusland soldaten van elkaar gevangen. Na veel praten kwam er voor 70 gevangenen een oplossing. Elk land stuurde 35 gevangenen naar huis. Deze ruil kan het begin worden van gesprekken over echte vrede.

MH17

Nederland is boos om de vrijlating van één gevangene. Oekraïne liet Volodimir Tsemach naar Rusland vertrekken. Tsemach is een verdachte van de ramp met vliegtuig MH17. Rebellen in Oost-Oekraïne schoten MH17 in 2014 met een raket neer. Daarbij stierven 193 reizigers uit Nederland. Nederland wil de daders voor de rechter. Het land vraagt Rusland nu om Tsemach uit te leveren. Maar daar is weinig hoop op. Tsemach weet wellicht meer over de rol van Rusland bij de MH17-ramp.

Uit
Top
67-33
Uit