Rellen in de Verenigde Staten

buitenland - 02 06 2020
Rellen in de Verenigde Staten
Foto: Belga-AFP / K. Yucel

Protest na dood van zwarte man

In de Verenigde Staten brak hevig protest uit. Betogers trokken ook naar het Witte Huis in Washington waar president Trump woont. Bij de rellen vielen al doden. Het protest kwam er na de dood van een zwarte man in de stad Minneapolis. Een agent doodde die man.

 

Vier agenten wilden vorige week George Floyd oppakken. Floyd was 46 jaar. Hij zou in een winkel met een vals bankbriefje betaald hebben. Drie agenten hielden daarna Floyd tegen de grond. Eén agent zette zijn knie in de nek van Floyd. Mensen filmden alles. Floyd riep: “Ik kan niet ademen”. De agent bleef zitten. Floyd stierf.

Groot probleem

De vier agenten zijn ontslagen. De agent die Floyd doodde, werd pas laat opgepakt. De zaak maakte heel veel mensen boos. Geweld van agenten is een groot probleem in de Verenigde Staten. Vaak zijn zwarte mensen het slachtoffer. Dat is al tientallen jaren zo.

Geweld

Na de dood van Floyd braken in enkele steden hevige protesten uit. Mensen staken gebouwen in brand. Ze plunderden ook winkels. Het leger is ingezet. In New York reden wagens van de politie in op betogers. In Minneapolis schoot de politie met rubberen kogels op journalisten. President Trump moest schuilen in een bunker bij het Witte Huis. Er lijkt wel een oorlog bezig in de Verenigde Staten.

Uit