enkel voor abonnees

Proces over dood George Floyd begonnen

buitenland - 07 04 2021
protest voor George Floyd
Foto: Belga-AFP / K. Yucel

Agent riskeert 40 jaar cel
 

In de stad Minneapolis in de Verenigde Staten begon het proces tegen Derek Chauvin. Hij is de agent die de zwarte man George Floyd doodde. Het proces zal nog de hele maand duren. Chauvin kan tot 40 jaar cel krijgen.

 

Op 25 mei 2020 betaalde George Floyd in een winkel met een vals briefje van 20 dollar. De politie kwam erbij. Vier agenten duwden Floyd tegen de grond. Derek Chauvin zat meer dan 9 minuten lang met zijn knie in de nek van Floyd.

 

Knie in nek

Mensen op straat filmden alles. Floyd zei dat hij niet meer kon ademen. Mensen riepen tegen de agenten dat ze moesten stoppen. Dat deden ze niet. Floyd stierf op straat. Zelfs toen hij al dood was, zat Chauvin nog met zijn knie in de nek van de man. Na de dood van Floyd braken in veel Amerikaanse steden rellen uit.

 

Zwaar geweld

Gebruikte Chauvin te zwaar geweld om Floyd op te pakken? Vooral over die vraag gaat het proces. Het antwoord lijkt voor veel mensen duidelijk. De advocaten van Chauvin zien dat anders. “Floyd stierf aan een hart-aanval. Die kreeg hij door drugs, zijn zwakke gezondheid en stress”, zeiden ze op het proces.

 

Live op internet

De volgende weken komen nog veel getuigen naar het proces. Daar luistert de jury van 12 mensen naar hun verhalen. Zij zullen moeten beslissen over de schuld of onschuld van Chauvin. Het hele proces is live te volgen op het internet.

Uit