enkel voor abonnees

Poetin schuift de schuld af

buitenland - 10 05 2022
Vladimir Poetin
Foto: Belga - AFP / N. Kolesnikova

Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne duurt nu al 11 weken. Niemand is er gelukkig mee. En toch houdt het doden niet op.

De oorlog blijft dag na dag slachtoffers maken. Hoeveel? Dat weet niemand zeker. Rusland en Oekraïne geven elk andere getallen. Voor de Verenigde Naties (VN) is de dood van bijna 3.400 burgers zeker. Tegelijk waarschuwen ze ook. Het kunnen er ook vele duizenden meer zijn.

 

Parade

Begin deze week was er een grote parade in Moskou. Dat is de hoofdstad van Rusland. De parade herdenkt de zege van Rusland in de Tweede Wereldoorlog. President Poetin toont er ook graag al zijn zware wapens en soldaten.

Kort

Sommige kenners verwachtten ook een belangrijke toespraak van Poetin. Die kon openbaar de oorlog verklaren aan Oekraïne. Dan kan hij in eigen land nog meer burgers als soldaat oproepen. Want hij verloor al veel soldaten in de oorlog. Toch deed hij dat niet. Hij schoof wel de schuld voor de oorlog af op Amerikanen en Europeanen. Die zouden een gevaar zijn voor Rusland.

Praten

De oorlog kan nog maanden of zelfs jaren duren. Rusland bezet wel stukken van Oekraïne. Echt winnen zit er voorlopig niet in. Oekraïne houdt voorlopig stand. Rusland verjagen lukt ook niet. Moeten Oekraïne en Rusland dan maar praten over vrede? Ook al moorden soldaten van Rusland burgers uit?

Uit