Hevig protest in Londen

buitenland - 30 08 2019
Protest in Londen
Belga - AFP / D. Leal-Oliveas

De Britse eerste minister Boris Johnson laat het parlement enkele weken schorsen. Koningin Elisabeth 2 gaf daarvoor de toestemming. Dat zorgt voor hevig protest in Londen. Duizenden mensen kwamen op straat.

Op 31 oktober stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Dat is de brexit. Johnson wil een harde brexit. Er zijn dan geen banden meer tussen het VK en EU. De partijen die niet in de regering zitten, willen dat tegenhouden in het parlement. Johnson wil dat voorkomen.
 

Schotten
Nog anderen zijn kwaad. Johnson hoort bij de Conservatieven. De leidster van de Schotse Conservatieven gaf haar ontslag. Want de Schotten stemden tegen de brexit. Ook andere Conservatieven steunen de eerste minister niet.
 

Actie
Een eerste minister die het parlement laat schorsen? Dat zie je niet vaak in een democratie. Het is iets voor een dictatuur. Dat vinden de betogers in Londen. Er is niet alleen protest in de straten. Op het internet was er een oproep om Johnson te stoppen. Meer dan 1,5 miljoen Britten steunen de actie.
 

Zaak
In het parlement starten 75 leden een zaak voor de rechtbank. Dat doet ook een bekende zakenvrouw. Ook in Noord-Ierland en Schotland komt dit voor een rechtbank. De schorsing van het parlement kan op 10 september al beginnen.

Uit