Geen nieuw geweld tussen VS en Iran

buitenland - 13 01 2020
Mensen komen op straat om Soleimani te eren
Foto: Belga / AFP: ATTA KENARE

De spanning in het Midden-Oosten wordt dan toch wat minder. Alle aandacht gaat naar een groot vliegtuig. Iran schoot dat uit de lucht. Dat gebeurde in de strijd met de Verenigde Staten (VS). 

Een week geleden doodden raketten van de VS generaal Soleimani van Iran. Miljoenen mensen in Iran hielden marsen om Soleimani te eren. Er kwamen zeker 50 mensen om bij paniek op straat. 

Terugslaan

De regering van Iran sloeg terug. Ze schoot raketten af op twee legerkampen in Irak. Ze moesten Amerikaanse soldaten treffen. Volgens Iran maakte de aanval ook 80 doden. Dat lijkt verzonnen. De Amerikaanse president Trump wil niet met geweld antwoorden. Hij wil Iran wel straffen met een verbod op handel. 

Uit

Waarheid over vliegtuig

Kort na de aanval van Iran stortte bij de hoofdstad Teheran een vliegtuig neer. De 176 reizigers aan boord kwamen om. Iran schoot het vliegtuig zelf neer. Dat zei de eerste minister van Canada als eerste.

Bij de doden zijn 63 Canadezen. Canada wil de waarheid kennen. Volgens Iran stortte het vliegtuig neer door pech. Dat zei de regering dagenlang. Ze beloofde wel onderzoekers van andere landen toe te laten. Die kunnen mee de ramp onderzoeken. Nu geeft Iran zijn fout toe. Het leger schoot het vliegtuig neer met een raket. Het verwarde het vliegtuig met een Amerikaanse raket. Maar die kwam nooit.

Aan