enkel voor abonnees

Eerste vaccin dat beschermt tegen corona

buitenland - 17 11 2020
Een man krijgt een vaccin
Foto: Belga-AFP / N. Kolisnikova

Er is een eerste vaccin tegen het corona-virus klaar. De makers zijn de bedrijven Pfizer en BioNTech. Het vaccin is goed nieuws voor de strijd tegen het virus. Ons land moet er wel nog even op wachten. 

Een vaccin is een middel om je lang te beschermen tegen een ziekte. Sinds dit jaar zoeken wetenschappers in de hele wereld naar een middel tegen corona. Al 28 mogelijke vaccins worden getest op mensen.

Bestellen

Het vaccin van de bedrijven Pfizer en BioNTech staat het verst. Met het middel krijg je voor 90% bescherming. Pfizer wil over een jaar 1,3 miljard stuks klaar hebben. Maar de eerste grote groep vaccins is voor de Amerikaanse regering. Pfizer is een Amerikaans bedrijf. BioNtech is Duits. 

België

Overheden moeten een vaccin eerst goedkeuren. Pas daarna mag een bedrijf het verkopen. De Europese Unie (EU) bestelde wel al 300 miljoen stuks bij Pfizer en BioNTech. Die zijn voor heel Europa. België heeft dan recht op 5,1 tot 7,4 miljoen vaccins. Je hebt er twee prikken van nodig. België bestelde ook al 7,5 miljoen stuks van het vaccin van het bedrijf AstraZeneca. Dat is nog niet klaar. 

Maanden wachten

De regering waarschuwt wel over het goede nieuws van vaccins. Er zijn nog veel problemen om op te lossen. Zo moet je het vaccin van Pfizer en BioNTech bewaren op -70 graden. Dat is niet eenvoudig. De eerste prikken komen er ten vroegste pas in maart.

Uit