enkel voor abonnees

Drie vingers tegen het leger in Myanmar

buitenland - 15 02 2021
protest in Myanmar
Foto: Belga -AFP / Y. A. Thu

In het land Myanmar keert de rust niet weer. Twee weken geleden greep het leger de macht. De soldaten pakken het protest steeds harder aan.

Het leger greep de macht op 1 februari. Het zette de bekende Aung San Suu Kyi af. Zij leidde de regering de voorbije jaren.

Drie vingers

Er kwam veel protest tegen het leger. Er waren grote betogingen in verschillende steden. Veel betogers steken drie vingers op. Die staan voor de strijd voor vrijheid en democratie. Dat teken komt uit de boeken en films van de reeks ‘The Hunger Games’.

Tanks

De inwoners van Myanmar blijven boos op het leger. Dat had vele jaren de macht. Pas sinds 2010 kwam er stilaan meer vrijheid. Toen mocht tegenstander Aung San Suu Kyi het land leiden. Na tien jaar stopt het leger dat opnieuw. 

Gevangen

Het leger verwachtte mogelijk niet zoveel protest. Het stuurde al tanks en andere voertuigen van het leger de straat op. Het leger sloot ook dagenlang het internet af. Het probeerde zich op een andere manier geliefd te maken. Het liet 23.000 gevangenen vrij. Daarbij zijn 55 buitenlanders. Dat lijkt niet te werken. Het leger pakt steeds meer betogers en tegenstanders op. Het gaat al om honderden mensen.

Uit