enkel voor abonnees

De Notre-Dame: een jaar na de brand

buitenland - 13 04 2020
Notre-Dame Parijs
Unsplash / R. Reddy

Op 15 april is het een jaar geleden dat er brand uitbrak in de Notre-Dame. Dat is de beroemdste kerk van Parijs. Het dak en de spits van de toren stortten in. Waarom was dat een groot drama voor Frankrijk? En hoe gaat het nu met de kerk? 



Geschiedenis

Het duurde langer dan 100 jaar om de Notre-Dame te bouwen. In 1163 werd de eerste steen gelegd. Pas in 1345 was de kathedraal af. 

De Notre-Dame leed voor de brand ook erg onder de Franse Revolutie. Het Franse volk verzette zich toen tegen de macht van de koning en van de katholieke Kerk. Daarom werden in 1793 bijna 30 beelden in de kerk onthoofd.

In de Notre-Dame waren er heel wat bekende gebeurtenissen. In 1804 liet Napoleon Bonaparte zich er tot keizer kronen. Heel wat beroemde Fransen kregen er hun begrafenis. Denk aan Charles de Gaulle die in 1970 overleed. Hij leidde Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. 

Ook het gebouw zelf maakt indruk. Aan de buitenkant vallen de luchtbogen op. Ook binnen is de kerk prachtig. Zo is de kathedraal 130 meter lang en biedt die plaats aan wel 9.000 mensen.

 

Het verhaal van de klokkenluider 

De Franse schrijver Victor Hugo schreef in 1831 het boek ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’. Het verhaal speelt zich af in de kerk. Klokkenluider Quasimodo is heel lelijk. Hij heeft een bult op zijn rug en is doof. Hij kan maar zien uit één oog. Zijn ouders wilden hem niet. Hij groeide op in de kerk. Een priester voedde hem op. De klokken waren zijn enige vrienden. 

Plots wordt hij verliefd op de knappe Esmeralda. Zij hoort bij een groep zigeuners. De klokkenluider krijgt een straf. Esmeralda is de enige die hem troost. Zo ontstaat er een band tussen de twee. Hoe loopt het af? Dat ontdek je niet alleen in het boek. Het verhaal kan je zien in veel films. De bekendste is de tekenfilm van Disney uit 1996. Die film kreeg een paar jaar later nog een vervolg. Pas op, geen enkele film kiest voor het einde van het boek. Want dat eindigt met een groot drama.

 

Uit
Notre-Dame Parijs brandt
Uit

 

De brand van 2019

De brand ontstond op 15 april rond 7 uur in de avond. Er waren werken in de kerk bezig. Vanuit de zolder sloeg de brand over naar het dak. Vierhonderd brandweermannen blusten urenlang. Toch stortten de toren en een deel van het dak in.

Gelukkig brandde niet alles af. Zo is er een schatkamer in de kerk. Daarin ligt een kroon van doornen, spijkers en een deel van het kruis. Hoorden die voorwerpen bij de dood van Jezus Christus? Heel wat katholieken geloven dat. De brand beschadigde die schatkamer niet.

Na de brand bleef de Notre-Dame in het nieuws. De kerk weer opbouwen, zal honderden miljoen euro kosten. Na een half jaar kwam er al meer dan 100 miljoen aan schenkingen binnen. Daarop kwam kritiek. Hadden armen en zieken dat geld niet meer nodig? Er was ook een probleem met het milieu. Door de brand kwamen er heel veel deeltjes van lood vrij in de lucht. Lood is giftig voor de mens. Vorige zomer zat er nog altijd te veel lood in de lucht rond de kerk. 

 

Een jaar later

De Notre-Dame die eruit ziet zoals vroeger, dat zal nog een lange tijd duren. De wens is om klaar te zijn met de herstellingen op 15 april 2024. De brand zal dan vijf jaar geleden zijn. Maar kenners denken dat dit niet haalbaar is. Want een kerk nu weer bouwen zoals in de middeleeuwen? Dat is heel moeilijk. 

Nu liggen de werken ook stil. Dat komt natuurlijk door het corona-virus. Op Goede Vrijdag was er vorige week wel een mis. Normaal gezien zit de kerk dan bijna vol. Nu mochten er maar zeven mensen de mis bijwonen. Een jaar later is de Notre-Dame nog altijd triest.

Dominique Piedfort

Uit